Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
logo Przelewy24 logo Blue Media
Dostawy realizowane przez
logo DPD
logo InPost
logo Paczka w Ruchu
 

DAKTYLE JASNE BEZ PESTEK

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 6,15 zł 6.15
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 050200066

Opis

DAKTYLE suszone (JASNE BEZ PESTEK) 
(Phoenix dactylifera)

ang. date;
hiszp. dátil;
niem. Datteln;
fran. datte;
ros. Финики;


Daktyle, w Europie znane przede wszystkim w postaci suszonej, są owocami palmy daktylowej z rodziny arekowatych będącej jednym z najstarszych znanych ludzkości drzew owocowych. Daktylowce, pierwotnie porastające suche i pustynne obszary Afryki i Bliskiego Wschodu, uprawiane były już przez Sumerów, a obecnie nie występują w stanie dzikim. Dostarczają liści do wyplatania mat, drewna opałowego i surowca do budowy domów, soku do produkcji wina palmowego, jak również bardzo pożywnych i słodkich owoców, które w pustynnych warunkach stanowiły od wieków główne źródło mikroelementów i pierwiastków śladowych w diecie ludów koczowniczych. Owoce te, podłużne, czerwono-brązowe pestkowce o bardzo słodkim, mażącym się miąższu, wykorzystuje się do wyrobu miodu palmowego, daktylowej mąki i wypieku daktylowego chleba, jak również do produkcji paszy dla zwierząt. W postaci nieprzetworzonej to ceniony na całym świecie rodzaj bakalii.


SUROWIEC: owoc daktylowca 

Zawiera 50% cukru, ponadto błonnik, białka, tłuszcze, witaminy: A, C, K i z grupy B, jak również potas, fosfor, magnez, żelazo, sód, cynk i chrom. Obfituje w przeciwutleniacze i związki fenolowe.


DZIAŁANIE

Owoce daktylowca to przede wszystkim bardzo bogate źródło łatwo przyswajalnej energii, ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych niewymagających trawienia. Dzięki obecności błonnika zapobiegają zaparciom i regulują przebieg procesów jelitowych, a wysoki poziom magnezu i potasu wspomaga pracę serca i całego układu krążenia. Obniżają poziom cholesterolu, hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych i usprawniają przebieg procesów myślowych. Przeciwdziałają szkodom wyrządzanym w organizmie przez wolne rodniki, chronią komórki ciała przed uszkodzeniami, zapobiegają pojawianiu się mutacji genetycznych prowadzących do rozwoju nowotworów oraz wzmacniają ciało i aktywują naturalne systemy obronne. Ze względu na zawartość salicylanów wykazują właściwości nieznacznie przeciwbólowe i przeciwzapalne. W krajach arabskich uznawane są także za skuteczny afrodyzjak.


ZASTOSOWANIE

Daktyle są smaczną, energetyczną przekąską zalecaną w szczególności sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Znajdują zastosowanie jako źródło szybkiej energii podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. W niewielkich ilościach (ze względu na wysoką kaloryczność) polecane są chorym na serce, osobom cierpiącym na arytmię, nadciśnienie, choroby układu krążenia oraz hipercholesterolemię. Uzupełniają niedobory witamin i mikroelementów w organizmach narażonych na działanie stresu i pracę w warunkach presji psychicznej, łagodzą skutki menopauzy i osteoporozy. Pomagają przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych łagodząc ból gardła i skracając czas walki z chorobą. U osób ze skłonnością do zaparć ułatwiają wypróżnianie.

Daktyle to doskonała, słodka przekąska. Mogą być spożywane samodzielnie lub jako składnik mieszanek bakaliowych lub muesli. Nadają się do przyrządzania kompotów, zup owocowych i sałatek. Świetnie komponują się z mięsem, w szczególności drobiem i wieprzowiną. Nadają się również do przyrządzania wykwintnych przekąsek, np. przez nadziewanie zapiekanym boczkiem lub, dla miłośników ekstremalnych smaków, serami żółtymi i pleśniowymi.



PRZECIWWSKAZANIA

Nieżyt żołądka i kolka żołądkowa. Skłonność do wzdęć. Spożywanie daktyli nie jest zalecane osobom cierpiącym z powodu migren i uporczywych bólów głowy innego pochodzenia ze względu na możliwość wzmożenia objawów bólowych.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1160 kJ / 277 kcal  14%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0,15 g
 0 g
<1%
 0% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
75 g
66,5 g 
 29%
74%
 Błonnik  6,7 g
 Białko 1,8 g  4% 
 Sól <0,01 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

 

PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Daktyle nadziewane serem pleśniowym
250 g daktyli bez pestek
100 g sera pleśniowego typu gorgonzola
100 g orzechów włoskich łuskanych

Daktyle naciąć wzdłuż. Ser pleśniowy pokroić w słupki. Gorgonzolę włożyć do kieszonki powstałej w każdym owocu. Na wierzch położyć po połówce orzecha włoskiego. Podawać schłodzone.

Dane techniczne

Rodzaj suszone owoce
Postać całe, bez pestek, drelowane
Skład 100% owoc palmy daktylowej
Zawartość dwutlenku siarki SO2 brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania na szybki zastrzyk energii, choroby serca, jako afrodyzjak
Kraj pochodzenia Iran

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl