Kategorie bloga
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Bazylia - jak wpływa na organizm? 0

Dioskurydes, grecki lekarz z czasów Nerona, w swoim dziele „De materia medica” opisywał bazylię jako jeden z niewielu znanych wówczas i skutecznych środków pomagających na ukąszenia skorpiona. Współczesne badania naukowe wskazują, że to popularne zioło przyprawowe nie tylko uśmierza ból i łagodzi świąd po ugryzieniach insektów, ale daleko szerzej oddziałuje na organizm, chroniąc go przed starzeniem i rozwojem wielu groźnych, przewlekłych chorób cywilizacyjnych.

czytaj całość »
Gałka muszkatołowa - jak działa na zdrowie? 0

Gałka muszkatołowa od wieków zaliczana jest do najdroższych przypraw świata. Niepozorna pestka z wiecznie zielonego, tropikalnego drzewa kryje bogactwo niezwykle aromatycznych olejków eterycznych, które używane w odpowiednich proporcjach nadają potrawom niepowtarzalnego smaku, podczas gdy spożywane w nadmiarze – działają toksycznie i mogą prowadzić do rozwoju chorób onkologicznych

czytaj całość »
Tymianek - jak działa na zdrowie? 0

Tymianek ogrodowy – niepozorna krzewinka o drobniutkich listkach – jest jednym z najpotężniejszych naturalnych pogromców drobnoustrojów chorobotwórczych. Nazywana ziołowym antybiotykiem wydatnie wspomaga ludzki organizm w walce z większością znanych patogenów, w tym również z wirusami i niekorzystnie oddziałującymi na zdrowie grzybami.

czytaj całość »
Goździki - jak działają na zdrowie? 0

Popularna przyprawa korzenna – goździki – to nie tylko smaczny i aromatyczny dodatek do żywności. To również roślina ziołowa od tysięcy lat z powodzeniem stosowana w medycynie orientalnej jako naturalny środek leczniczy korzystnie wpływający na organizm. O ile do Europy dotarła dopiero w epoce renesansu, to na polskich stołach zadomowiła się zadziwiająco szybko, zachwycając naszych potomków wyjątkowymi właściwościami smakowymi i prozdrowotnymi.

czytaj całość »
Słodkie (?) podjadanie 0

Nocne wędrówki do lodówki, bezustanne sięganie po czekoladki czy słone przekąski, dominujący przymus nieprzerwanego skubania małego co nieco między posiłkami - większość ludzi osobiście doświadczyła takich zachowań. Najczęściej ich występowanie tłumaczone jest stresem - podjadanie ma bowiem prowadzić do poprawy samopoczucia i samooceny. Tymczasem...

czytaj całość »
Czytaj etykiety produktów! - dla zdrowia! 0

Niepostrzeżenie dla większości konsumentów w dniu 13 grudnia 2016 r. w życie weszły ostatnie przepisy wprowadzone na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności. Nakładają one na producentów środków spożywczych obowiązek starannego znakowania swoich wyrobów.

czytaj całość »
Owoce morza na sposób włoski 0

Idealna propozycja dla kawalerów, którzy dysponując ledwie nikłymi umiejętnościami kulinarnymi pragną przygotować elegancką, wykwintną i smaczną kolację dla damy swego serca. Przepis zawiera wszystkie niezbędne składniki zalecane w romantycznej kolacji: owoce morza, białe wino, feerię barw przyprawowych dodatków i, oczywiście, szczyptę pikanterii... Wieczór będzie udany!

czytaj całość »
OEA. Cudowny środek na kaca 0


Być może już niedługo, dzięki niedawnym odkryciom hiszpańskich naukowców, uda się opracować skuteczny środek na kaca. Bynajmniej oparty nie na magnezie, potasie i witaminie C, ale na związkach chemicznych blokujących toksyczne działanie alkoholu na poziomie molekularnym.

czytaj całość »
Alkohol: jak nie we krwi, to w genach! 0

Okazuje się, że rezygnacja ze spożycia alkoholu tylko z pozoru wydaje się prosta, a upodobanie do spożycia sfermentowanych produktów mamy wpisane w genach. I to dosłownie: prowadzone współcześnie badania dowodzą, że gen umożliwiający skuteczne metabolizowanie etanolu aktywował się u naszych pierwotnych przodków - hominidów około… 10 milionów lat temu!

czytaj całość »
Dlaczego zakąska jest taka ważna? 0

Już nasi pradziadowie doskonale wiedzieli, że nie powinno się spożywać procentów na czczo, o ile człowiek chciał się bawić do białego rana, a następny dzień przeżyć bez dudniącego tupotu białych mew w głowie. Szwedzcy naukowcy z Kliniki Uniwersyteckiej Linköping wyjaśnili, dlaczego pijąc na głodniaka szybciej zaliczamy tzw. zgon i jaki jest dokładnie mechanizm tego zjawiska.

czytaj całość »
Baw się zdrowo 0

Wystarczy chwila zapomnienia w gronie dobrych znajomych, przy rodzinnej zakrapianej kolacji czy po prostu podczas wypadu na tańce, a dosłownie kilka łyków potrafi dzielić nas od przekroczenia cienkiej linii dzielącej „spoko” po „o kurde, przegiąłem”. Poniżej przedstawiam kilka prostych zasad, które pomogą nam zapobiec kompletnemu upodleniu i umożliwią przetrwanie „dnia po” w miarę stabilnym stanie.

czytaj całość »
Epidemia otyłości - część II 0

Jak wskazałam w poprzedniej publikacji, zjawisko powszechnego tycia społeczeństw zachodnich zaczęło w końcu niepokoić naukowców, którzy poczuli się szczególnie poruszeni odkryciem, że nabieranie dodatkowych kilogramów może być spowodowane czynnikami innymi niż niewłaściwe nawyki żywieniowe. Czynnikami, których w chwili obecnej nie potrafimy do końca zidentyfikować. Czy jednak naprawdę jest się czym przejmować?

czytaj całość »
Epidemia otyłości - część I 0

Obserwując z uwagą najbliższe otoczenie nie jestem w stanie nie przyznać racji głosom pojawiającym się w różnych mediach alarmujących o dramatycznie szybkim wzroście ilości osób cierpiących na znaczną nadwagę, bądź nawet na chorobliwą otyłość. Problem ogólnego tycia społeczeństwa coraz częściej nurtuje nie tylko dietetyków, lecz również naukowców, a prowadzone w tym kierunku badania niestety nie nastrajają zbyt optymistycznie. Okazuje się, że przybieranie na wadze pozostaje coraz słabiej skorelowane liniowo z ilością przyjmowanych kalorii. Jak to możliwe?

czytaj całość »
Jak regularne spożywanie orzechów wpływa na zdrowie? 0

Nie od wczoraj wiadomo, że orzechy porównać można do pastylki zawierającej skoncentrowane witaminy i kluczowe dla zdrowia składniki odżywcze.Okazuje się, że z ich pomocą można walczyć z szeregiem przykrych dolegliwości zdrowotnych, jak również pokryć niedobory mikroelementów przyczyniające się do rozwoju licznych chorób.

czytaj całość »
Gdzie się podział prawdziwy smak warzyw i owoców? 0

Czy wam również zdarzyło się zauważyć, że smak i aromat warzyw i owoców baaardzo odbiega o tego, co pamiętają nasze podniebienia z czasów dzieciństwa i młodości? Czy wam również zdarza się zachwycać ogórkowym zapachem ogórka, paprykowym smakiem papryki albo rzodkiewkową, ostrą nutą rzodkiewki? Czyli czymś, co powinno być normalne, a coraz częściej staje się wyjątkiem, bo marketowa włoszczyzna zdaje się przypominać zwykłe siano?

czytaj całość »
Ziołolecznictwo - zdecydowanie najstarsza metoda leczenia 0

Jak sugerują zachowane źródła, wyjątkowe, prozdrowotne właściwości poszczególnych roślin znane były już Sumerom, Babilończykom i Egipcjanom około 3.000 lat p.n.e (czyli w XXX w. p.n.e!!!), którzy skrupulatnie spisywali receptury medyczne na glinianych tabliczkach. Jeszcze wcześniej kształtowały się systemy tradycyjnej medycyny indyjskiej i chińskiej, które datuje się na 5.000-4.000 lat p.n.e. Myliłby się jednak ten, kto sądzi, że fitoterapia była umiejętnością właściwą wyłącznie homo sapiens...

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl