AMARANTUS ZIARNO
Należy do najstarszych roślin uprawnych wywodzących się z Ameryki Północnej - obok kukurydzy, ziemniaków i fasoli stanowił postawę wyżywienia Inków i Azteków. Obecnie ziarna amarantusa pozostają szeroko wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie, mogą być bezpiecznie spożywane przez chorych na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza bulgur
Pszeniczna kasza uznawana za jeden z głównych symboli kuchni tureckiej. Znana również na Bliskim Wschodzie, wytwarzana była już 2 tys. lat p.n.e. Należy do niezwykle pożywnych dań, bywa serwowana jako dodatek do zup i deserów, bądź jeden z głównych składników tradycyjnych pilawów drobiowych i baranich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza gryczana niepalona
Nieprażone ziarna kaszy gryczanej wyróżniają się jasną, zielonkawą barwą oraz smakiem łagodniejszym od kaszy prażonej. Niepoddane procesowi obróbki termicznej zawierają również więcej błonnika, witamin i minerałów. Wyśmienicie nadają się do przygotowania niebanalnych, słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza gryczana palona
Regionalnie nazywana kaszą tatarczaną, jest produktem typowym dla kuchni polskiej, białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Ugotowana na sypko dostarcza organizmowi dużej ilości wartościowego białka. Jednocześnie pozostaje wolna od glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza jaglana
Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza kukurydziana drobna
Dostępna w postaci drobnego grysu. Należy do produktów szczególnie lekkostrawnych i pozbawionych właściwości uczulających, dlatego może być podawana nawet najmłodszym dzieciom oraz alergikom. Barwi potrawy na intensywny, żółty kolor. Podobnie jak większość innych kasz nie zawiera glutenu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza kuskus
Stanowi tradycyjne dani kuchni marokańskiej, a w kulturze muzułmańskiej symbolizuje szczęście i bogactwo. Najczęściej spożywana jest z warzywami i mięsnym sosem, podana na jednym, wspólnym talerzu. Łączy w sobie zalety naturalnych kasz i współczesnych makaronów, jest łatwa i bardzo szybka do przygotowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza orkiszowa jasna
Odżywcza, bardzo smaczna, źródła łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia. W przeszłości stanowiła ulubiony posiłek żołnierzy i gladiatorów, jej walory doceniła również Hildegarda z Bingen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kasza orkiszowa razowa
Razowa manna orkiszowa wyróżnia się zdecydowanie ciemniejszym zabarwieniem. Produkowana jest z pełnych ziaren pszenicy orkiszowej, stanowiącej, źródło łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KAWA ZBOŻOWA
Mieszanka aromatycznych, prażonych ziaren zbóż, cykorii i buraka składająca się na pyszny, orzeźwiający napój o smaku kawy. Dietetyczny, pożywny, obfitujący w błonnik i cenne mikroelementy, serwowany z dodatkiem mleka i miodu, stanowi wspaniałą alternatywę dla osób, które nie mogą spożywać tradycyjnej kawy kofeinowej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA BIAŁA
Nazywana "Złotem Inków" lub "Matką zbóż" komosa ryżowa jest bogatą w skrobię rośliną wywodzącą się z Ameryki Południowej. Przyrządzana podobnie jak ryż, z powodzeniem zastępuje w kuchni rodzime kasze i stanowi doskonałą alternatywę dla zbóż glutenowych. Zalecana jest wszystkim osobom na diecie bezglutenowej
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA CZARNA
W odróżnieniu od komosy białej, czarne gatunki quinoa nie rozgotowują się i nie pęcznieją podczas gotowania. Zachowują stonowaną chrupkość i posiadają bardziej wyrazisty smak, a ze względu na ciemną barwę kontrastującą z białymi ogonkami typowymi dla komosy ryżowej, stanowią wspaniałą dekorację każdego dania.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
QUINOA / KOMOSA RYŻOWA CZERWONA
W odróżnieniu od komosy białej, czerwone gatunki quinoa nie rozgotowują się i nie pęcznieją podczas gotowania. Zachowują stonowaną chrupkość i posiadają bardziej wyrazisty smak, a ze względu na ciemną barwę kontrastującą z białymi ogonkami typowymi dla komosy ryżowej, stanowią wspaniałą dekorację każdego dania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż arborio
Śnieżnobiałe, lekko zaokrąglone ziarna tej odmiany ryżu wyśmienicie nadają się do przyrządzenia risotto - tradycyjnej, włoskiej potrawy z północnych regionów półwyspu Apenińskiego. Jego nazwa wywodzi się od jeden z dolin na nizinie Padańskiej, gdzie znajdują się główne europejskie obszary uprawy zboża.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż basmati
Doskonały do sałatek i serwowanych na ciepło potraw warzywnych i rybnych. Cechuje się wyrazistym, orzechowym smakiem oraz sypkością po ugotowaniu. Ze względu na swoje długie i bardzo cienkie ziarna może być wykorzystywany jako swoista dekoracja do dań kuchni indyjskiej, chińskiej oraz z podnóża Himalajów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż brązowy
Cechuje się daleko bogatszym składem niż ryż biały, jednak ustępuje mu jednak nieznacznie pod względem walorów smakowych i wizualnych. W przeszłości stosowany był w medycynie chińskiej jako naturalny lek dla diabetyków, ponieważ pozbawiony związków sacharydowych pomagał utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż czarny
Bywa nazywany ryżem “zakazanym”, ponieważ w starożytności, ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze i smakowe, zarezerwowany był wyłącznie jako potrawa podawana na dworze cesarskim władcy Chin. Wymaga długiego gotowania i nadaje daniom charakterystycznej, purpurowo-fioletowej barwy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż czerwony
Dzięki swojej niecodziennej barwie świetnie prezentuje się na stole, uzupełnia kolorystycznie zielone sałatki i monotonne dania mięsne. Wyśmienicie smakuje ugotowany w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku ząbków czosnku i świeżej natki pietruszki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż do sushi
Specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu o podwyższonym stopniu kleistości idealna do przygotowania potraw kuchni japońskiej i orientalnej. Wyróżnia się owalnym kształtem drobnych ziaren i wysoką zawartością skrobi, co czyni go odpowiednio lepkim do przygotowania wyśmienitego, domowego sushi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż dziki
W rzeczywistości to ziarna ostrudy wodnej. Przypominają kształtem zwykły ryż siewny, mają jednak czarną barwę i zdecydowanie wyraźniejszy smak. Te zbierane ręcznie i poddawane starannej selekcji serwowane są w najwykwintniejszych restauracjach świata, osiągając zawrotne ceny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż jaśminowy
Należy do najszlachetniejszych kultiwarów ryżu uprawianego w Tajlandii. Charakteryzuje się eliptycznymi, dość drobnymi ziarnami i śnieżnobiałą barwą oraz delikatnym, kwiatowym aromatem, jaki wydziela podczas gotowania. Zawiera również nieco więcej skrobi od ryżu uprawianego w pozostałej części Azji.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż parboiled
Białe ziarna tego ryżu przed wprowadzeniem na rynek do sprzedaży poddawane są działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem, co pozwala zakonserwować w ich wnętrzu wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, witaminy i minerały w taki sposób, by nie uległy dezintegracji podczas gotowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SOCZEWICA CZERWONA
Zaliczana jest do najzdrowszych roślin strączkowych. Jak wskazują ostatnie badania archeologiczne, przez człowieka spożywana była już w epoce neolitu, około 13 tysięcy lat temu. Smaczna i pożywna, obfituje w odżywcze białka i dostarczające energii węglowodany oraz liczne witaminy i mikro- i makroelementy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SOCZEWICA ZIELONA
Zaliczana jest do najzdrowszych roślin strączkowych. Jak wskazują ostatnie badania archeologiczne, przez człowieka spożywana była już w epoce neolitu, około 13 tysięcy lat temu. Smaczna i pożywna, obfituje w odżywcze białka i dostarczające energii węglowodany oraz liczne witaminy i mikro- i makroelementy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin