KASZA GRYCZANA prażona
Regionalnie nazywana kaszą tatarczaną, jest produktem typowym dla kuchni polskiej, białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Ugotowana na sypko dostarcza organizmowi dużej ilości wartościowego białka. Jednocześnie pozostaje wolna od glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA GRYCZANA nieprażona
Nieprażone ziarna kaszy gryczanej wyróżniają się jasną, zielonkawą barwą oraz smakiem łagodniejszym od kaszy prażonej. Niepoddane procesowi obróbki termicznej zawierają również więcej błonnika, witamin i minerałów. Wyśmienicie nadają się do przygotowania niebanalnych, słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KSYLITOL fiński DANISCO
Naturalny produkt słodzący pozyskiwany z drewna brzozowego, stanowi doskonałą alternatywę dla białego cukru buraczanego i brązowego z trzciny cukrowej. Ze względu na swoje szczególne właściwości bywa polecany przede wszystkim cukrzykom oraz osobom pozostającym na diecie odchudzającej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA KUSKUS
Stanowi tradycyjne dani kuchni marokańskiej, a w kulturze muzułmańskiej symbolizuje szczęście i bogactwo. Najczęściej spożywana jest z warzywami i mięsnym sosem, podana na jednym, wspólnym talerzu. Łączy w sobie zalety naturalnych kasz i współczesnych makaronów, jest łatwa i bardzo szybka do przygotowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA BULGUR
Pszeniczna kasza uznawana za jeden z głównych symboli kuchni tureckiej. Znana również na Bliskim Wschodzie, wytwarzana była już 2 tys. lat p.n.e. Należy do niezwykle pożywnych dań, bywa serwowana jako dodatek do zup i deserów, bądź jeden z głównych składników tradycyjnych pilawów drobiowych i baranich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA MANNA ORKISZOWA ciemna
Razowa manna orkiszowa wyróżnia się zdecydowanie ciemniejszym zabarwieniem. Produkowana jest z pełnych ziaren pszenicy orkiszowej, stanowiącej, źródło łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA MANNA ORKISZOWA jasna
Odżywcza, bardzo smaczna, źródła łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia. W przeszłości stanowiła ulubiony posiłek żołnierzy i gladiatorów, jej walory doceniła również Hildegarda z Bingen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Wanilia mielona - bourbon
Wanilia Bourbon (burbońska) to jedna z najszlachetniejszych odmian przyprawy. Uprawiana na wyspie Reunión i na Madagaskarze zawiera do 3,5% waniliny, co czyni ją szczególnie aromatyczną.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
AMARANTUS ZIARNO
Należy do najstarszych roślin uprawnych wywodzących się z Ameryki Północnej - obok kukurydzy, ziemniaków i fasoli stanowił postawę wyżywienia Inków i Azteków. Obecnie ziarna amarantusa pozostają szeroko wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie, mogą być bezpiecznie spożywane przez chorych na celiakię.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ KUBEBA ZIARNO
Pieprz kubeba wykorzystywany był już w średniowieczu jako substytut bardzo drogiego i rzadkiego pieprzu czarnego. Używano go nie tylko do celów kulinarnych, lecz również do przyrządzania leczniczych mikstur rozgrzewających i przeciwbakteryjnych. Obecnie znajduje zastosowanie głównie jako egzotyczna, pikantna przyprawa do dań azjatyckich.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA JAGLANA
Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ASAFETYDA / ZAPALICZKA CUCHNĄCA
Popularna przyprawa kuchni orientalnej, w szczególności indyjskiej. Nieodzowny składnik wszelkich mieszanek typu masala. Powstaje przez nacięcie kłączy zapaliczki cuchnącej i pozyskanie wydzielającej się zeń gumożywicy. Ze względu na swój aromat nazywana jest czarcim łajnem lub smrodzieńcem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Agar - żelatyna roślinna w proszku
Nazywany również "morską żelatyną" stanowi substancję żelującą pochodzenia roślinnego o bardzo wysokiej wydajności, doskonale nadającą do wykorzystania w kuchni wegetariańskiej, w zastępstwie produktów zwierzęcych. Idealnie nadaje się również do przygotowania dietetycznych galaretek i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - mielona
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ ZIELONY
Czarny pieprz okazuje się być nie tylko przyprawą o niezwykle szerokim zakresie stosowania, lecz również produktem wykazującym zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Ułatwia koncentrację, mobilizuje ukryte zasoby energii, oczyszcza i orzeźwia umysł, jak również wydatnie wspomaga naturalną odporność organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON OWOC
Ze względu na swoje pochodzenie (w stanie naturalnym występuje przede wszystkim w nadoceanicznych regionach południowo-zachodniej części Półwyspu Indyjskiego) nazywany jest Malabarskim. Znany już w starożytnej Grecji i Rzymie, dokąd dotarł szlakiem karawan, należy do najdroższych przypraw świata
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
FRUKTOZA
Należy do substancji słodzących zalecanych przez dietetyków w zastępstwie tradycyjnego cukru. W stanie naturalnym występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatowym. Jest słodsza od sacharozy i wyróżnia się niskim indeksem glikemiczny, dlatego może być bezpiecznie stosowana przez chorych na cukrzycę.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
8,50 zł
POMIDOR SUSZONY NA SŁOŃCU połówki
Gdy na początku XVI w. pierwsze sadzonki pomidorów dotarły do Europy, soczyste, czerwone jagody obfitujące w jasne pestki uznano za… trujące. Roślinę sadzono głównie w ogrodach botanicznych jako ciekawy przykład zamorskiej flory, ale spożywanie jej owoców zdecydowanie odradzano, uważając je za przyczynę zaparć i zastojów żółci.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - korzeń cięty
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SIEMIĘ LNIANE MIELONE
Mielone owoce lnu najczęściej wykorzystuje się do przygotowania kleistych odwarów o właściwościach osłaniających błony śluzowe przewodu pokarmowego. Mają jednak daleko szerszy wachlarz zastosowania – dzięki wysokiemu stopniowi rozdrobnienia można je używać jako składnik większości tradycyjnych potraw i przekąsek.
Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
7,90 zł
KASZA KUKURYDZIANA drobna
Dostępna w postaci drobnego grysu. Należy do produktów szczególnie lekkostrawnych i pozbawionych właściwości uczulających, dlatego może być podawana nawet najmłodszym dzieciom oraz alergikom. Barwi potrawy na intensywny, żółty kolor. Podobnie jak większość innych kasz nie zawiera glutenu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BOLDO LIŚĆ
Południowoamerykański surowiec zielarski ceniony jako źródło łatwoprzyswajalnej boldyny, wykorzystywanej w tradycyjnej medycynie indiańskiej jako panaceum na wszelkie schorzenia układu pokarmowego i moczowego. Stosowany również jako dodatek smakowo-aromatyzujący do potraw, herbaty, yerba mate i kawy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BAZYLIA INDYJSKA (TULSI)
Nazywana również świętą bazylią, pełni szczególną rolę w symbolice religijnej hinduizmu. Utożsamiana jest z boginią Tulasi Dewi, towarzyszką Wisznu, a suszone liście tej rośliny składane są w ofierze podczas obrzędów religijnych. Od wieków wykorzystywana była w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SŁONECZNIK PESTKI ŁUSKANE
Łuskane ziarna słonecznika to nie tylko smaczna przekąska czy dodatek do mieszanek typu muesli czy sałatek warzywnych. To również nieocenione źródło magnezu i witaminy B6 w codziennej diecie. Codzienne chrupanie pestek zalecane jest w profilaktyce chorób serca, przy nadciśnieniu oraz w dolegliwościach układu nerwowego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SOCZEWICA CZERWONA
Zaliczana jest do najzdrowszych roślin strączkowych. Jak wskazują ostatnie badania archeologiczne, przez człowieka spożywana była już w epoce neolitu, około 13 tysięcy lat temu. Smaczna i pożywna, obfituje w odżywcze białka i dostarczające energii węglowodany oraz liczne witaminy i mikro- i makroelementy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SOCZEWICA ZIELONA
Zaliczana jest do najzdrowszych roślin strączkowych. Jak wskazują ostatnie badania archeologiczne, przez człowieka spożywana była już w epoce neolitu, około 13 tysięcy lat temu. Smaczna i pożywna, obfituje w odżywcze białka i dostarczające energii węglowodany oraz liczne witaminy i mikro- i makroelementy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Zupa barszcz czerwony
Gotowa zupa typu instant o smaku tradycyjnego czerwonego barszczu z kwaśnych buraków. Szybka i łatwa w przygotowaniu, umożliwia przygotowanie obfitego, sycącego i smacznego posiłku w ciągu zaledwie kilku minut. Doskonała do serwowania z dodatkiem uszek i krokietów, oprószona otartym majerankiem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin