Kategorie
Cena
-
od
do
Ryż arborio
Śnieżnobiałe, lekko zaokrąglone ziarna tej odmiany ryżu wyśmienicie nadają się do przyrządzenia risotto - tradycyjnej, włoskiej potrawy z północnych regionów półwyspu Apenińskiego. Jego nazwa wywodzi się od jeden z dolin na nizinie Padańskiej, gdzie znajdują się główne europejskie obszary uprawy zboża.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż basmati
Doskonały do sałatek i serwowanych na ciepło potraw warzywnych i rybnych. Cechuje się wyrazistym, orzechowym smakiem oraz sypkością po ugotowaniu. Ze względu na swoje długie i bardzo cienkie ziarna może być wykorzystywany jako swoista dekoracja do dań kuchni indyjskiej, chińskiej oraz z podnóża Himalajów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż brązowy
Cechuje się daleko bogatszym składem niż ryż biały, jednak ustępuje mu jednak nieznacznie pod względem walorów smakowych i wizualnych. W przeszłości stosowany był w medycynie chińskiej jako naturalny lek dla diabetyków, ponieważ pozbawiony związków sacharydowych pomagał utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż czarny
Bywa nazywany ryżem “zakazanym”, ponieważ w starożytności, ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze i smakowe, zarezerwowany był wyłącznie jako potrawa podawana na dworze cesarskim władcy Chin. Wymaga długiego gotowania i nadaje daniom charakterystycznej, purpurowo-fioletowej barwy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż czerwony
Dzięki swojej niecodziennej barwie świetnie prezentuje się na stole, uzupełnia kolorystycznie zielone sałatki i monotonne dania mięsne. Wyśmienicie smakuje ugotowany w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku ząbków czosnku i świeżej natki pietruszki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż do sushi
Specjalna odmiana krótkoziarnistego ryżu o podwyższonym stopniu kleistości idealna do przygotowania potraw kuchni japońskiej i orientalnej. Wyróżnia się owalnym kształtem drobnych ziaren i wysoką zawartością skrobi, co czyni go odpowiednio lepkim do przygotowania wyśmienitego, domowego sushi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż dziki
W rzeczywistości to ziarna ostrudy wodnej. Przypominają kształtem zwykły ryż siewny, mają jednak czarną barwę i zdecydowanie wyraźniejszy smak. Te zbierane ręcznie i poddawane starannej selekcji serwowane są w najwykwintniejszych restauracjach świata, osiągając zawrotne ceny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż jaśminowy
Należy do najszlachetniejszych kultiwarów ryżu uprawianego w Tajlandii. Charakteryzuje się eliptycznymi, dość drobnymi ziarnami i śnieżnobiałą barwą oraz delikatnym, kwiatowym aromatem, jaki wydziela podczas gotowania. Zawiera również nieco więcej skrobi od ryżu uprawianego w pozostałej części Azji.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ryż parboiled
Białe ziarna tego ryżu przed wprowadzeniem na rynek do sprzedaży poddawane są działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem, co pozwala zakonserwować w ich wnętrzu wszystkie najważniejsze składniki odżywcze, witaminy i minerały w taki sposób, by nie uległy dezintegracji podczas gotowania.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin