Kategorie
Cena
-
od
do
Początki medycyny indyjskiej, czyli ajurwedy (ayurveda), sięgają XII w. p.n.e. Jej nazwa wywodzi się z połączenia dwóch słów oznaczających „wiedzę o życiu”. Podobnie jak w przypadku medycyny chińskiej, ajurweda łączy pojęcie zdrowia z warunkiem zachowania równowagi między koncepcją ciała (aspekt fizyczny), umysłu (aspekt psychiczny) oraz duszy (aspekt duchowy). Mimo iż pozostaje systemem alternatywnym wobec lecznictwa konwencjonalnego, Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie uznaje ją za naukę medyczną.
Ajurweda, obok chirurgii, medytacji i masaży mających na celu przywrócić prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych i zbilansowany przepływ energii przez wszystkie układy ciała, uwzględnia szeroko pojęte stosowanie roślin leczniczych gwarantujących pomyślne zakończenie terapii. Uwzględnia takie obszary działań jak interna, pediatria, toksykologia, psychiatria oraz seksuologia. Wykorzystuje liczne zioła o wszechstronnych właściwościach, miedzy innymi przeczyszczających (np. senes), wzmacniających i adaptogennych (ashwagandha), wspomagających trawienie (asafetyda, imbir), przeciwbakteryjnych (kolendra, goździki), czy afrodyzjaków (cynamon cejloński, kardamon).
Ajurwedyjskie metody leczenia uwzględniają praktyczne zastosowanie blisko 700 gatunków roślin leczniczych przynoszących ulgę w schorzeniach żołądka i układu trawiennego, jelit, płuc i układu oddechowego, systemu krążenia, chorobach skórnych, urazach (np. złamaniach kości), ukąszeniach i pogryzieniach przez jadowite owady i gady, zaburzeniach czynności seksualnych, jak również nerwicach i zaburzeniach zdrowia psychicznego. W celu profilaktyki prozdrowotnej ajurweda zaleca stosowanie ziół na co dzień, choćby w postaci urozmaicającej dietę. Stąd wywodzą się słynne indyjskie mieszanki przyprawowe typu masala (chana masala, garam masala i tandoori masala), stanowiące kompozycje aromatycznych ziół z dodatkiem anyżu gwiazdkowego, kozieradki czy czarnuszki. Prażone na ogniu uwalniają olejki eteryczne i substancje czynne aktywnie oddziałujące na ludzki organizm, a przy okazji nadają unikalnego charakteru indyjskim potrawom.