Kategorie
Cena
-
od
do
KASZA BULGUR
Pszeniczna kasza uznawana za jeden z głównych symboli kuchni tureckiej. Znana również na Bliskim Wschodzie, wytwarzana była już 2 tys. lat p.n.e. Należy do niezwykle pożywnych dań, bywa serwowana jako dodatek do zup i deserów, bądź jeden z głównych składników tradycyjnych pilawów drobiowych i baranich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA MANNA ORKISZOWA ciemna
Razowa manna orkiszowa wyróżnia się zdecydowanie ciemniejszym zabarwieniem. Produkowana jest z pełnych ziaren pszenicy orkiszowej, stanowiącej, źródło łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA MANNA ORKISZOWA jasna
Odżywcza, bardzo smaczna, źródła łatwo przyswajalnych białek i kwasów wielonienasyconych. Nie tylko syci i odżywia, lecz również wywiera nieoceniony, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odporności i trawienia. W przeszłości stanowiła ulubiony posiłek żołnierzy i gladiatorów, jej walory doceniła również Hildegarda z Bingen.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ KUBEBA ZIARNO
Pieprz kubeba wykorzystywany był już w średniowieczu jako substytut bardzo drogiego i rzadkiego pieprzu czarnego. Używano go nie tylko do celów kulinarnych, lecz również do przyrządzania leczniczych mikstur rozgrzewających i przeciwbakteryjnych. Obecnie znajduje zastosowanie głównie jako egzotyczna, pikantna przyprawa do dań azjatyckich.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KASZA JAGLANA
Należy do najstarszych kasz obecnych w diecie człowieka. Jest lekkostrawna, ale bardzo sycąca, dostarcza potężnej dawki cennej energii. Prawidłowo przygotowana doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi i warzywnymi, jak i słodkimi deserami. Jest produktem bezglutenowym.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ASAFETYDA / ZAPALICZKA CUCHNĄCA
Popularna przyprawa kuchni orientalnej, w szczególności indyjskiej. Nieodzowny składnik wszelkich mieszanek typu masala. Powstaje przez nacięcie kłączy zapaliczki cuchnącej i pozyskanie wydzielającej się zeń gumożywicy. Ze względu na swój aromat nazywana jest czarcim łajnem lub smrodzieńcem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Agar - żelatyna roślinna w proszku
Nazywany również "morską żelatyną" stanowi substancję żelującą pochodzenia roślinnego o bardzo wysokiej wydajności, doskonale nadającą do wykorzystania w kuchni wegetariańskiej, w zastępstwie produktów zwierzęcych. Idealnie nadaje się również do przygotowania dietetycznych galaretek i słodkich deserów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - mielona
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ ZIELONY
Czarny pieprz okazuje się być nie tylko przyprawą o niezwykle szerokim zakresie stosowania, lecz również produktem wykazującym zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Ułatwia koncentrację, mobilizuje ukryte zasoby energii, oczyszcza i orzeźwia umysł, jak również wydatnie wspomaga naturalną odporność organizmu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ALPINIA LEKARSKA / GALANGAL - korzeń cięty
Wywodzi się z tej samej rodziny roślin, co imbir lekarski. Od wieków stosowany w ajurwedzie i zalecany w diecie św. Hildegardy jako środek rozgrzewający i pomocny w leczeniu niestrawności. Wykorzystywany również jako tradycyjna przyprawa do aromatyzacji alkoholi i potraw kuchni azjatyckiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Gałka muszkatołowa - mielona
Mielona gałka muszkatołowa przyjmuje postać ciężkiego, ciemnobrązowego proszku o bardzo intensywnym, ciepłym zapachu. Już szczypta przyprawy wystarcza do skutecznej aromatyzacji potraw, w szczególności mięsnych, i domowych wyrobów wędliniarskich.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BAZYLIA INDYJSKA (TULSI)
Nazywana również świętą bazylią, pełni szczególną rolę w symbolice religijnej hinduizmu. Utożsamiana jest z boginią Tulasi Dewi, towarzyszką Wisznu, a suszone liście tej rośliny składane są w ofierze podczas obrzędów religijnych. Od wieków wykorzystywana była w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SOCZEWICA CZERWONA
Zaliczana jest do najzdrowszych roślin strączkowych. Jak wskazują ostatnie badania archeologiczne, przez człowieka spożywana była już w epoce neolitu, około 13 tysięcy lat temu. Smaczna i pożywna, obfituje w odżywcze białka i dostarczające energii węglowodany oraz liczne witaminy i mikro- i makroelementy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SOCZEWICA ZIELONA
Zaliczana jest do najzdrowszych roślin strączkowych. Jak wskazują ostatnie badania archeologiczne, przez człowieka spożywana była już w epoce neolitu, około 13 tysięcy lat temu. Smaczna i pożywna, obfituje w odżywcze białka i dostarczające energii węglowodany oraz liczne witaminy i mikro- i makroelementy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY MIELONY
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KARDAMON MIELONY
Kardamon osiąga szczególnie wysokie ceny ze względu na trudną uprawę. Roślina rozwija się najlepiej w towarzystwie drzew kauczukowych i krzewów kawowych, a pierwsze owoce wydaje dopiero cztery lata po zasadzeniu. Po kolejnych siedmiu latach traci swoją wydajność i wymaga zastąpienia innym krzewem.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
POMIDOR Z CZARNUSZKĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
Kompozycja przypraw bazująca na naturalnych płatkach pomidorowych z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim, dodatkowo wzbogacona aromatem słodkiej, czerwonej papryki i suszonego chili, stanowi rynkową nowość – odpowiedź na zainteresowanie miłośników zdrowej, śródziemnomorskiej kuchni poszukiwaniem nowych, wyjątkowych smaków.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
BERBERYS POSPOLITY OWOC
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C owoce berberysu nazywane są „polskimi cytrynami”. Zbierane przed pełnym dojrzeniem wykorzystywane są do produkcji soków, dżemów i innych przetworów, jako składniki herbatek wzmacniających, a nawet główny składnik prozdrowotnych napojów alkoholowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Ziele angielskie - cały owoc
Łączy aromat i smak różnych przypraw korzennych, dzięki czemu charakteryzuje się absolutnie uniwersalnym charakterem. Stanowi wyśmienity dodatek do zup, w szczególności do staropolskiego żurku i rosołu, jest również nieodzownym składnikiem wędlin i pasztetów oraz dań z dziczyzny.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
LIŚĆ CURRY - KARI
Jednak z podstawowych przypraw używanych na co dzień w kuchni indyjskiej. Mimo zbieżności nazw oraz regionu pochodzenia, w rzeczywistości ta aromatyczna roślina nie ma nic wspólnego z potrawą również znaną jako curry. Posiada natomiast właściwości lecznicze, chętnie wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki całe
Wysuszone pączki kwiatowe goździkowca wyróżniają się cierpkim, pikantnym smakiem i wyrazistym, korzennym aromatem. To wyjątkowa przyprawa znajdująca zastosowanie zarówno jako dodatek do dań mięsnych (w szczególności dziczyzny), jak i ciast, kompotów i słodkich, owocowych przetworów.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI OWOC
Podobnie jak inne przyprawy stosowane w najodleglejszych czasach, również kmin rzymski doczekał się atrybutów rośliny magicznej. Owocom przypisywano m.in. moc kierowania zbłąkanych, zagubionych ludzi na właściwe ścieżki. Wierzono też, że kilka ziaren rozsypanych na progu pomaga odnaleźć drogę do domu.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Goździki mielone
Mielone goździki to idealne rozwiązanie dla miłośników korzennych smaków nie posiadających możliwości samodzielnego rozdrobnienia całych owoców. Długo zachowują goździkowy smak i aromat. Idealne nadają się jako dodatek do domowych mieszanek przyprawowych do ciast i dań mięsnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ANYŻ GWIAZDKOWY OWOC
Nazwa badian wywodzi się od chińskiego słowa oznaczającego “osiem rogów”. Stanowi wyraźne nawiązanie do kształtu owoców tej rośliny, przypominających wyglądem gwiazdę. Każde z ośmiu ramion tej gwiazdy stanowi w rzeczywistości torebkę ochronną, w której zamknięte jest pojedyncze nasienie drzewa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CZARNY ZIARNO
Niepozorne i piekielnie ostre w smaku kuleczki - owoce egzotycznego pnącza - przez tysiące lat stanowiły jeden z najbardziej pożądanych i zarazem najdroższych towarów na świecie. Przyprawę zdobyć mogli jedynie najodważniejsi kupcy, którzy nie zawahali udać się w pieszą podróż szklakiem handlowym łączącym Europę ze środkową Azją.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ KOLOROWY
Pieprz kolorowy stanowi wyjątkową mieszankę różnych rodzajów owoców pieprzu czarnego i Syczuańskiego. Każdy z nich wyróżnia się innym natężeniem smaku i aromatu. Dlatego pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja idealnie uwzględniająca wszelkie gusta kulinarne, złożona z ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. Pieprz kolorowy ziarnisty nadaje potrawom nie tylko wyszukany charakter, ale także podkreśla ich atrakcyjny wygląd.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PIEPRZ CZERWONY
Indianie południowoamerykańscy używali świeżych owoców czerwonego pieprzu do przyrządzania specjalnego, energetyzującego napoju o właściwościach przeciwbólowych. Miąższ, z którego wyciskano sok, pieczołowicie oddzielano od gorzkich w smaku pestek. Niekiedy poddawano go fermentacji, uzyskując chichę – lokalny napój alkoholowy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
PAPRYKA CHILI CHIPOTLE
Niezwykle smaczna i bardzo pikantna odmiana wędzonej, czerwonej papryki jalapeño. W efekcie precyzyjnej obróbki cieplnej prowadzonej w ściśle określonych warunkach uzyskuje szczególnie wyraźny smak i aromat, przy czym zdecydowanemu uwypukleniu ulega jej poziom ostrości, dochodząc do 10.000 jednostek w skali Scoville.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KUMIN / KMIN RZYMSKI MIELONY
Skamieniałe ziarna kuminu odnaleziono już na terenie siedlisk ludzkich z epoki mezolitu. Pod koniec epoki średniowiecza kmin rzymski zyskał olbrzymią popularność na dworze brytyjskim. Dodawano go do wszelkich możliwych potraw, w tym do specjalnego ciasta kminkowego serwowanego pod koniec królewskich uczt.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
KOPEREK LIŚĆ
Ze względu na intensywny aromat bywa nazywany koprem wonnym. W przeszłości uważano go za roślinę magiczną, chroniącą przed urokami i idealną do zaparzania w winie, co napój zamieniać miało w skuteczny afrodyzjak. Roślina uważana była za tak cenną, że jej zielem opłacano podatki, o czym wspomina ewangelia wg. św. Mateusza.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin