Kategorie
Cena
-
od
do
Równolegle do nowych technik fitoterapii rozwijanych na kontynencie europejskim nieprzerwanie od czasów starożytności, w Azji Środkowej kształtowała się całkowicie odmienna dziedzina medycyny alternatywnej, obecnie określana mianem medycyny chińskiej. Medycyna chińska, w odróżnieniu od współczesnych metod konwencjonalnych nakazujących diagnozowanie chorób w odniesieniu do konkretnych, ściśle wyspecjalizowanych układów i narządów wewnętrznych ciała, skutecznej metody leczenia upatruje w podejściu holistycznym, tj. całościowym, łączącym dolegliwości fizyczne z dolegliwościami duszy.
Chiński system lecznictwa łączy takie metody, jak akupunktura, medytacje, masaż i dieta, lecz wspólnym ogniwem łączącym wszystkie elementy terapii zawsze są zioła. Każdemu z ziół przypisuje się wpływ na określone obszary ciała (np. imbirowi na żołądek i trawienie - ma chronić przed mdłościami i wymiotami; podczas gdy kurkumie – na stawy, choroby trzustki i dolegliwości wątroby). Podstawowym celem stosowania poszczególnych surowców jest zapewnienie niezakłóconego przepływu energii życiowej (chi), gwarantującej zachowanie pełni zdrowia, dobrego samopoczucia i sił witalnych.
W dziale poświęconym ziołom i przyprawom typowym dla medycyny chińskiej umieszczono surowce o działaniu leczniczym wywodzące się z Azji Środkowej, a w szczególności z Państwa Środka, tradycyjnie wykorzystywane zarówno w lokalnej fitoterapii, jak i gastronomii, np. cynamon, anyż gwiazdkowy, owoce gorzkiej pomarańczy czy pieprze: kubebowy i syczuański (najczęściej jako przyprawy). Na oddzielnej karcie opisano właściwości eleuteroroka, czyli chińskiego żeń-szenia, uznawanego za tzw. adaptogen, czyli surowiec chroniący organizm przed negatywnym wpływem stresu, i zarazem wzmacniający odporność. Stosując chińskie zioła należy pamiętać, że głównym celem ziołolecznictwa chińskiego jest odzyskanie równowagi cielesno-duchowej oraz homeostaza biologiczna.