Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

AGAR-AGAR

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 8,50 zł 8.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 06070000

Opis

AGAR-AGAR
(Gelatus)

ang. agar-agar;
hiszp. agar-agar;
niem. Gelatine;
fran. L'agar-agar;
ros. агар-агар;


Agar-agar (najczęściej w języku polskim nazywana po prostu agarem) to substancja żelująca produkowana z morskich glonów, przede wszystkim krasnorostów, wykorzystywana w kuchni japońskiej i tajskiej od kilku stuleci. Do Europy dotarła stosunkowo niedawno, wraz z upowszechnieniem się mody na wegetarianizm, ponieważ można ją z powodzeniem stosować w zastępstwie tradycyjnej żelatyny. Charakteryzuje się dużą odpornością na wysokie temperatury (rozpuszcza się dopiero w temp. powyżej 80 st.C), co czyni ją idealną do wykorzystania w gorącym klimacie, gdyż z powodzeniem tężeje nawet w upalne dni bez konieczności schłodzenia w lodówce. Wykazuje również wyższy stopień elastyczności, dzięki czemu łatwiej jest ją formować w pożądane kształty.


SUROWIEC: 
agar-agar

Składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny Zawiera również i inne białka takie jak kreatyny i albuminy oraz produkty ich rozkładu. Nie wymaga konserwowania za pomocą sztucznych dodatków.


ZASTOSOWANIE

Agar jest substancją bezwonną i bezsmakową, dlatego nie wpływa na ostateczny aromat i smak dań. Dzięki wysokiej zawartości błonnika już w niewielkich ilościach wywołuje uczucie sytości, dlatego szczególnie polecany jest do przygotowania deserów dla osób pozostających na niskokalorycznej diecie odchudzającej. Jego dodatkową zaletą jest praktycznie zerowa kaloryczność, przy jednoczesnym dostarczaniu do organizmu wielu mikroelementów, w tym magnezu, potasu, jodu, wapnia i sodu pozyskiwanych ze ścian komórkowych glonów morskich. Jednocześnie agar zawiera kwasy omega-3 oraz liczne witaminy, m.in. K, E i B6. Doskonale nadaje się do przygotowania  galaretek, serników na zimno, lodów, budyniów, dżemów i domowych konfitur. Za jej pomocą można wyczarować potrawy, których powstanie byłoby niemożliwe przy zastosowaniu tradycyjnej żelatyny wieprzowej lub wołowej (np. galaretki ze świeżymi owocami ananasa i kiwi, które ze względu na wysoką zawartość kwasów nie dopuszczają do prawidłowego stężenia potrawy).


PRZECIWWSKAZANIA

Nie stwierdzono.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Substancja żelująca
Jedną łyżeczkę od herbaty agaru wsypać do 300 ml płynu (kompotu, wywaru warzywnego, bulionu, soku, itp. według potrzeb) i pozostawić do rozpuszczenia na ok. 10 minut, a następnie gotować (ze szczyptą soli) przez 15-12 minut. Wymieszać z owocami lub potrawą, która ma zostać zagęszczona. Odstawić na 30 minut do stężenia.


Truskawkowe rurki z kremem jogurtowym

200 g truskawek
50 ml wody
2 łyżki cukru
3 g agar-agar
400 ml jogurtu greckiego
300 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dzień wcześniej jogurt grecki wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawić na noc w lodówce dla odsączenia serwatki.

Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować blenderem wraz z wodą i cukrem na gładką masę. Odmierzyć 200 ml (niepełna szklanka) musu, dodać 2 g agar-agar. Odstawić na 10 minut, po czym wszystkie przelać do garnka o grubym dnie. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty stale mieszając. Zestawić z ognia, schłodzić. Przesiać przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek. Płaską blachę do pieczenia posmarować olejem, wyłożyć folią spożywczą (aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię), wylać masę i rozprowadzić ją tworząc cienką warstwę. Odczekać 20-30 minut aż stężeje. W tym czasie przygotować krem jogurtowy.

Do śmietany kremówki dodać 1 g agaru. Odczekać 10 minut, po czym ubić mikserem na sztywno. Odsączony z nadmiaru wody jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem (do smaku) i cukrem waniliowym. Mieszając łyżką połączyć obie kremowe masy.

Stężoną masę truskawkową pokroić w prostokąty. Podnieść wraz z folią, ostrożnie odwrócić do góry dnem i zdjąć folię. Na brzeg prostokąta nakładać masę kremową i całość zawijać w rurki. Podawać schłodzone jako dietetyczny deser.

Dane techniczne

Rodzaj roślinna substancja żelująca
Postać proszek
Skład 100% agar-agar
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa / dodatek do żywności
Wskazania do zagęszczania potraw, do dań wegańskich i wegetariańskich, kuchnia molekularna
Kraj pochodzenia Hiszpania

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl