AMARANTUS ZIARNO
Opis
AMARANTUS / SZARŁAT ziarno
(Amaranthus)
ang. amaranth;
hiszp. amaranto, huautli;
niem. Amarant, Fuchsschwanz;
fran. l’amarante étalée;
ros. амарант, щирица;
Wspólnym mianem amarantusa określa się jadalne gatunki szarłatu - roślin z rodziny szarłatowatych wywodzących się z Ameryki Północnej i uprawianych jako zboże już 4 tys. lat p.n.e. Te jednoroczne rośliny, dorastające do wysokości nawet 3 metrów, wyróżniają się charakterystycznym kwiatostanem - ich drobne, bardzo gęste kwiaty zebrane są w długie kłosy o intensywnie czerwono-fioletowej barwie (znane są również odmiany ozdobne o kwiatach białych i czarnych). Amarantus pozostaje niezwykle ceniony ze względu na możliwość szerokiego zastosowania w przemyśle spożywczym. Młode rośliny dostarczają jadalnych liści przypominających w smaku szpinak, bardzo zasobnych w witaminę C, mogą być również wykorzystywane jako pasza dla zwierząt i surowiec na kiszonki. Z kolei nasiona zawierają sporo tłuszczu, białka i skrobi, a przy tym pozostają wolne od glutenu, dlatego mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chore na celiakię.
SUROWIEC: ziarno amarantusa
Jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B (wit. B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego) i składników mineralnych: fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Dostarcza wielu aminokwasów egzogennych, w szczególności lizyny.
DZIAŁANIE
Amanrantus często uznawany jest za „zboże XXI wieku”. Jak wykazują badania, zawarte w nim substancje czynne korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu odpornościowego i wspomagają leczenie chorób układu krążenia, jak również obniżają ryzyko rozwoju miażdżycy. Dzięki obecności znacznych ilości błonnika nasiona szarłatu usprawniają procesy trawienne i ułatwiają wypróżnianie, doskonale nadają się do wykorzystania w zastępstwie innych zbóż u osób pozostających na diecie odchudzającej. Jednocześnie skwalen wchodzący w skład związków tłuszczowych zawartych w amarantusie uszczelnia naturalny płaszcz lipidowy skóry, chroniąc komórki przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz przed działaniem wolnych rodników. Ponadto nasiona szarłatu uznawane są za bardzo pożywne - już niewielka ilość amarantusa pozwala nasycić głód i dostarczyć do organizmu znaczne pokłady energii niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania.
ZASTOSOWANIE
Ziarna amarantusa najczęściej przygotowuje się jak kasze - gotuje do miękkości w lekko osolonej wodzie i podaje w formie kleiku lub sypkiej jako dodatek do dań obiadowych lub podstawa pożywnych sałatek. Nasiona szarłatu można mielić do postaci mąki i używać do przygotowania domowego makaronu lub klusek, wypieku dietetycznego pieczywa oraz ciast (amarantus nadaje im delikatnego, orzechowego aromatu), można je również ekspandować i spożywać jak prażoną kukurydzę (popcorn) z jogurtem, mlekiem lub maślanką. Amarantus może być bezpiecznie spożywany przez dzieci, osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, anemików, alergików, diabetyków oraz osoby starsze. Ze względu na wysoką zawartość białka zalecany jest również wszystkim pracującym narażonym na wzmożony wysiłek fizyczny oraz sportowcom.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1622 kJ / 386 kcal | 19% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
7,5 g 1,8 g |
11% 9% |
Węglowodany - w tym cukry |
57,5 g 2,2 g |
22% 4% |
Błonnik | 14 g | - |
Białko | 15 g | 30% |
Sól | <0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Mleczny deser z amarantusa z owocami
1 szklanka ziaren amarantus
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego)
2 jabłka
2 całe goździki
1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
kilka owoców borówki amerykańskiej
kilka owoców malin
Amarantus przepłukać pod bieżącą wodą, lekko uprażyć na suchej patelni, po czym zalać mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut (w razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki mleka). Od czasu do czasu zamieszać. Gotowy szarłat powinien mieć konsystencję kaszy manny. W tym czasie jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać cynamonem i wymieszać z amarantusem. Deser przełożyć do pucharków i posypać całymi owocami borówki i malin.
Dane techniczne
Rodzaj | ziarno / owoc |
Postać | sypka |
Skład | 100% owoc amarantusa |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dieta odchudzająca, kuchnia wegańska i wegetariańska |
Kraj pochodzenia | Indie |