

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
ANANAS KANDYZOWANY kostka
Opis
ANANAS JADALNY kandyzowany w kostce
(Ananas comosus)
ang. pineapple;
hiszp. la piña o el ananá;
niem. Kopral;
fran. le coprah;
ros. Ко́пра;
Ze względu na charakterystyczny kształt owocostanu ananasa jadalnego, należącego do rodziny bromeliowatych, nie sposób pomylić go z jakimkolwiek innym owocem. Ta uprawna roślina wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie do dziś spotkać ją można w stanie dzikim, bywa również z powodzeniem uprawiana na plantacjach w Tajlandii, Indonezji i na Filipinach. Doskonale nadaje się do upraw szklarniowych, dlatego już pod koniec XVIII w. często gościła na stołach europejskich arystokratów i możnowładców, stanowiąc aromatyczny składnik deserów urozmaicających tradycyjne biesiady. Współcześnie bywa spożywana zarówno w postaci surowej, jaki i po przetworzeniu w postaci soków, powideł, dżemów i kompotów. Szczególnie cenione są ananasy w postaci kandyzowanej, ponieważ w procesie obróbki nie tracą cennych składników odżywczych.
SUROWIEC: ananas owoc
Zawiera znaczne ilości witamin A, B1, B2, B6, C oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i cynk.
DZIAŁANIE
Owoce ananasa obfitują w enzymy znane pod wspólną nazwą bromeliny. Bromelina wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, wśród których na pierwsze miejsce wysuwa się działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Zapobiega pojawianiu się wysięków i wylewów wewnętrznych, wspomaga agregację płytek krwi i przyspiesza rekonstrukcję komórek ciała uszkodzonych na skutek działań czynników mechanicznych. Jednocześnie ananas wydatnie przyspiesza trawienie stymulując wydzielanie soków żołądkowych. Dzięki obecności znacznych ilości minerałów korzystnie wpływa na kościec i zapobiega osteoporozie. Wspomaga działanie serca, wątroby, nerek i trzustki. Jest również bardzo smacznym dodatkiem cukierniczym zalecanym w zastępstwie innych słodyczy.
ZASTOSOWANIE
Spożywanie dużych ilości ananasów zaleca się w szczególności osobom szczególnie podatnym na urazy stawów i mięśni, czynnie uprawiającym sport lub prowadzącym tryb życia wymagający znacznego wysiłku fizycznego. Związki zawarte w ananasie przyspieszają gojenie ran zewnętrznych i uszkodzeń narządów wewnętrznych, przyspieszają rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych. Aktywnie pomagają zwalczyć zapalenie żył oraz zmniejszają podatność na powstawanie żylaków. Jednocześnie korzystnie wpływają na procesy metaboliczne wspomagając trawienie i wzmagając skuteczność diet odchudzających.
Owoc ananasa w postaci kandyzowanej to również wspaniała, słodka przekąska. Wyśmienicie nadaje do wykorzystania jako dodatek do ciast, lodów i słodkich deserów. Może być używany jako smaczna posypka dekoracyjna lub jako składnik produktów poddawanych pieczeniu i smażeniu (działaniu wysokich temperatur). Idealny do chrupania między posiłkami.
PRZECIWWSKAZANIA
Alergia na enzymy zawarte w ananasie.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1437 kJ / 360 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
81 g 70 g |
32% 82% |
Błonnik | 6 g | - |
Białko | 0,7 g | - |
Sól | 0,03 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal), Możliwe naturalne odchylenia.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Ciasto jogurtowe z suszonym ananasem w kostkach
150 ml jogurtu naturalnego
450 g mąki pszennej
200 g cukru
150 ml oleju roślinnego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 g suszonych ananasów w kostce
Jogurt naturalny wymieszać z olejem i jajkami. Do drugiego naczynia wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier, proszek do pieszczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi i utrzeć na jednolitą masę. Ananas w kostkach pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta. Dużą formę keksową natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto. Piec około 45 minut w temp. 180 st. (wkładać do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Dane techniczne
Rodzaj | owoc suszony, kandyzowany |
Postać | kostka |
Skład | ananas suszony, cukier, kwasek cytrynowy, dwutlenek siarki |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | TAK |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do potraw, dla osób na diecie odchudzającej |
Kraj pochodzenia | Tajlandia |