Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

ANANAS KANDYZOWANY kostka

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,90 zł 2.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

ANANAS JADALNY kandyzowany w kostce
(Ananas comosus)

ang. pineapple;
hiszp. la piña o el ananá;
niem. Kopral;
fran. le coprah;
ros. Ко́пра;


Ze względu na charakterystyczny kształt owocostanu ananasa jadalnego, należącego do rodziny bromeliowatych, nie sposób pomylić go z jakimkolwiek innym owocem. Ta uprawna roślina wywodzi się z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie do dziś spotkać ją można w stanie dzikim, bywa również z powodzeniem uprawiana na plantacjach w Tajlandii, Indonezji i na Filipinach. Doskonale nadaje się do upraw szklarniowych, dlatego już pod koniec XVIII w. często gościła na stołach europejskich arystokratów i możnowładców, stanowiąc aromatyczny składnik deserów urozmaicających tradycyjne biesiady. Współcześnie bywa spożywana zarówno w postaci surowej, jaki i po przetworzeniu w postaci soków, powideł, dżemów i kompotów. Szczególnie cenione są ananasy w postaci kandyzowanej, ponieważ w procesie obróbki nie tracą cennych składników odżywczych.


SUROWIEC: ananas owoc 

Zawiera znaczne ilości witamin A, B1, B2, B6, C oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i cynk.


DZIAŁANIE

Owoce ananasa obfitują w enzymy znane pod wspólną nazwą bromeliny. Bromelina wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, wśród których na pierwsze miejsce wysuwa się działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Zapobiega pojawianiu się wysięków i wylewów wewnętrznych, wspomaga agregację płytek krwi i przyspiesza rekonstrukcję komórek ciała uszkodzonych na skutek działań czynników mechanicznych. Jednocześnie ananas wydatnie przyspiesza trawienie stymulując wydzielanie soków żołądkowych. Dzięki obecności znacznych ilości minerałów korzystnie wpływa na kościec i zapobiega osteoporozie. Wspomaga działanie serca, wątroby, nerek i trzustki. Jest również bardzo smacznym dodatkiem cukierniczym zalecanym w zastępstwie innych słodyczy.


ZASTOSOWANIE

Spożywanie dużych ilości ananasów zaleca się w szczególności osobom szczególnie podatnym na urazy stawów i mięśni, czynnie uprawiającym sport lub prowadzącym tryb życia wymagający znacznego wysiłku fizycznego. Związki zawarte w ananasie przyspieszają gojenie ran zewnętrznych i uszkodzeń narządów wewnętrznych, przyspieszają rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych. Aktywnie pomagają zwalczyć zapalenie żył oraz zmniejszają podatność na powstawanie żylaków. Jednocześnie korzystnie wpływają na procesy metaboliczne wspomagając trawienie i wzmagając skuteczność diet odchudzających.

Owoc ananasa w postaci kandyzowanej to również wspaniała, słodka przekąska. Wyśmienicie nadaje do wykorzystania jako dodatek do ciast, lodów i słodkich deserów. Może być używany jako smaczna posypka dekoracyjna lub jako składnik produktów poddawanych pieczeniu i smażeniu (działaniu wysokich temperatur). Idealny do chrupania między posiłkami.


PRZECIWWSKAZANIA

Alergia na enzymy zawarte w ananasie.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1529 kJ / 360 kcal   18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 0 g
 0 g
0%
 0% 
 Węglowodany
 - w tym cukry
89 g
74 g 
 34%
82%
 Błonnik  0 g
 Białko 0 g 
 Sól 0,03 g  <1% 

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal), Możliwe naturalne odchylenia.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA


Ciasto jogurtowe z suszonym ananasem w kostkach

150 ml jogurtu naturalnego
450 g mąki pszennej
200 g cukru
150 ml oleju roślinnego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 g suszonych ananasów w kostce


Jogurt naturalny wymieszać z olejem i jajkami. Do drugiego naczynia wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier, proszek do pieszczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi i utrzeć na jednolitą masę. Ananas w kostkach pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta. Dużą formę keksową natłuścić masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto. Piec około 45 minut w temp. 180 st. (wkładać do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Dane techniczne

Rodzaj kostka suszona
Skład ananas, cukier, kwas cytrynowy, subst. konserwująca: SO2
Kraj pochodzenia Tajlandia
Data przydatności podana na etykiecie

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl