Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

AROMAT DYMU WĘDZARNICZEGO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,20 zł 4.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 060700013

Opis

AROMAT DYMU WĘDZARNICZEGO
(-)

ang. smoke flavouring;
hiszp. aroma de humo en polvo;
niem. Raucharoma;
fran. arôme de fumée;
ros. аромат дыма;


Aromat dymu wędzarniczego w proszku to środek aromatyzujący do lat powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Powstaje z naturalnego dymu wędzarniczego, poddanego chemicznym procesom koncentracji, frakcjonowania i oczyszczania. Wykorzystywany jest do nadawania produktom spożywczym charakterystycznego smaku i zapachu wędzonki. Doskonale nadaje się do aromatyzacji szynki, kiełbasy, boczku oraz wszelkiego rodzaju wędlin domowych, jak również produktów nabiałowych, w szczególności białego i żółtego sera, oraz owoców (np. suszonych śliwek). Produkt w postaci rozcieńczonej wodą można wykorzystać do natryskiwania produktów, natomiast w formie suchej może być dodawany do solanek, zalew peklujących oraz mięsnych mas wędliniarskich (przeznaczonych do nadziewania), jak również do przygotowania sosów szaszłykowych, hamburgerowych czy barbecue.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Aromat dymu wędzarniczego w proszku rozrobić wodą w proporcji 1:10. Przelać do butelki z atomizerem. Regularnie co ok. 10 minut spryskiwać mięso poddawane obróbce termicznej (np. pieczone w piekarniku).


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Wędzone krewetki z chili

500 g mrożonych lub świeżych dużych krewetek
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
10 ml roztworu dymu wędzarniczego (1g proszku rozrobiony 9 ml wody)
1 duża cytryna
1 papryka chili w strąku (lub pół łyżeczki papryki jalapeno czerwonej w płatkach)
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
80 g cukru
300 ml wody
80 ml octu ryżowego
szczypta soli
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Krewetki dokładnie umyć, zamoczyć w marynacie przygotowanej z sosu sojowego i dymu wędzarniczego. Pozostawić do maceracji na co najmniej 1-2 godziny. Często wstrząsać, aby marynata równomiernie doprawiła wszystkie owoce morza. W tym czasie przygotować słodko-pikantny sos chili. Papryczkę, czosnek i imbir zasypać 2 łyżkami cukru i za pomocą blendera dokładnie rozdrobnić. Przełożyć do niewielkiego naczynia, zalać wodą i octem, po czym dodać sól i resztę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Skrobię rozrobić niewielką ilością chłodnej wody, dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia.

Zamarynowane krewetki nadziać na patyczki do szaszłyków i pozostawić na 10 minut do wyschnięcia. Następnie ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Podawać ze słodko-pikantnym sosem chili, skropione odrobiną soku z cytryny
.

Dane techniczne

Rodzaj dodatek spożywczy do potraw
Postać proszek
Skład 100% dymu wędzarniczego instant
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór -
Zastosowanie do aromatyzacji dań
Wskazania potrawy mięsne
Kraj pochodzenia Polska
Zbiór z upraw konwencjonalnych

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl