ARONIA CZARNA OWOC
Opis
ARONIA CZARNA
(Aronia melanocarpa)
ang. black chokeberry;
hiszp. aronia negra;
niem. Schwarze Apfelbeere;
fran. aronia noire;
ros. Аро́ния чернопло́дная, Черноплодная ряби́на;
Aronia czarna, nazywana również czarnoowocową, jest krzewem należącym do rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego. Do Europy przywędrowała jako ciekawostka ogrodnicza i początkowo spotkać można ją było tylko w ogrodach botanicznych. Obecnie szeroko rozpowszechniona i chętnie hodowana w całym kraju ze względu na niewielkie wymagania glebowe, dobrą odporność na mróz oraz elegancki wygląd (jako krzew ozdobny).
SUROWIEC: owoc aronii (fructus aroniae)
Owoce aronii zawierają dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (bardzo dużo witamin C i P) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Ponadto pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden. Substancje garbnikowe (zawartość 0,35-0,6 procent suchej masy) nadają owocom cierpki smak, dlatego rzadko używa się je do konsumpcji bezpośredniej.
DZIAŁANIE
Ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego i kawowego owoce aronii polecane są osobom cierpiącym na schorzenia trzustki, wątroby i nerek. Działają ochronnie na wymienione narządy, wspomagają wydzielanie żółci oraz posiadają szczególnie silne właściwości antybakteryjne, porównywane niekiedy z mocą antybiotyków.
ZASTOSOWANIE
Zawarte w owocach aronii antocyjany i flawonoidy wpływają korzystnie na układ krążenia, dlatego ich spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na choroby serca i naczyń krwionośnych. Aronia wzmacnia ścianki żył i tętnic, poprawia cyrkulację krwi nawet w najmniejszych naczyniach włosowatych oraz zapobiega krwawieniom (działa ściągająco). Polecana jest w chorobie nadciśnieniowej, ponieważ przyspiesza wydzielanie moczu i zmniejsza napięcie mięśni gładkich. Przy tym wszystkim nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, a przeciwnie – dzięki zawartości pektyn wspomaga regulację procesów trawienia i usuwania z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Sok
Wyciśnięty z dojrzałych, świeżych owoców w sokowirówce lub sokowniku.
Susz owocowy
Dojrzałe owoce aronii wysuszyć, a następnie grubo zmielić. Przez cały rok stosować można do przyrządzenia herbaty owocowej (2 łyżeczki suszu zalać szklanką wrzątku, pozostawić 10 minut pod przykryciem) oraz jako składnik odżywczego, bogatego w antyoksydanty muesli (zmieszane z odrobiną kurkumy, mielonych goździków, cynamonu, imbirem i płatkami dzikiej róży, które dodawać można do jogurtu).
Mrożonka
Dojrzałe, świeże owoce podzielić na porcje i zamrozić w zamrażalce. Po wyjęciu wymieszać ze 150 ml jogurtu lub kwaśnego mleka, odrobiną cukru lub łyżką miodu i/lub dowolnymi owocami i w blenderze przygotować odżywczy koktajl.
Nalewka I
3 litry wody, 2 kg aronii, 2 kg cukru, 400 liści wiśni, 1 litr spirytusu 70%, 1 kwasek cytrynowy 20 dag, aronię i liście wiśni umyć, zalać wodą i dodać cukier. Zagotować i zostawić na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić, dodać kwasek cytrynowy i alkohol. Rozlać do butelek.
Nalewka II
1 litr spirytusu 70%, 1 kg aronii, 50 g cukru, 1 laska wanilii, 10 całych goździków, skórka z półtorej cytryny i półtorej pomarańczy, szczypta cynamonu. Owoce zalać alkoholem z dodatkiem przypraw. Po upływie 4 tygodni zlać płyn, a owoce zasypać cukrem, aby puściły sok. Po kilku dniach zlać do nalewki, a owoce zalać szklanką ciepłej wody. Po 2 dniach odsączyć, płyn połączyć z resztą nalewki.
Dane techniczne
Nazwa polska | Aronia czarna |
Nazwa łacińska | aronia melanocarpa |
Skład | 100% owoców aronii |
Rodzaj surowca | owoc |
Postać | całe, suszone |
Frakcja | - |
Wskazania | nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |