BABKA JAJOWATA NASIONA
Opis
BABKA JAJOWATA nasiona
(Plantago ovata, Plantago ispaghula)
ang. desert indianwheat, blond psyllium
hiszp. ispaghul, llantén indio, psyllium rubio
niem. Indische Flohsamen
fran. Le plantain des Indes
ros. подорожник яйцевидный, подорожник исфагула
W warunkach naturalnych babka jajowata rośnie przede wszystkim w Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich i w południowo-zachodniej Azji, a na większą skalę hodowana jest w Indiach, USA i Brazylii. Ta wieloletnia roślina o wąskich liściach ułożonych w rozety i kwiatach zebranych w kłos zdobyła popularność wśród zielarzy z powodu nasion o bardzo wysokiej zawartości związków śluzowych.
SUROWIEC: łupina nasienna babki jajowatej (Plantaginis ovatae seminis tegumentum),
nasienie babki jajowatej (Plantaginis ovatae semen)
Zawierają: związki śluzowe, arabinozę, ksylozę, ramnozę, glikozydy, skrobię, białka, enzymy, olej, i kwas galakturonowy o właściwościach powlekających i regulujących trawienie.
DZIAŁANIE
Nasiona babki jajowatej posiadają zdolność do wydzielania dużych ilości śluzu. Potęgują uczucie sytości, regulują wypróżnienia oraz łagodzą stany zapalne śluzówki i przewodu pokarmowego. U osób ze skłonnościami do zaparć zmiękczają konsystencję masy zalegającej w jelitach oraz przyspieszają ruchu robaczkowe, co ułatwia wypróżnianie. Mają wpływ na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
ZASTOSOWANIE
Nasiona babki jajowatej stosuje się w chorobie wrzodowej, przy uporczywych biegunkach i niestrawnościach negatywnie wpływających na stan śluzówki żołądka, przy zaparciach, otyłości, nadmiernej ilości cholesterolu we krwi, hiperlipidemii i hiperglikemii, jak również u osób cierpiących na hemoroidy i polipy jelit. Wspomagająco – do ograniczenia nadmiernego apetytu. Odwary i napary stosować można również zewnętrznie jako środek nawilżający przesuszoną skórę, np. w atopowym zapaleniu skóry, łojotoku i w zespole suchego oka. Napar przygotowany z nasion babki łagodzi stany zapalne układu pokarmowego oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania i wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Nasiona babki jajowatej należy zażywać 3 godziny przed jedzeniem lub 30-60 minut po jedzeniu i spożyciu leków, ponieważ mogą opóźnić absorpcję zawartych w nich substancji czynnych do krwiobiegu.
PRZECIWWSKAZANIA
Patologiczne zwężenia przewodu pokarmowego, zagrażająca bądź istniejąca niedrożność jelit. Nasiona babki jajowatej należy przyjmować zawsze z duża ilością wody, inaczej sucha masa pęczniejąc w przewodzie pokarmowym może doprowadzić do zablokowania jelit. Stosowanie u dzieci poniżej 6 roku życia należy skonsultować z lekarzem.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżkę nasion lub ½ łyżki łupin nasiennych zalać szklanką zimnej wody i zagotować. Trzymać na wolnym ogniu kilka minut, po czym odstawić do ostygnięcia. W celu uzyskania kleiku do przygotowania mieszanki użyć 2 razy większej ilości surowca. Spożywać dla ograniczenia poczucia głodu i ułatwienia wypróżnienia.
Napar
1 łyżka nasion lub 1/2 łyżki łupin nasiennych zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na 20 minut, aż napęcznieją. Po tym czasie całość wypić lub wykorzystać do okładów zewnętrznych.
Dane techniczne
Nazwa polska | Babka jajowata |
Nazwa łacińska | plantago ovata |
Skład | 100% owoców babki jajowatej |
Rodzaj surowca | owoce / ziarno |
Postać | całe |
Frakcja | - |
Wskazania | zaparcia, problemy trawienne, dieta odchudzająca |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Indie |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |