BABKA LANCETOWATA LIŚĆ

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 020150003

Opis

BABKA LANCETOWATA liść
(Plantago lanceolata)

ang. ribwort plantain, English plantain, buckhorn plantain, lamb's tongue;
hiszp. llantén menor, siete venas;
niem. Spitzwegerich, Spießkraut, Lungenblattl;
fran. plantain lancéolé, plantain étroit;
ros. подоро́жник ланцетоли́стный, подорожник ланце́тный;


Babka lancetowata jest niezwykle pospolitym gatunkiem byliny. Spotkać ją można na całym świecie, choć najgęściej porasta kraje strefy umiarkowanej na półkuli północnej. W Polsce występuje powszechnie jako chwast porastający łąki, pastwiska, przydroża, trawniki i pola. Wyróżnia się wąskimi, wydłużonymi liśćmi ułożonymi w kształcie rozety – to właśnie ta część rośliny wykazuje właściwości lecznicze. Już w starożytności sok z babki stosowano jako antidotum na ukąszenia jadowitych pająków i węży, a w wiekach średnich liście przykładano do złamanych lub opuchniętych kończyn.


SUROWIEC: liść babki (Plantaginis folium)


DZIAŁANIE

Liście babki lancetowatej wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne i wykrztuśne. Przyspieszają regenerację naskórka, działają rozkurczowo na mięśnie gładkie i powlekajaco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła oraz przewodu pokarmowego. Zaobserwowano również działanie ściągające i słabo moczopędne. Dzięki obecności ksantofilu wykazują właściwości chroniące komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia oraz przeciwdziałając pojawieniu się potencjalnych zmian mutagennych.


ZASTOSOWANIE

Liście babki lancetowatej znajdują zastosowanie w chorobach jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego (np. nieżyty górnych dróg oddechowych, stany zapalne jamy ustnej i gardła), działają rozkurczowo na mięśnie gładkie dróg oddechowych i pomagają pozbyć się z płuc i oskrzeli zalegającego w nich śluzu. Łagodzą suchy, męczący kaszel. Napar z liści babki lancetowatej polecany jest do irygacji i przemywania ran i opuchlizn, jako działający antyseptycznie, ściągająco i przyspieszający gojenie ran różnego pochodzenia (np. powstałych w wyniku zakażenia bakteryjnego, oparzeń, owrzodzeń czy ukąszeń owadów). Odwar stosuje się pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz przy zapaleniu jelit, a także w mało nasilonej biegunce. Może być wykorzystywany do przemywania oczu w zapaleniu spojówek i powiek.


PRZECIWWSKAZANIA

W dawkach leczniczych nie zaobserwowano skutków ubocznych. Nie zaleca się spożywania preparatów z liściem babki kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 łyżkę liści babki lancetowatej zalać 350 ml gorącej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić na kwadrans do przestygnięcia. Przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako środek wspomagający leczenie nieżytu jelit i łagodzący biegunkę. Może być stosowany zewnętrznie do przemywania ran.

Napar
1 łyżkę babki lancetowatej zalać szklanką wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Przyjmować 8 razy dziennie po 100 ml w stanach zapalnych gardła i przy kaszlu. Zioła można również zalać letnią, przegotowaną wodą – wówczas powstanie macerat przeznaczony do spożywania 3-4 razy dziennie po 100 ml.

Syrop
100 ml świeżego soku z ziela babki wymieszać na ciepło ze 100 ml miodu naturalnego, 100 ml cukru oraz sokiem z 1 cytryny. Dodać odrobinę mielonych goździków lub cynamonu do smaku. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Spożywać przy przeziębieniu 4 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Zawiesina
Suche liście babki lancetowatej zmielić na proszek. 1 łyżkę stołową sproszkowanych ziół połączyć z 5 łyżkami gliceryny i 2 łyżkami miodu oraz 20 ml soku owocowego. Wymieszać, spożywać w stanach przeziębienia 2 razy dziennie po 30 ml.


Mieszanki ziołowe

Przeciwbiegunkowa
15 g liścia babki, 15 g kwiatu rumianku, 15 g kory dębowej, 15 g owoców borówki czarnej, 15 g rdestu ptasiego i po 10 g kłącza pięciornika i porostu islandzkiego dokładnie wymieszać. 1 łyżkę mieszanki zalać 250 ml ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut. Odstawić do naciągnięcia przez 15 min. Pić 2-3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek przeciwbólowy i ściągający.

Do okładów na oczy
20 g liścia babki wymieszać z 20 g kwiatów czarnej malwy, 10 g kwiatów jasnoty białej i 10 g kwiatów rumianku. Pół szklanki łyżki zalać 200 ml wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem przez 20 minut. Stosować do przemywania oczu jako środek przeciwzapalny i bakteriobójczy.

Na przeziębienia
1 łyżkę liści babki lancetowatej wymieszać z 1 łyżką liści podbiału i 1 łyżką ziela krwawnika. Zalać 1 szklanką gorącej wody i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Ostudzić, posłodzić miodem do smaku, pić 4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.

Na chorobę wrzodową żołądka i jelit
1 łyżkę babki wymieszać z 1 łyżką ziela krwawnika, zalać 1 szklanką gorącej wody i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Ostudzić, pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki.
 

Dane techniczne

Nazwa polska Babka lancetowata
Nazwa łacińska plantago lanceolata
Skład 100% liścia babki lancetowatej
Rodzaj surowca liść
Postać cięty
Frakcja 0,5-1 cm
Wskazania choroby górnych dróg oddechowych, kaszel, wrzody żołądka
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl