

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
BARSZCZ BIAŁY





Opis
BARSZCZ BIAŁY instant
ang. white borscht;
hiszp. borsch blanco;
niem. borschtsch;
fran. bortsch blanc
ros. борщ;
Pod nazwą barszcz kryje się rodzaj kwaśnej zupy niezwykle popularnej w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Jej nazwa wywodzi się od barszczu zwyczajnego - rośliny, którą dodawano do zakwasu przygotowanego z razowej mąki żytniej lub kiszonych warzyw z dodatkiem octu. Na przestrzeni wieków powstało wiele odmian tej zupy - od barszczu czerwonego gotowanego na bazie buraków, przez barszcz zielony z dodatkiem szczawiu, czarny z dodatkiem zwierzęcej krwi pozostałej po uboju, aż po biały - zazwyczaj zabielany śmietaną. Poszczególne rodzaje barszczów stanowią wyznacznik tradycyjnych kulinariów Polski, Ukrainy, Białorusi i Rosji, gdzie w różnych wersjach podaje się je z okazji świąt religijnych i rodzinnych uroczystości.
Barszcz biały instant to zupa w proszku umożliwiająca szybkie przygotowanie posiłku o smaku tradycyjnego białego barszczu na zakwasie z razowej mąki żytniej. Wystarczy zawartość opakowania wymieszać z wodą, po czym zagotować aż do zgęstnienia wywaru. Wyśmienicie smakuje zarówno samodzielnie, jak i wzbogacona dodatkiem białej lub ciemnej kiełbasy, boczku, ziemniaków i jaj na twardo. W zależności od upodobania można modyfikować aromat gotowej zupy dodając kilka ząbków czosnku lub niewielką ilość tartego chrzanu. Doskonale komponuje się z kleksem kwaśnej śmietany i dodatkiem otartego majeranku.
SKŁAD: mąka pszenna, sól, odtłuszczone mleko w proszku, olej roślinny (palmowy), aromaty, wzmacniacze smaku i zapachu: glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy; cukier, mąka ryżowa, cebula, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy; czosnek, majeranek, substancja zagęszczająca: guma guar; pieprz biały, liście laurowe;
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do 800 ml zimnej wody wsypać 50 g barszczu białego, dokładnie wymieszać, po czym gotować ok. 5 min. na wolnym ogniu, stale mieszając.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1403 kJ / 335 kcal | 17% |
Tłuszcz - w tym kwasy nasycone |
6,8 g 23,6 g |
10% 18% |
Węglowodany - w tym cukry |
55 g 14 g |
21% 16% |
Błonnik | 1,8 g | - |
Białko | 7,0 g | 14% |
Sól | 15,8 g | 267 % |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Postać | instant (proszek) |
Skład | jak w opisie |
Zawartość soli | TAK |
Zawartość glut. sodu | TAK |
Zastosowanie | zupa instant |
Wskazania | - |
Linia jakościowa | PREMIUM |
Kraj pochodzenia | Polska |