BAZYLIA INDYJSKA (TULSI)
Opis
BAZYLIA indyjska TULSI
(Ocimum sanctum)
ang. holy basil, tulasi;
hiszp. albahaca india, tulsí;
niem. Indisches Basilikum, Tulsi,Tulasi;
fran. basilic tulsi, basilic sacré;
ros. туласи;
Bazylia azjatycka, nazywana również bazylią świętą lub tulsi, to wieloletnia bylina z rodziny jasnotowatych wywodząca się z tropikalnych obszarów Azji. Jej ojczyzną są Indie i Malezja, gdzie ta niepozornych rozmiarów roślina (dorastająca do zaledwie 1 m wysokości) znalazła ważne miejsce w wierzeniach religijnych wyznawców hinduizmu. Jej gałązki służą do wyrobu korali medytacyjnych, zaś jajowate liście i drobne kwiaty zebrane w kłosy - składane są w ofierze wybranym bóstwom. Od wieków zielone części rośliny, jak również jej nasiona, wykorzystywane są również w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej do leczenia nieżytów układu oddechowego i pokarmowego. Znajdują również zastosowanie w miejscowej sztuce kulinarnej jako aromatyczny dodatek przyprawowy do dań wegetariańskich.
SUROWIEC: ziele bazylii (herba ocimi sancti)
Ziele tulsi zawiera nawet do 2% olejku eterycznego, w którym dominuje eugenol i jego pochodne oraz kariofilen i bisabolol. Ponadto obfituje w garbniki, flawonoidy, saponiny i sole mineralne. Wyróżnia się przyjemnym aromatem o słodko-ziołowych nutach zapachowych. Działa odstraszająco na owady latające.
DZIAŁANIE
Tulsi posiada przede wszystkim właściwości rozkurczające. Działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, z których zbudowana jest większość narządów wewnętrznych w naszych organizmach. Zapobiega gwałtownym i bolesnym skurczom żołądka i jelit. Jednocześnie hamuje wydzielanie histaminy oraz łagodzi typowe dolegliwości powiązane z alergiami skórnymi i wziewnymi: zmniejsza kaszel, ułatwia oddychanie, a stosowana zewnętrznie do wcierania w skórę - zmniejsza świąd i ogranicza wysypkę. Jednocześnie bazylia tulsi to doskonały środek przeciwzapalny o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym. Hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych obecnych w układach pokarmowym i oddechowym i aktywuje naturalne mechanizmy obronne organizmu. Stymuluje produkcję limfocytów, podnosi poziom immunoglobuliny E=IgE. Pomaga zbić gorączkę, jest również sprzymierzeńcem w walce o obniżenie nadmiaru cholesterolu we krwi. Uznawana jest za surowiec regulujący gospodarkę cukrową.
ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE
Ziele świętej bazylii uznawane jest za skuteczny środek wspomagający leczenie astmy, zapalenia zatok, zapalenia gardła i górnych dróg oddechowych, wszelkiego rodzaju nieżytów oskrzeli, żołądka i jelit. Jako surowiec o działaniu wykrztuśnym zalecana jest przy kaszlu i chrypce, zaś jako skuteczny immunostymulant - w stanach ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu, jako środek wspierający odporność u osób po zabiegach medycznych i u rekonwalescentów. Regularnie przyjmowana łagodzi skutki alergii pokarmowych i wziewnych, jak również chorób metabolicznych. Zmniejsza skłonność do wyprysków, łagodzi wysypki, przeciwdziała ropnym zakażeniom skóry. Zmniejszając procesy fermentacyjne i gnilne zachodzące w jelitach reguluje trawienie i zapobiega przykremu zapachowi z ust. Wspomagająco w kuracjach odrobaczających i przeciwpasożytniczych jako środek na bakterie, grzyby, pierwotniaki, obleńce i płazińce.
ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Suszone ziele bazylii tulsi znajduje również zastosowanie kulinarne. Podobnie jak otarty majeranek lub oregano doskonale podkreśla smak potraw warzywnych, w szczególności z dodatkiem roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy), dobrze komponuje się również z pieczonym bakłażanem, cukinią i szparagami. Wydobywa smak pomidorów, jak również stanowi niebanalny dodatek do surówek i sałatek. Może być stosowana do doprawiania zup, produktów nabiałowych (w szczególności pleśniowego sera), jak również pizzy i zapiekanek. Odmienia aromat tradycyjnych, polskich zup, najadając im egzotycznej nuty orientu.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na zawartość olejków eterycznych o właściwościach mutagennych nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Bazylii nie należy spożywać ani stosować w sposób ciągły, nie zaleca się również podawania dzieciom poniżej 12 roku życia.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1 łyżeczkę ziela bazylii tulsi zalać 200 ml wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia na 10 minut. Odcedzić. Wypić w ciągu dnia w podziale na trzy porcje jako środek rozluźniający i wykrztuśny. Przy przeziębieniach i problemach trawiennych - pić częściej, ale mniejsze porcje.
Miód ziołowy
2 g sproszkowanych liści tulsi wymieszać z 1/2 łyżeczki miodu. Spożywać 3-4 razy dziennie jako środek wykrztuśny, przy astmie, chrypce i kaszlu.
Nalewka
1 część rozdrobnionych liści tulsi zalać 5 części alkoholu (40-60%). Odstawić do maceracji na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni przefiltrować, zlać do butelki. Spożywać 3 razy dziennie po 2-3 ml (pół łyżeczki od herbaty).
Dane techniczne
Nazwa polska | Bazylia indyjska |
Nazwa łacińska | ocimum sanctum |
Skład | 100% tulsi |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | choroby górnych dróg oddechowych, choroby żołądka i jelit |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Indie |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |