Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

BAZYLIA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,10 zł 1.10
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

BAZYLIA ZWYCZAJNA
(Ocimum basilicum)

ang. basil;
hiszp. albahaca, alhábega;
niem. Basilikum;
fran. le basilic commun;
ros. Базили́к души́стый, Базили́к обыкнове́нный, Базили́к огоро́дный, Базили́к ка́мфорный;


Ojczyzną bazylii jest południowo-wschodnia część Azji, choć na przestrzeni wieków rozprzestrzeniła się również w Afryce i Ameryce Północnej, gdzie spotykana jest w stanie dzikim. Do Europy przywędrowała prawdopodobnie w czasach Aleksandra Macedońskiego i występuje głównie w formie upraw. Ta jednoroczna roślina z rodziny jasnotowatych wykazuje dużą wrażliwość na zmiany temperatury, a do prawidłowego wzrostu wymaga ciepłych i nasłonecznionych stanowisk oraz stale wilgotnego podłoża. W przeszłości wierzono, że jest formą talizmanu, a jej aromatyczne ziele zapewnia skuteczną ochronę przed toksycznym jadem  wężów i skorpionów.


SUROWIEC: 
ziele bazylii (herba basilici)

Zawiera około 5% garbników, olejek eteryczny (do 1,5% w suszu roślinnym, w składzie olejku dominują estragol, linalol, cyneol i eugenol), ponadto flawonoidy, saponiny, skrobia, białka, tłuszcze, błonnik i popiół, kwasy fenolowe (m.in. rozmarynowy, kawowy, itp.), fitosterole i trój terpeny.


DZIAŁANIE

Bazylia wykazuje działanie żółciopędne i pobudzające wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, jelitowego i trzustkowego) oraz śliny. Przyspiesza proces trawienia i ułatwia przyswajanie składników pokarmowych. Ponadto posiada właściwości lekko przeciwskurczowe, antyseptyczne i przeciwpasożytnicze, działa odkażająco na przewód pokarmowy i ułatwia walkę z bakteriami atakującymi organy wewnętrzne. Dzięki zawartości olejków eterycznych ułatwia oddychanie przy przeziębieniach i zapaleniach górnych dróg oddechowych. Ponadto wzmaga wydzielanie moczu i przyspiesza usuwanie z organizmu nadmiaru wody powodującej obrzęki.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Suszona bazylia to jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych na kontynencie europejskim. Powszechnie używana jest jako dodatek do potraw kuchni śródziemnomorskiej (pasty, pizze), szczególnie zawierających pomidory, oraz zup i sałatek. Wzbogaca aromat dań z ryb, owoców morza, drobiu, cielęciny i baraniny. Stanowi jeden ze składników przyprawy zioła prowansalskie. Idealnie komponuje się z zimnymi sosami i dressingami oraz jako element zimnych przekąsek.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Spożywanie większych ilości bazylii zalecane jest osobom cierpiącym na zastój lub niedostateczne wydzielanie żółci, problemy z regularnym wypróżnianiem, wzdęcia  ogóle rozregulowanie czynności trawiennych w organizmie. Ponadto olejek z bazylii to skuteczny środek udrożniający górne drogi oddechowe, odświeżający umysł, orzeźwiający i polepszający koncentrację. Wcierany w skórę zmniejsza opuchlizny i obrzęki, miejscowo znacząco usprawnia krążenie. Korzenny, lekko pikantny zapach wykorzystywany jest w aromaterapii do łagodzenia bólów pochodzenia neurologicznego, przede wszystkim migren i artretyzmu.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na zawartość olejków eterycznych o właściwościach mutagennych nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Bazylii nie należy spożywać ani stosować w sposób ciągły, nie zaleca się również podawania dzieciom poniżej 12 roku życia.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
1 łyżeczkę ziela zalać 250 ml wrzącej wody, po czym przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut. Przefiltrować. Pić po schłodzeniu 2-3 razy dziennie po jednej szklance jako środek orzeźwiający, ułatwiający koncentrację i regulujący trawienie.

Inhalacje
Kilka kropli olejku bazyliowego (do nabycia w aptekach) dodać do 500 ml bardzo gorącej wody. Nachylić się nad parującą wodą (zachowując ostrożność, aby się nie poparzyć) i wdychać opary zawierające uwolnione olejki eteryczne.


Pesto z bazylii

1 szklanka świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka startego pecorino romano
50 ml oliwy z oliwek
sól do smaku

Zgodnie z tradycyjnym, włoskim przepisem składniki pesto ucierać należy ręcznie w moździerzu, ale równie dobrze zrobi to za nas mikser lub blender (trzeba tylko pamiętać, by nastawić go na niskie obroty, żeby w czasie pracy nie ogrzał bazylii, która straci w ten sposób część naturalnego aromatu). Ząbek czosnku utrzeć z odrobiną soli, następnie dodać liście bazylii i dokładnie rozetrzeć z czosnkiem. Do zielonej pasty dodać orzeszki, a następnie żółty ser. Na koniec całość zalać cienkim strumieniem oliwy wciąż mieszając. Poprawić solą do smaku.

Dane techniczne

Nazwa łacińska Ocimum basilicum
Rodzaj surowca ziele
Skład bazylia 100%
Postać cięte
Kraj pochodzenia Egipt
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl