Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez
 

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

BEZ CZARNY OWOC

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 6,00 zł 6.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 020140065

Opis

BEZ CZARNY owoc
(Sambucus Nigra)

ang. elder, elderberry, black elder, European elder, European black elderberry;
hiszp. saúco negro, saúco común;
niem. Schwarze Holunder, Holderbusch, Holler;
fran. Grand Sureau, Sureau noir;
ros. Бузина́ чёрная;


Bez czarny to krzew z rodziny piżmaczkowatych (dawniej zaliczany do rodziny bzowatych), regionalnie nazywany również bzowiną, buziną i hyczką. Występuje na terenie całej Europy, Afryki Północnej, a nawet na Bliskim Wschodzie (gdzie został introdukowany) na obszarach, gdzie łagodny klimat pozwala na pełne zawiązanie nasion, co następuje w październiku. W naszym kraju najczęściej spotkać go można w świetlistych zagajnikach, na obrzeżach pól, miedzach i łąkach, jak również w parkach, gdzie sadzony jest jako roślina ozdobna (w czerwcu poznać go można po licznych kwiatostanach przypominających białe baldachimy, wydzielających silny, wręcz odurzający zapach). Wszystkie części rośliny zawierają trujące glikozydy sambunigrynę i sambucynę, które w większych ilościach mogą wywoływać zatrucie, ale zanikają pod wpływem obróbki cieplnej (gotowania, smażenia, itp.). Z tego powodu przetwory alkoholowe (nalewki, tynktury) przygotowuje się wyłącznie z kwiatów, nigdy z owoców.


SUROWIEC: owoc czarnego bzu (fructus sambuci nigri)


Owoce czarnego bzu zawierają do 4% flawonoidów, triterpeny, fitosterole, kwasy fenolowe oraz olejek eteryczny i liczne związki mineralne, przede wszystkim sole potasu. W mniejszych ilościach występują w nich garbniki, pektyny, śluzy, kwas walerianowy i cholina. Ponadto owoce obfitują w cukry redukcyjne, kartenoidy, witaminę C i witaminy z grupy B.


DZIAŁANIE

Kwiaty i owoce czarnego bzu działają napotnie i przeciwgorączkowo. Posiadają właściwości wykrztuśne - ułatwiają pozbywanie się wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach. Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi i rozszerzają naczynia wieńcowe. Ponadto przyspieszają diurezę i ułatwiają pozbywanie się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, jak również łagodzą skurcze mięśni gładkich, z których zbudowany jest przewód pokarmowy i drogi moczowe. Napary z kwiatu bzu czarnego stosowane zewnętrznie działają przeciwobrzękowo i antyseptycznie, pomagając w pozbyciu się trądziku i przyspieszając gojenie drobnych ran. Regularne aplikacje na twarz rozjaśniają cerę i pomagają pozbyć się przebarwień.


ZASTOSOWANIE

Kwiaty i owoce czarnego bzu zalecane są w przeziębieniach, przy grypie, kaszlu, nieżytach górnych dróg oddechowych i przy gorączce. Pomocniczo jako środek moczopędny i ogólnie odtruwający. Wspomagają leczenie chorób objawiających się osłabieniem ścianek naczyń krwionośnych, jak również schorzeń reumatoidalnych (m.in. gośćca, dny, rwy kulszowej) i nerwobóli. Zewnętrzne do przemywania cery tłustej ze skłonnością do wyprysków oraz oczu przy zapaleniu spojówek. Ze względu na wysoką zawartość fitosteroli kwiaty bzu zalecane są w kuracji przerostu gruczołu krokowego.



PRZECIWWSKAZANIA

Nie należy jeść świeżych owoców. Niedojrzałe owoce są lekko trujące i mogą wywołać nudności.  Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

 

SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar z owoców
1-2 łyżki bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu zalać 1 szklanką chłodnej wody. Podgrzać, a następnie gotować pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odstawić na kwadrans do zaparzenia. Odcedzić. Pić po 50 ml po 3-4 razy dziennie między posiłkami jako środek moczopędny, przyspieszający przemianę materii i łagodnie przeciwbólowy. Zagęszczony odwar, przygotowany z 4 łyżek owoców na 1 szklankę wody, zalecany jest jako środek uśmierzający bóle migrenowe i newralgiczne.

Sok z owoców
Wszystkie przetwory z owoców czarnego bzu należy przygotowywać z w pełni dojrzałych owoców, ponieważ niedojrzałe zawierają substancje trujące dla człowieka. Dojrzałe owoce umyć, przebrać i włożyć do dużego naczynia. Podgrzać i poczekać, aż zaczną puszczać sok. Wówczas rozdrobnić na miazgę i przecisnąć przez gazę lub płócienny worek. Do otrzymanego soku dodać cukier (w proporcji 1:1), zagotować, po czym rozlać do butelek lub słoików. Rozgniecione owoce ponownie włożyć do garnka, dodać cukier i podgrzać przygotowując powidła (można wymieszać z owocami malin i jagód). Sok pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżce jako środek wspomagający leczenie grypy i przeziębień, a powidła spożywać po 2-3 łyżeczki dziennie jako środek ściągający w biegunkach i regulujący nieprawidłową przemianę materii.

Dane techniczne

Nazwa polska Bez czarny owoc
Nazwa łacińska sambucus nigra
Skład 100% owoców czarnego bzu
Rodzaj surowca owoc
Postać cały
Frakcja -
Wskazania przeziębienie, gorączka, osłabienie, anemia
Do użytku wewnętrznego i zewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia Podlasie
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl