BLUSZCZYK KURDYBANEK ZIELE
Opis
BLUSZCZYK KURDYBANEK ziele
(Glechoma hederacea)
ang. ground-ivy, gill-over-the-ground, Creeping Charlie;
hiszp. la hiedra terrestre;
niem. Gundermann, Gundelrebe;
fran. Lierre terrestre;
ros. Будра́ плющеви́дная;
Bluszczyk kurdybanek, nazywany również bluszczykiem ziemnym lub obłożnikiem, to bylina z rodziny jasnotowatych występująca powszechnie na terenie Europy na obszarach nizinnych podlegających wpływom klimatu suboceanicznego. Najchętniej porasta łąki, zarośla, przydroża i skraje pól, preferując stanowiska o żyznej, azotowej glebie. Długie, płożące się łodygi pełne ulistnionych rozłogów to dość powszechny chwast, dlatego w naszym kraju surowiec wykorzystywany w zielarstwie pozyskuje się najczęściej ze stanowisk naturalnych
SUROWIEC: ziele bluszczyka (herba glechomae)
Naziemne pędy rośliny zawierają substancję goryczkową glechominę (do 7%), ponadto olejek eteryczny, saponiny, garbniki, żywice, woski, kwasy organiczne i sole mineralne. Podczas suszenia samodzielnie zebranego bluszczyka należy pamiętać, aby proces odbywał się w temperaturze nie przekraczającej 40 st.C, co umożliwi zachowanie najcenniejszych substancji czynnych w surowcu.
DZIAŁANIE
Ziele bluszczyka kurdybanka wzmaga wydzielanie żółci w drogach żółciowych, dzięki czemu reguluje procesy trawienne i zwiększa przyswajalność spożywanych składników pokarmowych. Działa ochronnie na wątrobę, broniąc organu przed zniszczeniem przez związki toksyczne. Korzystnie wpływa na metabolizm i działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Wspomaga wydzielanie moczu, co ułatwia usuwanie szkodliwych i trujących produktów przemiany materii. Działa rozkurczowo na mięśnie i narządy wewnętrzne, a w przypadku przeziębień ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach.
ZASTOSOWANIE
Bluszczyk kurdybanek zalecany jest przy niestrawności, uporczywych zaparciach oraz przy problemach z prawidłowym wchłanianiem składników pokarmowych przez organizm. Jego działanie ochronne na miąższ wątroby łagodzi dolegliwości związane z marskością tego organu oraz wspomaga leczenie jego stanów zapalnych. Pośrednio zmniejsza dolegliwości spowodowane przez przewlekłe choroby skórne takie jak łojotok, egzema czy trądzik (również zmiany będące efektem alergii). Ponadto bluszczyk sprawdza się jako skuteczny środek ułatwiający pozbywanie się śluzu i wydzieliny ropnej z płuc i górnych dróg oddechowych przy przeziębieniach, zapaleniach oraz nieżytach alergicznych. Ułatwia oddychanie podczas napadów zadyszki oraz u astmatyków.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżkę ziela bluszczyka zalać 350 ml ciepłej wody. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstawić do zaparzenia na 10 minut. Odcedzić, pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem jako środek wspomagający przemianę materii.
Napar
1 łyżkę ziela bluszczyka zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Przecedzić. Używać zewnętrzne do przemywania chorobowo zmienionej skóry (np. w łojotoku, trądziku) oraz do płukania gardła w przy przeziębieniu.
Syrop
50 ml nalewki z bluszczyka kurdybanka wymieszać z 50 ml płynnego miodu lub syropu malinowego. Dokładnie wymieszać. Spożywać co 4-6 godzin po 1 łyżce stołowej.
Nalewka
100 g ziela zalać 300 ml gorącego alkoholu 70%, następnie zamknąć naczynie i odstawić na 7 dni. Przefiltrować. Spożywać trzy razy dziennie po 5 ml przy przeziębieniach, chrypce i stanach zapalnych gardła.
Mieszanki ziołowe
Przeciwkaszlowa
50 g ziela bluszczyka kurdybanka wymieszać z 50 g liści szałwii i 50 g korzenia arcydzięgiela. Jedną łyżkę gotowej mieszanki zalać 350 ml wrzącej wody i odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 1 godzinę. Odcedzić. Pić trzy razy dziennie po 50 do 100 ml przy chrypce, w chorobach gardła i przy przeziębieniach objawiających się kaszlem.
Dane techniczne
Nazwa polska | Bluszczyk kurdybanek |
Nazwa łacińska | glechoma hederacea |
Skład | 100% ziela bluszczyku |
Rodzaj surowca | ziele |
Postać | cięte |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | choroby wątroby, choroby dróg żółciowych, poprawa metabolizmu |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |