BŁYSKOPOREK PODKOROWY / czaga / GUZ BRZOZY
Opis
BŁYSKOPOREK PODKOROWY
(Inonotus obliquus)
ang. chaga mushroom;
hiszp. chaga, nariz de carbón;
niem. Schiefer Schillerporling;
fran. polypore cendré, chaga;
ros. Ча́га, берёзовый гриб;
Błyskoporek podkorowy, znany również pod nazwą włóknouszka ukośnego (ze względu na ukośne ustawienie rurek), czagi lub czyru to rodzaj grzyba pasożytującego na żywych i obumierających drzewach liściastych, a w szczególności - na brzozach. Występuje przede wszystkim w północnej Europie i Azji na obszarach o klimacie przejściowym i chłodnym. Owocniki przypominają kształtem ciemne, nieregularne guzy i rozwijają się pod korą zaatakowanej rośliny powodując deformację pnia i rozkład drewna, które zabarwia się na żółtawobiały kolor. W Polsce czaga podlega częściowej ochronie gatunkowej.
SUROWIEC: wysuszony guz brzozy (inonotus obliquus)
Największą wartość posiada narośl grzyba zebrana z żywych drzew, wysuszona na świeżym powietrzu lub w temperaturze 60 st.C, ponieważ zawiera najwyższe stężenie czynnej substancji leczniczej, tj. kwasu poliporowego. Tak przygotowany surowiec rozdrabnia się lub mieli w młynkach.
DZIAŁANIE
Czaga pozytywnie oddziałuje na podrażnione błony śluzowe żołądka, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Przypisuje się jej również działanie przeciwrakowe, spowalniające rozrost nowotworów i zapobiegające rozprzestrzenianiu się guzów po organizmie. Najwięcej substancji czynnych zawiera huba porastająca na brzozie w okolicach Puszczy Białowieskiej oraz na terenie dalekiej Syberii. Grzyby rosnące w innych regionach Euroazji, jak również na innych gatunkach drzew (np. osikach, olszach, itp.) nie posiadają właściwości zdrowotnych.
ZASTOSOWANIE
Sproszkowany guz brzozy znalazł zastosowanie jako surowiec do produkcji preparatów leczniczych w terapii wrzodów żołądka i jelit. Zalecany jest jako homeopatyczny środek regulujący procesy trawienia i przemiany materii. Według zaleceń medycyny tradycyjnej stanowi również jeden z podstawowych leków wzmacniających organizm osłabiony walką z różnego rodzaju nowotworami. Przywraca siły witalne, poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wyniki morfologii krwi oraz ogólnie poprawia kondycję osób cierpiących na schorzenia onkologiczne. Zalecany jest w szczególności chorym na białaczkę, raka żołądka i jelit oraz płuc.
PRZECIWWSKAZANIA
Nieznane. Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżkę rozdrobnionej huby brzozowej zalać 350 ml letniej wody. Odstawić na noc. Rano zagotować na wolnym ogniu, odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 5 minut, po czym przecedzić i odlać do osobnego naczynia. Pić po 1-2 łyżki odwaru kilkukrotnie w ciągu dnia przed jedzeniem jako środek ogólnie wzmacniający.
W stanie surowym
Dwa razy dziennie spożywać sproszkowaną czagę w ilości takiej, jaka mieści się na koniuszku noża.
Dane techniczne
Nazwa polska | Błyskoporek podkorowy |
Nazwa łacińska | inonotus obliquus |
Skład | 100% czagi |
Rodzaj surowca | huba |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,2-0,5 cm |
Wskazania | nowotwory, obniżona odporność |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Puszcza Białowieska |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |