BOBREK TRÓJLISTKOWY LISĆ
Opis
BOBREK TRÓJLISTKOWY liść
(Menyanthes trifoliata)
ang. bog-bean, buckbean;
hiszp. trébol de río, trébol de agua;
niem. Fieberklee, Bitterklee;
fran. trèfle d'eau, ményanthe trèfle d'eau;
ros. Вахта трёхлистная, Трили́стник водяно́й;
Bobrek trójlistkowy to roślina z rodziny bobrkowatych występująca pospolicie na całym świecie na obszarze półkuli północnej (w Polsce najczęściej spotykana na terenie niżu). Najczęściej spotkać ją można na torfowiskach, bagnach, podmokłych łąkach i w sąsiedztwie rowów melioracyjnych. Ze względu na charakterystyczny kształt liści (długi, wyrastający z wody ogonek zakończony jest potrójnym ) lokalnie nazywana bywa trójliściem, trojanem lub koniczyną wodną.
SUROWIEC: liść bobrka (Folium Menyanthidis)
Zawierają glikozyd nazywany meniantyną, flawonoidy (w tym rutynę i kamferol), ponadto garbniki, kwasy fenolowe, kumaryny, triterpeny oraz znaczne ilości soli mineralnych (głównie manganu i żelaza), cholinę i olejki eteryczne. Wyróżniają się gorzkim smakiem.
DZIAŁANIE
Liście bobrka, podobnie jak inne zioła o gorzkim smaku, pobudzają wydzielanie śliny i soków trawiennych, w tym trzustkowego i jelitowego. Przyspieszają przemianę materii i przeciwdziałają zastojom żółci, chroniąc system trawienny przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Zmniejszają napięcie narządów wewnętrznych, zapobiegają nudnościom i występowaniu wymiotów, łagodzą bóle głowy i mięśni. Pozytywnie wpływają na stan systemu nerwowego.
ZASTOSOWANIE
Liście bobrka to doskonały środek pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie. Zalecany jest osobom cierpiącym na zaburzenia odżywiania i anemię. Substancje zawarte w surowcu przyspieszają przyswajanie składników pokarmowych i zabezpieczają układ trawienny przed zaleganiem nadmiernych ilości jedzenia. Liście bobrka zalecane są w niedokwaśności, w stanach zapalnych dróg żółciowych i kamicy żółciowej. W przeszłości stosowano je jako środek przeciwdziałający rozwojowi choroby lokomocyjnej oraz powstrzymujący wywołane nią wymioty. Ponadto sprawdzają się jako lek łagodzący bóle migrenowe oraz ogólnie wzmacniający organizm, dlatego zalecane są osobom starszym i rekonwalescentom. Mogą być również stosowane jako dodatek podkreślający gorzki smak piwa i nalewek alkoholowych.
PRZECIWWSKAZANIA
Stosować ściśle zgodnie z zaleceniami, nie przekraczać zalecanych dawek. Spożycie nadmiernych ilości wywołuje biegunkę, nudności i wymioty. Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
Pół łyżki (ok. 2-3g) liści bobrka zalać szklanką ciepłej wody. Ogrzać aż do wrzenia i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 10 minut, odcedzić i schłodzić. Pić po 2 łyżki dziennie na godzinę przed posiłkiem na pobudzenie apetytu i jako środek ogólnie wzmacniający.
Napar
5 g liści bobrka zalać 200 ml (niepełną szklanką) wrzątku. Odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 15 minut. Pić po pół szklanki przed każdym posiłkiem na pobudzenie apetytu i poprawę przemiany materii.
Mieszanki ziołowe
Ułatwiająca trawienie
25 g liści bobrka wymieszać z 25 g liści mięty pieprzowej, 25 g kłącza tataraku, 25 g korzenia lukrecji, 25 g ziela krwawnika oraz 25 g ziela nostrzyka i 25 g ziela tymianku. Jedną łyżkę stołową tak przygotowanej mieszanki zalać 250 ml wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 10-15 minut. Przecedzić i schłodzić. Pić po 100 ml przed posiłkiem w niedokwasocie i nieżycie żołądka oraz dla złagodzenia zaburzeń trawiennych.
Dane techniczne
Nazwa polska | Bobrek trójlistkowy |
Nazwa łacińska | Menyanthes trifoliata |
Skład | 100% liści bobrka |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,5-1 cm |
Wskazania | problemy trawienne, choroby wątroby, dróg żółciowych i trzustki |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |