Bazylia - ziele bazylii - suszone

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 1,80 zł 1.80
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020150763

Opis

Bazylia - ziele bazylii pospolitej
(Ocimum basilicum herba)

ang. basil;
hiszp. albahaca, alhábega;
niem. Basilikum;
fran. le basilic commun;
ros. Базили́к души́стый, Базили́к обыкнове́нный, Базили́к огоро́дный, Базили́к ка́мфорный;

Bazylia, choć współcześnie w powszechnej świadomości funkcjonuje jako sztandarowe ziele kuchni włoskiej, w rzeczywistości wywodzi się z terenów południowej Azji, gdzie uprawiana była w już w czasach starożytnych. Choć z pewnością znana była Egipcjanom i mieszkańcom Hellady, to odpowiedzialność za jej rozpowszechnienie w Europie przypisuje się dopiero Aleksandrowi Macedońskiemu, który zainicjował tworzenie pierwszych plantacji na terytoriach okalających basen Morza Śródziemnego. Bazylia, której łacińska nazwa to połączenie greckiego słowa okimoin (pachnie) i łacińskiego basilicum (królewski), początkowo nie cieszyła się jednoznacznie dobrą sławą. Choć z jednej strony zachwycano się jej niezwykłym aromatem, to z drugiej przypisywano demoniczne zdolności rodzenia szkodliwych insektów czy wywoływania chorób. Wynikało to z podobieństwa etymologicznego nazwy przyprawy i słowa określającego złowróżbne, legendarne potwory – bazyliszki. Z czasem bazylię uznano jednak za zioło magiczne stanowiące talizman przed urokami rzucanymi przez wzrok bazyliszków i doceniono jej właściwości odstraszające komary i inne uciążliwe robactwo, jak również zaczęto badać możliwość jej wykorzystania w fitoterapii. Obecnie tradycyjna medycyna naturalna podkreśla znaczenie bazylii jako rośliny o działaniu wszechstronnie przeciwbakteryjnym i przeciwpasożytniczym, a sama przyprawa, czy to w formie świeżego ziela, czy w postaci suszonej lub mrożonej, powszechnie stosowana jest w gastronomii. Z kolei olejki i wyciągi wodne z bazylii znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Istnieje wiele odmian tej przyprawy (również ozdobnych), wśród których największą popularnością, obok pospolitej, cieszą się bazylia cytrynowa, cynamonowa, grecka, czerwonolistna i eugenolowa.


   Co to jest bazylia? Opis rośliny – informacje ogólne

Bazylia pospolita jest jednoroczną rośliną z rodziny jasnotowatych wywodzącą się z terenu południowo-wschodniej Azji i/lub tropikalnych obszarów Afryki. Na stanowiskach całkowicie naturalnych występuje w Indiach, Sri Lance i na Jawie, a jej uprawy z powodzeniem prowadzone są na całym świecie. W zależności od odmiany dorasta do wysokości 60 cm tworząc u podstawy silne rozgałęzienia. Czworokątne, niekiedy zabarwione na czerwono łodygi obsypane są jasnozielonymi, błyszczącymi liśćmi o jajowatym kształcie, a ich szczyty wieńczą nibykłosy różowo zabarwionych i obfitujących  nektar kwiatów. Bazylia należy do roślin ciepłolubnych, preferujących stanowiska słoneczne i dostatecznie zasobne w wodę. W polskich warunkach klimatycznych nadaje się do uprawy w ogrodzie (choć do gruntu należy ją wysadzać już po przymrozkach), może być również uprawiana w doniczkach na parapetach (najlepiej rośnie na oknach od strony południowej). Bazylia pospolita, w zależności od regionu kraju, nazywana bywa również bazylią wonną, bazylkiem ogrodowym, bazylijką zwyczajną, balsamem lub bazyliszką polską.


   Surowiec zielarski i kulinarny

ziele bazylii (herba ocimi basilici) 100%

Skład

Ziele bazylii zawiera garbniki (do 6%), olejek eteryczny (do 1,5%), flawonoidy, sapominy, białka, tłuszcze, popiół, skrobię (do 17%) oraz cukry, jak również fitosterole, kwasy (rozmarynowy, kawowy, pochodne kwasu ursolowego i oleanolowego), flawony i tymol. W przyprawie obecne są sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan oraz witaminy A, E, C i z grupy B .W samym olejku bazyliowym do głównych substancji czynnych należą estragol, linalol, cyneol, eugenol, cymen, geraniol, kamfor, saflor i kariofilen. Obecne są również śluzy, kwas walerianowy, cholina i sole potasu.

Właściwości

Suszone ziele bazylii zawiera wyższe stężenie olejków eterycznych niż świeża roślina, choć intensywność aromatu tyle co ściętej przyprawy może sugerować, że jest odwrotnie. Otarte ziele bazylii ma ciemno zieloną barwę i swoisty zapach stanowiący połączenie nut goździkowo-anyżowych. Pełnię słodkiego, orzeźwiającego aromatu oddaje podczas obróbki termicznej, która jednak powinna być krótka, dlatego bazylię należy dodawać do potraw pod koniec gotowania.


   Działanie

Jak działa bazylia? - czytaj na naszym blogu.

 

   Zastosowanie

Bazylia w gastronomii

Do celów kulinarnych najczęściej wykorzystywane jest ziele bazylii pospolitej, cechującej się dużymi i mięsistymi liśćmi. Bazylia dodawana jest tradycyjnie do dań rybnych i na bazie owoców morza, ponadto pieczeni drobiowych, cielęcych i baraniny. Dobrze sprawdza się w przypadku potraw duszonych, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych gulaszów. Używana jest do aromatyzacji sosów mięsnych i dressingów, jako posypka do zimnych przekąsek i sałatek lub dodatek do potraw na bazie nabiału, w szczególności twarogu oraz białego sera owczego, koziego i typu mozzarella. Stanowi podstawę włoskiego pesto. 

W niektórych państwach bazylia nazywana jest „pomidorowym zielem”, ponieważ wyśmienicie podkreśla smak świeżych pomidorów i  stanowi nieodłączny składnik potraw z dodatkiem tego warzywa. Dodaje aromatu sosom i passatom pomidorowym, spaghetti, pizzy, lasagne, pastom i zapiekankom makaronowym typowym dla kuchni śródziemnomorskiej, jak również zupie pomidorowej  i zupie neapolitańskiej z dodatkiem czerwonej soczewicy i pomidorów z puszki. Dobrze komponuje się z cukinią, bakłażanem i szpinakiem, bywa również używana do aromatyzacji potraw z warzyw strączkowych, w szczególności fasoli i grochu. Jest obowiązkowym składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej znanej powszechnie pod nazwą „zioła prowansalskie”.

Bazylia w ziołolecznictwie

Bazylia na trawienie

Olejki eteryczne, w szczególności estragon i eugenol obecne w zielu bazylii, działają pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Zwiększają ilość śliny, aktywują działanie trzustki oraz wydzielanie enzymów pokarmowych obecnych  w żołądku i jelitach. Tym samym korzystnie wpływają na przebieg procesów trawiennych oraz podnoszą zdolność przyswajania poszczególnych składników pokarmowych. Medycyna tradycyjna zaleca regularne spożywanie ziela bazylii osobom uskarżającym się na częste wzdęcia, nadmierne wydzielanie gazów oraz atonię jelit prowadzącą do zbyt długiego zalegania spożytego pożywienia w przewodzie pokarmowym. 

Bazylia na pasożyty

Olejki eteryczne obecne w bazylii działają odstraszająco na owady. Doniczka ze świeżym zielem ustawiona w ogrodzie odstrasza mszyce, a na okiennym parapecie – ogranicza ilość much i komarów wlatujących do mieszkania. Podobne właściwości posiadają olejki zawarte w suszonej przyprawie – jak wskazały prowadzone badania naukowe, eugenol i estragol działają toksycznie na pasożyty przewodu pokarmowego, jak również na pierwotniaki wywołujące zatrucia i infekcje jelitowe, m.in. pełzaka czerwonki czy lamblie. Ponadto wyciągi z ziela bazylii stosowane są w medycynie naturalnej jako środki wspomagające walkę z dolegliwościami wywołanymi przez świdrowce i rzęsistki. 

Bazylia na depresję

Wodne ekstrakty z ziela bazylii wykorzystywane są w medycynie ludowej do celów aromaterapeutycznych. Swoisty zapach bazyliowy działa kojąco na zmysły, uspokaja skołatane nerwy i obniża poziom napięcia nerwowego. Poprawia samopoczucie psychiczne i fizyczne, chroni przed uczuciem apatii, niespełnienia czy przygnębienia. Dodany do kąpieli olejek bazyliowy pomaga się zrelaksować, a wtarty w skronie – ułatwia zasypianie i łagodzi bóle głowy. Ułatwia koncentrację i poprawia jasność myślenia, jak również korzystnie wpływa na wyrównanie pracy serca, przeciwdziałając pojawianiu się subiektywnego odczucia „kołatania”. 

Bazylia na ból

Olejek bazyliowy posiada właściwości podobne do olejku goździkowego. Stosowany bezpośrednio na ciało wykazuje właściwości antyseptyczne, chroni przed rozprzestrzenianiem się zakażeń w przypadku drobnych ran i skaleczeń. Wmasowany w skórę uśmierza ból towarzyszący urazom i kontuzjom kończyn, powodowany przez ukąszenia owadów, jak również ból wywołany przez dolegliwości reumatyczne czy artretyzm. Ze względu na właściwości moczopędne ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu przyspiesza redukcję opuchlizn i obrzęków, co dodatkowo odbarcza układ kostno-stawowy i zmniejsza odczuwany dyskomfort. Równocześnie wodne wyciągi z ziela bazylii działają antyspastycznie – rozluźniają stawy i mięśnie oraz chronią przed bolesnymi skurczami ograniczającymi mobilność.

Bazylia na skórę i włosy

Ze względu na zawartość eugenolu, wyciągi z bazylii zalecane są do stosowania zewnętrznego na skórę jako środek  łagodzący podrażnienia oraz zmniejszający skłonność do wyprysków. Toniki z ekstraktem bazyliowym pielęgnują cerę trądzikową i tłustą, zmniejszają wydzielanie sebum i przeciwdziałają tworzeniu się ognisk zapalnych. Jednocześnie medycyna naturalna wskazuje na możliwość wykorzystania bazylii jako środka do pielęgnacji włosów. Płukanki bazyliowe wzmacniają meszki włosowe, ograniczają skłonność do wypadania włosów (hamują łysienie), nadają fryzurze blask i puszystość.

 

   Przeciwwskazania

Ze względu na zawartość olejków eterycznych z obecnością eugenolu o udowodnionym działaniu mutagennym na komórki (w wysokich stężeniach) zaleca się ograniczenie stosowania bazylii przez kobiety w ciąży, karmiące piersią, niemowlęta i dzieci poniżej 6-stego roku życia. Nie zaleca się stosowania znacznych dawek przez dłuższy czas.

Interakcje - działania niepożądane - skutki uboczne

Suszone ziele bazylii spożywane w normalnych ilościach nie powoduje skutków ubocznych ani działań niepożądanych. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się ograniczenie ilości spożywanej bazylii przez osoby cierpiące na choroby układu krążenia, zaburzenia krzepliwości krwi oraz nadciśnienie i epilepsję.


   Sposób przechowywania

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.


   Dawkowanie i przykładowe sposoby użycia

Zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej, bazylia pospolita może być stosowana jako bezpieczna przyprawa ziołowa poprawiająca smak i aromat potraw w ilości do 5% składu danego przetworu.

Odwar z bazylii

1 łyżkę bazylii zalać 200 ml chłodnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 20 minut, przefiltrować. Spożywać 2-4 razy dziennie po 200 ml. Stosować również do płukanek i okładów na rany, odleżyny, odparzenia, owrzodzenia, ropnie oraz oparzenia.

Napar z bazylii

2 łyżeczki ziela bazylii zalać 250 ml wrzącej wody, po czym przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut. Przefiltrować. Pić po schłodzeniu 2-3 razy dziennie po jednej szklance jako środek orzeźwiający, ułatwiający koncentrację i regulujący trawienie.

Nalewka z bazylii

50 g suchego ziela bazylii (lub 1/2 szklanki świeżego surowca) zalać 250 ml alkoholu 60%. Szczelnie zamknąć i pozostawić do maceracji na 14 dni. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelki. Pić do 3 razy dziennie po 2 łyżeczki rozcieńczone wodą lub mlekiem przy przeziębieniu, katarze, zakażeniach pasożytami przewodu pokarmowego. Można słodzić miodem. Można używać zewnętrznie jako tonik do twarzy do cery trądzikowej (również po rozcieńczeniu wodą w proporcji 1:3).

Ocet z bazylii

50 g suszonej bazylii (lub pół szklanki świeżego ziela) zalać 300 ml ciepłego octu spożywczego 10%. Pozostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na 7 dni. Po upływie tygodnia przefiltrować. Używać jako płukanki do włosów oraz zewnętrznie do przemywania skóry przy łojotoku, trądziku, skłonności do wyprysków. Można wykorzystać do okładów na opuchnięte stawy (wówczas ocet należy rozcieńczyć w proporcji 10 ml octu bazyliowego na 2 szklanki wody).

Spirytus z bazylii

50 g suchego ziela bazylii (lub 1/2 szklanki świeżego surowca) zalać 300 ml spirytusu salicylowego lub spożywczego czystego. Szczelnie zamknąć i pozostawić do maceracji na 14 dni. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelki. Używać zewnętrznie do wcierek i masowania obolałych stawów i kończyn przy urazach, mięśniobólach i przy reumatyzmie. Ponadto do przemywania skóry trądzikowej i łojotokowej, pędzlowania opryszczki, liszajów, owrzodzeń i pleśniawek.

Olejek z bazylii

50 g suszonej bazylii (lub pół szklanki świeżego ziela) 200 ml ciepłej oliwy; macerować w słoju 14 dni; przefiltrować. Stosować do pielęgnowania skóry zamiast balsamu, do natłuszczania skóry głowy przy łuszczycy oraz dla wzmocnienia włosów, do oczyszczania ran, leczenia odleżyn i odmrożeń oraz okładów na wypryski i ropnie. Zewnętrznie do wcierania przy reumatyzmie, artretyzmie, urazach, dla poprawienia krążenia miejscowego, zmniejszenia bólu i obrzęków towarzyszących skaleczeniom bądź kontuzjom stawów.

Inhalacje z bazylii

Kilka kropli olejku bazyliowego (do nabycia w aptekach) dodać do 500 ml bardzo gorącej wody. Nachylić się nad parującą wodą (zachowując ostrożność, aby się nie poparzyć) i wdychać opary zawierające uwolnione olejki eteryczne.

 

   Mieszanki ziołowe z bazylią

Napar z bazylii na spokojny sen 

50 g ziela bazylii wymieszać z 50 g ziela melisy, 25 g kozłka lekarskiego i 25 g szyszek chmielu. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 1 szklanką gorącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Wypić na ok. 1-2 godziny przed planowanym udaniem się na spoczynek.

Sól fizjologiczna bazyliowa

50 g ziela bazylii zalać 1 szklanką soli fizjologicznej (dostępna w aptekach). Odstawić na 20 minut. Przecedzić. Używać jako środek antyseptyczny do płukania uszu, jamy ustnej, gardła i jamy nosowej przy przeziębieniach, zakażeniach i w stanach zapalnych. Można stosować do lewatyw (150 ml doodbytniczo), irygacji narządów intymnych. Można wtryskiwać do jamy nosowej przy przeziębieniu, alergii i zapaleniu zatok dla zmniejszenia kataru i udrożnienia kanałów nosowych.

 

   Przepisy z bazylią

Zupa krem kalafiorowa 

1 mały lub pół dużego kalafiora
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka masła
sól, biały pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać 1/2 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmiękną. Dodać umyte i rozdrobnione różyczki kalafiora. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i suszoną bazylią oraz dodać masło. Odstawić do przechłodzenia, zmiksować na gładkie pure. Podawać z grzankami. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo posypać suszoną bazylią.

 

Sos pomidorowo-bakłażanowy z bazylią 

1 średnia cukinia
1 mały bakłażan
1 mała cebula
1 papryczka pepperoni
2 puszki pomidorów bez skórki
1 mały słoik drelowanych oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Cukinie i bakłażana obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w talarki, cebulę posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 15 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż do zredukowania płynu. Dodać preferowaną ilość odsączonych oliwek (w całości) i pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem i suszonymi ziołami. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut, często mieszając. Po przygotowaniu ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby wszystkie warzywne smaki odpowiednio dokładnie się przegryzły. Podawać z makaronem lub jako włoski sos do klopsików.

 

   Bibliografia

https://rozanski.li/1127/ziele-bazylii-herba-basilici-jako-przyprawa-i-lek/ 
Farmakopea Polska
http://www.czytelniamedyczna.pl/5632,antibacterial-activity-of-ocimum-basilicum-l-essential-oil-against-gramnegative.htm 
https://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/92-marzec-kwiecien-nr-48/ziolowy-zakatek/165-uprawa-bazylii 
https://www.ijcrr.com/article_html.php?did=1538 
Golcz, A.: Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.). Poznań: Wydaw. UP, 2008
Senderski, M.E.: Zioła: praktyczny poradnik o ziołach i ziołolecznictwie .Wyd. 3. Warszawa: K.E. Liber, 2009

 

Dane techniczne

Rodzaj przyprawa ziołowa
Postać suszona, otarta
Skład 100% liści bazylii
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania zaparcia, problemy trawienne, osłabiona koncentracja
Kraj pochodzenia Egipt

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl