CEBULA SUSZONA W PŁATKACH

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,25 zł 2.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010140043

Opis

CEBULA suszona PŁATEK
(Allium cepa)

ang. onion, bulb onion, common onion,
hiszp. cebolla;
niem. Zwiebel, Zwiebellauch, Bolle, Küchenzwiebel, Gartenzwiebel, Sommerzwiebel, Hauszwiebe;
fran. oignon, ognon;
ros. Лук ре́пчатый;


Cebula zwyczajna, nazywana również jadalną lub czosnkiem cebulą, to dwuletnia (rzadziej siedmioletnia) roślina z rodziny czosnkowatych wywodząca się z obszarów środkowej Azji, współcześnie występująca wyłącznie w uprawie. Hodowano ja w starożytnym Egipcie, Gracji i Rzymie, przy czym znano różne gatunki: od słodkich przez pikantne aż po odmiany kolorowe. Cebulę spożywano ze względu na jej odkażające właściwości oraz przypisywane bulwom moce tajemne, m.in. działanie pobudzające porost włosów u łysych. Obecnie należy do najbardziej rozpowszechnionych, pospolitych i najchętniej używanych roślin warzywnych na świecie. Hoduje się ją ze względu na jadalną bulwę (rzadziej liście używane w formie szczypioru).


SUROWIEC: 
bulwa cebuli (bulbus alliumi cepae)

Zawiera wodę, błonnik, białka, niewielką ilość tłuszczy i węglowodanów, oraz znacznie ilości witamin A, C, PP i z grupy B, jak również składników mineralnych, m.in. magnezu, fosforu, żelaza, sodu, wapnia i potasu. Ma owalny lub podłużny kształt i otoczona jest łuskami o barwie od żółtej do ciemno purpurowej i wyróżnia się charakterystycznym smakiem nadawanym przez dwusiarczek alkilopropylowy, cukier i olejek lotny.


DZIAŁANIE

Cebula wyróżnia się przede wszystkim działaniem bakteriostatycznym i odkażającym, jakie zawdzięcza zawartości związków siarki. Wykazują one szczególną skuteczność w leczeniu zakażeń bakteryjnych i schorzeń powodowanych rozwojem drobnoustrojów ropnych, np. czyraków czy wrzodów. Regularnie spożywana rozszerza naczynia krwionośne i ułatwia obieg krwi w organizmie, wspomaga profilaktykę chorób serca i układu krążenia. Ponadto wspiera kurację chorób układu moczowego, leczenie reumatyzmu i dolegliwości stawowych. Odkwasza organizm, ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych, prawdopodobnie również odgrywa rolę w prewencji chorób nowotworowych.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Cebula zwyczajna jest podstawowym składnikiem praktycznie większości dań mięsnych, sosów, zup, sałatek, zapiekanek, potrawek i pieczeni. Najczęściej wykorzystywana jest po obróbce termicznej (zeszkleniu, ugotowaniu, upieczeniu), może jednak stanowić podstawę samodzielnych dań (np. cebula faszerowana, zupa cebulowa, cebula prażona, itp.). Doskonale podkreśla smak innych warzyw i serów, nadaje się również do marynowania.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Cebula stosowana jest nie tylko jako warzywo jadalne, lecz również w celach medycznych. Zawarta w niej witamina A poprawia ostrość widzenia i zapobiega kurzej ślepocie, jak również wpływa na wzrost i wygląd skóry. Witamina B1 leczy choroby układu nerwowego, PP reguluje poziom cholesterolu we krwi i rozszerza naczynia krwionośne, zaś C - działa wzmacniająco na organizm. Ze względu na bakteriobójcze działanie cebuli zaleca się jej spożywanie w przeziębieniach, grypie i kaszlu, do prewencji infekcji jamy ustnej oraz próchnicy zębów. Wyciąg z cebuli można przykładać na trudne i wolno gojące rany (również wrzodziejące) i czyraki, jak również w leczeniu zapalenia ucha.


PRZECIWWSKAZANIA

Cebuli nie powinny spożywać  osoby cierpiące na ciężkie schorzenia wątroby oraz nerek. Nie jest zalecana w chorobach układu pokarmowego, w szczególności nadkwasocie oraz przy ostrych biegunach i nieżytach żołądka, jak również w ciężkiej niewydolności serca i układu krążenia.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
2-3 cebule obrać z łusek, pokroić na połówki lub ćwiartki, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut uważając, żeby mleko nie wykipiało. Następnie zestawić z ognia i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Nieznacznie schłodzone posłodzić do smaku miodem naturalnym i całość dokładnie zmiksować. Pić kilka razy dziennie po 100 ml przy przeziębieniu, bólach gardła, infekcjach górnych dróg oddechowych, katarze i chrypce.

Wino cebulowe
300 cebuli rozdrobnić na miazgę, dodać 100 g miodu i 750 ml wytrawnego, białego wina. Dokładnie wymieszać, odstawić do maceracji na 7 dni. Następnie przefiltrować, a płyn zlać do butelki. Pić po 1-2 razy dziennie po 50 ml jako środek ogólnie wzmacniający i substytut syntetycznych witamin.

Maść
1 małą cebulę rozdrobnić blenderem lub zetrzeć na tarce na gładką masę. Dodać 1 łyżeczkę naturalnego, płynnego miodu, 1 łyżeczkę mąki pszennej i pół opakowania wazeliny. Dokładnie wymieszać, a jeśli konsystencja maści będzie zbyt luźna, dodać jeszcze trochę mąki. Nakładać na wrzodziejące rany, czyraki i odleżyny.

Syrop
1 dużą cebulę pokroić na cienkie plastry. Włożyć do słoika, dodać 2-3 łyżki naturalnego miodu i sok wyciśnięty z jednej całej cytryny. Dokładnie wymieszać. Wydzielony przez warzywo sok spożywać po 1 łyżce stołowej kilka razy dziennie przy przeziębieniu, grypie, zakażeniach wewnętrznych i dla ogólnego wzmocnienia kondycji organizmu.

Dane techniczne

Rodzaj Cebula zwyczajna
Postać suszona, krojona w płatki
Skład 100% bulwa cebuli
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do dań mięsnych, sosów, zup, zapiekanek i pieczeni
Kraj pochodzenia Indie

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl