CHIPSY BANANOWE
Opis
CHIPSY BANANOWE
(Musa × paradisiaca)
ang banana chip;
hiszp. plátano frito;
niem. Kochbanane Chips;
fran. banane chips;
ros. Чи́псы из Плантанob;
Banan jest zazwyczaj jednym z pierwszych owoców, jakie przychodzą nam na myśl na hasło „owoc egzotyczny”. Te pokryte żółtą skórką, o wydłużonym i lekko zakrzywionym kształcie to w rzeczywistości tylko jedna z dostępnych odmian. W krajach tropikalnych uprawiane są bananowce zwyczajne dostarczające owoców przeznaczonych przede wszystkim do suszenia i smażenia, stanowiące źródło łatwo dostępnej skrobi (podobnie, jak w naszym klimacie wykorzystuje się ziemniaki i zboża). To właśnie z nich powstają chipsy bananowe. Pokrojone w krążki i zanurzone w oleju kokosowym tworzą bardzo smaczną przekąskę, której, przez zastosowanie odpowiednich przypraw, ostatecznie nadaje się posmaku słonego, pikantnego (np. przez dodatek cynamonu lub… papryczki czili) aż po słodki - oferowany w naszym sklepie.
SUROWIEC: owoce bananowca (fructus musae paradisiacae)
Zawierają znaczne ilości cukrów prostych i skrobi, ponadto błonnik i tłuszcze. Dodatkowo obfitują witaminy: A, B1, B2, B12, C, E oraz liczne związki mineralne, przede wszystkim potas, wapń, fosfor, fluor, magnez i żelazo.
DZIAŁANIE
Dzięki zawartości potasu korzystnie wpływają na działanie układu krążenia i pracę serca. Pomagają uregulować ciśnienie krwi i rytm serca, przeciwdziałają arytmii i usprawnia krążenie. Działają energetyzująco i odświeżająco, pomagają opanować znużenie i poczucie zmęczenia. Jednocześnie wzmagają wydzielanie serotoniny, co polepsza samopoczucie psychiczne i korzystnie wpływa na nastrój. Ułatwiają koncentrację i przyspieszają przepływ impulsów nerwowych w obrębie tkanek mózgowych, co więcej - pomagają w procesach zapamiętywania. Ze względu na obecność żelaza dotleniają organizm i podwyższają poziom dotlenienia tkanek.
ZASTOSOWANIE
Chipsy bananowe należą do wysokokalorycznych przekąsek zalecanych w szczególności sportowcom i osobom narażonym na wzmożony wysiłek fizyczny. Stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które organizm szybko przekształca w energię. Zalecane są jako zdrowa przegryzka osobom chorym na nadciśnienie, chorobę wieńcową i cierpiącym na problemy z układem krążenia. Również uczniom i studentom jako środek aktywujący przepływ impulsów w obrębie kory mózgowej i zarazem ułatwiającym opanowanie nerwów i stresu, jak również pracownikom umysłowym i fizycznym.
Chipsy bananowe to przepyszne bakalie, Z powodzeniem nadają się do stosowania jako składnik muesli, mieszanek orzechowych i studenckich. Tworzą idealną kompozycję z deserami lodowymi i naturalnym jogurtem, jak również piękną dekorację ciast, tortów, dodatek do keksów i tradycyjnych, polskich mazurków
PRZECIWWSKAZANIA
W przypadku osób chorych na cukrzycę zaleca się konsultację z lekarzem.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1448 kJ / 346 kcal | 30% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,81 g 0,7 g |
2% 4% |
Węglowodany - w tym cukry |
88,28 g 47,3 g |
34% 52% |
Błonnik | 9,9 g | - |
Białko | 3,89 g | 8% |
Sól | 0,071 g | 2% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | suszone owoce bananowca |
Postać | plastry, smażone w miodzie |
Skład | banan, cukier (miód), olej kokosowy, aromat bananowy; |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | wysokokaloryczna przekąska dla sportowców |
Kraj pochodzenia | Filipiny |