

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
CHIPSY KOKOSOWE
Opis
CHIPSY KOKOSOWE
(Cocos nucifera)
ang copra;
hiszp.copra;
niem. Kopral;
fran. le coprah;
ros. Ко́пра;
Chipsy kokosowe pozyskuje się z kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych będących owocem palmy kokosowej. Kokosowce wywodzące się z południowo-wschodniej Azji i należą do najbardziej rozpowszechnionych gatunków palm na obszarze tropików, ponieważ porastają praktycznie każde wybrzeże oceaniczne i morskie położone w tej strefie geograficznej. W gospodarce państw takich jak Indonezja, Sri Lanka, Cejlon czy Filipiny odgrywają bardzo ważną rolę stanowiąc ważne źródło codziennego pożywienia tysięcy ludzi. Cenione są ze względu na smaczny miąższ o wysokiej kaloryczności, będący lokalnie głównym źródłem białka w pełni zastępującym białko zwierzęce.
SUROWIEC: chipsy kokosowe
Świeży owoc palmy kokosowej zawiera około 50% wody i 25 % tłuszczu, do 4 % białka i 8% cukru, podczas gdy wysuszona kopra o zawartości 4-5% wody zamienia się w niecenione źródło tłuszczu (do 70%) wykorzystywane do produkcji oleju kokosowego. Obfituje w kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, mikroelementy (potas, magnez i żelazo) oraz wyróżnia się słodkim, łagodnym i przyjemnym smakiem. Najlepszej jakości kopra, czyli suszona za pomocą gorącego powietrza (tzw. hot air-dried copra), a nie na słońcu lub nad nagrzewnicami, zostaje rozdrobniona i przeznaczona do sprzedaży w formie chipsów kokosowych.
DZIAŁANIE
Chipsy kokosowe zawierają średniołańcuchowy kwas laurynowy, który wykazuje pozytywny wpływ na system odpornościowy i pomaga wzmocnić siły obronne organizmu. Należy do łatwo trawionych przez organizm, dzięki czemu nie wydłuża czasu przemiany materii i nie obciąża narządów wewnętrznych. Wspomaga natomiast zwalczanie zapaleń bakteryjnych, ponieważ posiada zdolność przenikania przez błony komórkowe niektórych drobnoustrojów, co zaburza ich naturalne pH i doprowadza do śmierci całego organizmu. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika kopra korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w chipsach kokosowych, a tym samym ich dużą kaloryczność, należy spożywać je w ograniczonych ilościach.
ZASTOSOWANIE
Chipsy kokosowe najczęściej wykorzystywane są w cukiernictwie jako składnik słodkich wypieków (ciast, np. kokosanek lub kremów i mas cukierniczych), ponadto jako nadzienie cukierków i czekolad oraz posypka do tortów. Nie tylko zbogacają smak potraw, lecz również, dzięki swoim fantazyjnym, „puszystym” kształtom korzystnie wpływają na ich wygląd, dodając im atrakcyjności. Ponadto chipsy kokosowe znajdują zastosowanie w tradycyjnej kuchni azjatyckiej jako dodatek do zup, panierek do mięs (w szczególności drobiu), marynat, sosów i duszonych warzyw. Idealnie komponują się z ryżem przygotowanym na słodko-kwaśno oraz podsmażanym na oleju kokosowym.
PRZECIWWSKAZANIA
Alergia na chipsy kokosowe.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2534 kJ / 606 kcal | 30% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
63,2 g 53,25 g |
90% 266% |
Węglowodany - w tym cukry |
27 g 5,6 g |
10% 6% |
Błonnik | 21,1 g | - |
Białko | 12,6 g | 26% |
Sól | 0,07 g | 2% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Tort kokosowy
Ciasto:
6 jajek
200 g cukru
10 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
170 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
Krem kokosowy:
0,5 l mleka
100 g wiórków kokosowych białych
1 budyń kokosowy
250 g masła
200 g cukru
10 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
150 ml herbaty
3 krople aromatu rumowego
Do dekoracji:
Chipsy kokosowe
Płatki migdałowe
Wiórki kokosowe kolorowe (żółte, różowe, zielone)
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać i wycisnąć sok. Skórkę z cytryny drobno posiekać i razem z sokiem dodać do masy z żółtek i tłuszczu. Ucierając powoli dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec 45 minut w temp. 180 st.C. Następnie ostudzić i pokroić na trzy blaty. Każdy nasączyć herbatą z dodatkiem esencji rumowej.
Przygotować krem: w 100 ml mleka rozprowadzić budyń kokosowy. Pozostałą część mleka podgrzać z wiórkami kokosowymi. Wlać budyń, zagotować, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo schłodzony budyń (po jednej łyżce, ciągle mieszając).
Blaty przekładać kremem i układac jeden na drugim lekko dociskając. Bok i wierzch tortu posmarować masą kokosową. Udekorować chipsami kokosowymi, kolorowymi wiórkami i płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Dane techniczne
Rodzaj | kopra kokosowa |
Postać | duże płatki / chipsy |
Skład | 100% kopry kokosowej |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do ciast i deserów oraz potraw kuchni orientalnej |
Kraj pochodzenia | Sri Lanka |