CIECIERZYCA
Opis
CIECIERZYCA / CIECIORKA
(Cicer arietinum)
ang. Chickpea, gram, garbanzo bean;
hiszp. garbanzo;
niem. Kichererbse, Echte Kicher, Römische Kicher, Venuskicher;
fran. pois chiche;
ros. Нут;
Ciecierzyca jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych wywodzącą się z Azji i współcześnie spotykaną już wyłącznie w uprawach. Jej nasiona, wyglądem i smakiem przypominające groch (choć nieco od niego słodsze i delikatniejsze), od tysięcy lat wykorzystywane były przez ludzi jako ważny składnik diety, podczas gdy zielone części rośliny nierzadko przeznaczano na paszę dla zwierząt. Ze względu na wysoką zawartość białka, a tym samym ważne źródło energii, pełniła szczególną rolę w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, gdzie zastępowała dość rzadko serwowane mięso. Z kolei Egipcjanie uważali ją za afrodyzjak…Również współcześnie pozostaje ceniona ze względu na korzystne właściwości prozdrowotne.
SUROWIEC: ziarno ciecierzycy (semen cicerae)
Zawiera białko o wysokiej zawartości aminokwasów, w tym tych należących do grupy aminokwasów niezbędnych, jak również liczne witaminy (A, C, K oraz z grupy B, w tym m.in. kwas foliowy, ryboflawinę i tiaminę) oraz mikroelementy (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk). Obfituje w błonnik.
DZIAŁANIE
Ciecierzyca stanowi ważne źródło białek roślinnych. Reguluje pracę układu pokarmowego przyczyniając się do pobudzania ruchów perystaltycznych jelit, co zapobiega zaparciom i sprzyja dietom odchudzającym. Wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu, wzmacniając działanie leków przyjmowanych w ramach konwencjonalnej terapii chorób serca, nadciśnienia i hipercholesterolemii. Zwiększa drożność naczyń krwionośnych usprawniając krążenie i zmniejszając obciążenie serca. Ze względu na wysoką zawartość potasu przyspiesza wydalanie z organizmu nadmiaru sodu odpowiedzialnego za powstawanie obrzęków i podwyższenie ciśnienia, natomiast z racji wysokiej zawartości żelaza wspomaga leczenie niedokrwistości.
ZASTOSOWANIE
Ciecierzyca to bardzo smaczny składnik wszelkiego rodzaju zup, past, wytrawnych kremów i sałatek warzywnych. Może być spożywana samodzielnie lub, w szczególności w dietach wegańskich, jako wysokobiałkowy dodatek do kasz i mięs, w pełni zaspokajający zapotrzebowanie organizmu na tę substancję. Spożywanie dużych ilości ciecierzycy zalecane jest osobom z problemami krążenia, cierpiącym na nadciśnienie, obrzęki i problemy z wydalaniem moczu, a ze względu na wysoką zawartość żelaza, cieciorka polecana jest również kobietom podczas miesiączki. Redukuje nadmierną łamliwość paznokci i włosów. Ponieważ podczas trawienia może powodować wzdęcia, ten niekorzystny efekt wyeliminować można podając ją w towarzystwie majeranku, oregano lub owoców kminku.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na ciecierzycę.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1582 kJ / 378 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,04 g 0,6 g |
8% 4% |
Węglowodany - w tym cukry |
62,95 g 10,7 g |
24% 12% |
Błonnik | 12,2 g | - |
Białko | 20,47 g | 42% |
Sól | 0,06 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Hummus
250 g ciecierzycy
5 łyżek sezamu
4 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
oliwa z oliwek extra virgin
Wieczorem ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Rano odcedzić cieciorkę. Zalać świeżą wodą tak, aby zakrywała ziarna i gotować bez soli na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny, aż będą miękkie. Odcedzić zachowując ok. 70-80 ml wywaru i schłodzić. Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu na jasno-złoty kolor, po czym zmiksować w blenderze z odrobiną oleju sezamowego (1-2 łyżki, olej sezamowy można zastąpić oliwką extra virgin). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z sokiem z limonki do pasty sezamowej, wymieszać z niewielką ilością oliwy i miksować na gładką masę dodając porcjami ugotowaną i schłodzoną ciecierzycę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dolać wywaru pozostałego po gotowaniu cieciorki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrym Cayenne.
Pastę można z powodzeniem przechowywać w lodówce przez kilka do kilkunastu dni.
Kotleciki z ciecierzycy z sosem musztardowym
200 g ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
bułka tarta (do panierowania)
1 szklanka bulionu drobiowego
4 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka mąki
Wieczorem ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Rano odcedzić cieciorkę. Zalać świeżą wodą tak, aby zakrywała ziarna i gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny, aż będą miękkie. Odcedzić i schłodzić. Miękką ciecierzycę wymieszać z obranymi ząbkami czosnku, posiekaną cebulą, oliwą z oliwek, sosem sojowym i przyprawami i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Połączyć z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i piec w piekarniku w temperaturze 180 st.C. przez co najmniej 30 minut (po upływie pierwszych 20 minut przekręcić). Przygotować sos musztardowy: bulion zaciągnąć łyżką mąki i zagotować. Gdy zgęstnieje, dodać musztardę.
Kotleciki najlepiej smakują podane w temperaturze pokojowej, polane niewielką ilością sosu.
Dane techniczne
Rodzaj | nasiona ciecierzycy |
Postać | całe ziarna |
Skład | 100% ciecierzyca |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego |
Kraj pochodzenia | Kanada |