Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

CIECIERZYCA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 6,90 zł 6.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 060400027

Opis

CIECIERZYCA / CIECIORKA
(Cicer arietinum)

ang. Chickpea, gram, garbanzo bean;
hiszp. garbanzo;

niem. Kichererbse, Echte Kicher, Römische Kicher, Venuskicher;
fran. pois chiche;
ros. Нут;


Ciecierzyca jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych wywodzącą się z Azji i współcześnie spotykaną już wyłącznie w uprawach. Jej nasiona, wyglądem i smakiem przypominające groch (choć nieco od niego słodsze i delikatniejsze), od tysięcy lat wykorzystywane były przez ludzi jako ważny składnik diety, podczas gdy zielone części rośliny nierzadko przeznaczano na paszę dla zwierząt. Ze względu na wysoką zawartość białka, a tym samym ważne źródło energii, pełniła szczególną rolę w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, gdzie zastępowała dość rzadko serwowane mięso. Z kolei Egipcjanie uważali ją za afrodyzjak…Również współcześnie pozostaje ceniona ze względu na korzystne właściwości prozdrowotne.


SUROWIEC:
ziarno ciecierzycy (semen cicerae)

Zawiera białko o wysokiej zawartości aminokwasów, w tym tych należących do grupy aminokwasów niezbędnych, jak również liczne witaminy (A, C, K oraz z grupy B, w tym m.in. kwas foliowy, ryboflawinę i tiaminę) oraz mikroelementy (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk). Obfituje w błonnik.


DZIAŁANIE

Ciecierzyca stanowi ważne źródło białek roślinnych. Reguluje pracę układu pokarmowego przyczyniając się do pobudzania ruchów perystaltycznych jelit, co zapobiega zaparciom i sprzyja dietom odchudzającym. Wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu, wzmacniając działanie leków przyjmowanych w ramach konwencjonalnej terapii chorób serca, nadciśnienia i hipercholesterolemii. Zwiększa drożność naczyń krwionośnych usprawniając krążenie i zmniejszając obciążenie serca. Ze względu na wysoką zawartość potasu przyspiesza wydalanie z organizmu nadmiaru sodu odpowiedzialnego za powstawanie obrzęków i podwyższenie ciśnienia, natomiast z racji wysokiej zawartości żelaza wspomaga leczenie niedokrwistości.


ZASTOSOWANIE

Ciecierzyca to bardzo smaczny składnik wszelkiego rodzaju zup, past, wytrawnych kremów i sałatek warzywnych. Może być spożywana samodzielnie lub, w szczególności w dietach wegańskich, jako wysokobiałkowy dodatek do kasz i mięs, w pełni zaspokajający zapotrzebowanie organizmu na tę substancję. Spożywanie dużych ilości ciecierzycy zalecane jest osobom z problemami krążenia, cierpiącym na nadciśnienie, obrzęki i problemy z wydalaniem moczu, a ze względu na wysoką zawartość żelaza, cieciorka polecana jest również kobietom podczas miesiączki. Redukuje nadmierną łamliwość paznokci i włosów. Ponieważ podczas trawienia może powodować wzdęcia, ten niekorzystny efekt wyeliminować można podając ją w towarzystwie majeranku, oregano lub owoców kminku.


PRZECIWWSKAZANIA

Uczulenie na ciecierzycę.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1582 kJ / 378 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 6,04 g
 0,6 g
8%
 4% 
 Węglowodany
- w tym cukry
62,95 g
10,7 g
24%
12%
 Błonnik  12,2 g
 Białko 20,47 g  42% 
 Sól 0,06 g  1%

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Hummus

250 g ciecierzycy
5 łyżek sezamu
4 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
oliwa z oliwek extra virgin

Wieczorem ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Rano odcedzić cieciorkę. Zalać świeżą wodą tak, aby zakrywała ziarna i gotować bez soli na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny, aż będą miękkie. Odcedzić zachowując ok. 70-80 ml wywaru i schłodzić. Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu na jasno-złoty kolor, po czym zmiksować w blenderze z odrobiną oleju sezamowego (1-2 łyżki, olej sezamowy można zastąpić oliwką extra virgin). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z sokiem z limonki do pasty sezamowej, wymieszać z niewielką ilością oliwy i miksować na gładką masę dodając porcjami ugotowaną i schłodzoną ciecierzycę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dolać wywaru pozostałego po gotowaniu cieciorki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrym Cayenne.

Pastę można z powodzeniem przechowywać w lodówce przez kilka do kilkunastu dni.


Kotleciki z ciecierzycy z sosem musztardowym

200 g ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
bułka tarta (do panierowania)
1 szklanka bulionu drobiowego
4 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka mąki

Wieczorem ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Rano odcedzić cieciorkę. Zalać świeżą wodą tak, aby zakrywała ziarna i gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny, aż będą miękkie. Odcedzić i schłodzić. Miękką ciecierzycę wymieszać z obranymi ząbkami czosnku, posiekaną cebulą, oliwą z oliwek, sosem sojowym i przyprawami i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Połączyć z mąką i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i piec w piekarniku w temperaturze 180 st.C. przez co najmniej 30 minut (po upływie pierwszych 20 minut przekręcić). Przygotować sos musztardowy: bulion zaciągnąć łyżką mąki i zagotować. Gdy zgęstnieje, dodać musztardę.
Kotleciki najlepiej smakują podane w temperaturze pokojowej, polane niewielką ilością sosu.

Dane techniczne

Rodzaj nasiona ciecierzycy
Postać całe ziarna
Skład 100% ciecierzyca
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego
Kraj pochodzenia Kanada

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl