CUKIER CYNAMONOWY
Opis
CUKIER CYNAMONOWY
(-)
ang. cinnamon sugar;
hiszp. azúcar con canela;
niem. Zimtzucker;
fran. sucre à la cannelle;
ros. корицы сахар;
Cukier cynamonowy to unikalna mieszanka drobnokrystalicznego, białego cukru buraczanego i cynamonu - lekko pikantnej przyprawy o korzennym posmaku. Jest nieocenionym składnikiem wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów), ryżu, owsianki, budyniu, naleśników, pieczonych owoców, musów owocowych i kompotów oraz wina, ponczów i likieru. Dodatek brązowego cukru niweluje gorzkawy posmak cynamonu i uwydatnia jego właściwości prozdrowotne, polegające na działaniu rozkurczowym, przeciwbólowym oraz antyutleniającym.
Cukier cynamonowy doskonale sprawdza się jako składnik owocowych sałatek i słodkich deserów. Dodany do kawy, herbaty lub kakao wzbogaci aromat napoju i nada mu unikalne walory smakowe. Można go również z powodzeniem stosować do dosładzania napojów rozgrzewających takich jak grzane wino lub piwo, herbata z prądem, etc. Domowym wypiekom i słodyczom nadaje wyrafinowanego, korzennego aromatu, przy czym używać go można zarówno jako dodatek piekarski, jak i słodką posypkę stanowiącą ukoronowane każdej pysznej przekąski.
SKŁADNIKI: cukier, cynamon (5,5%)
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1700 kJ / 400 kcal | 20% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
99 g 99 g |
38% 110% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 0 g | 0% |
Sól | 0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | cukier smakowy |
Postać | krystaliczna |
Skład | cukier, cynamon (5,5%) |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | zastosowanie kulinarne |
Kraj pochodzenia | Polska |