

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
CUKIER KOKOSOWY
Opis
CUKIER KOKOSOWY
(-)
ang. coconut palm sugar;
hiszp. azúcar de palma de coco;
niem. kokosnuss-Palmzucker;
fran. sucre de cocotier;
ros. cалат из кокосовой пальмы;
Cukier kokosowy jest jednym z licznie produkowanych na świecie cukrów palmowych. Powstaje poprzez ogrzanie i odparowanie zamiaru płynu z soku plamy kokosowej, zbieranego do specjalnych pojemników z naciętych maczetami pni tych egzotycznych drzew. Przyjmuje formę zabarwionych na ciemno kryształów, łatwo rozpuszczalnych w wodzie, a w smaku przypominających nieco cukier trzcinowy. Pod względem kaloryczności nie odbiega daleko od tradycyjnej sacharozy, jednak ze względu na brak procesu rafinacji zawiera również wartościowe pod względem odżywczym witaminy i minerały, m.in. potas, miedź, cynk, żelazo, witaminę C i witaminy z grupy B. Jednocześnie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co czyni zeń doskonały produkt słodzący dla diabetyków.
Chociaż dokładne badania nad wpływem cukru kokosowego na organizm wciąż jeszcze trwają, produkt ten przez większość naukowców uważany jest za godny polecenia zamiennik tradycyjnej sacharozy. Do tego korzystnie wpływający na zdrowie, ponieważ zawiera inulinę i krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe, chroniące naturalną mikroflorę bakteryjną organizmu oraz aktywizujące system immunologiczny do walki drobnoustrojami chorobotwórczymi. Doskonale nadaje się do wykorzystania w gastronomii w zastępstwie białego cukru - może być wykorzystany zarówno do słodzenia napojów, jak i przygotowania słodkich wypieków oraz lodów, galaretek, kremów czy przetworów owocowych (w tym dżemów, konfitur i powideł). Nadaje potrawom lekko karmelowego posmaku. Może być także używany do przygotowania słodkich sosów oraz słodkich potraw kuchni orientalnej.
SKŁAD: cukier kokosowy (100%)
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1597 kJ / 381 kcal | 19% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,4 g 0 g |
1% 0% |
Węglowodany - w tym cukry |
94 g 94 g |
36% 104% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 1,1 g | 2% |
Sól | 0 g | 0% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | cukier |
Postać | krystaliczna |
Skład | 100% cukier kokosowy |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | zastosowanie kulinarne |
Kraj pochodzenia | Tajlandia |