Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Cenniki do pobrania
Szybkie płatności internetowe

CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,50 zł 4.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI mielony
(Cinnamomum verum)

ang. cinnamon;
hiszp. árbol de la canela;
niem. Zimt, Kaneel;
fran. cannelier de Ceylan;
ros. Корица;


Cynamonowiec cejloński należy do najstarszych znanych roślin leczniczo-przyprawowych. Jak donoszą zachowane dokumenty, dobroczynne działanie kory tego drzewa znano już pięć tysięcy lat temu. Roślina, zaliczana do rodziny wawrzynowatych, wywodzi się z południowo-wschodniej Azji i w stanie dzikim porastała obszary podlegające wpływom ciepłego i wilgotnego klimatu. Obecnie należy do drzew uprawianych na plantacjach - sproszkowana kora cynamonowca to ceniona przyprawa wykorzystywana do aromatyzowania słodkich wypieków, kompotów, przetworów owocowych, wykwintnych sosów oraz win i likierów.


SUROWIEC: kora cynamonu (cortex cinnamomi)

Zawiera kwasy, diterpeny, proantocyjanidy, cukry oraz do 2,5% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest aldehyd cynamonowy, odpowiedzialny za szczególną woń i smak przyprawy nazywanej cynamonem.


DZIAŁANIE

Cynamonowi przypisuje się właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (m.in. w żołądku i jelitach), przez co ułatwia przyswajanie pokarmów, a jednocześnie zwiększa ukrwienie narządów wypełniających jamę brzuszną, działając rozgrzewająco i kojąco na całe ciało. W większych dawkach lub stężeniach (np. w przypadku olejku cynamonowego) może podrażniać tkanki. W Chinach cynamon uważa się za środek silnie energetyzujący, dodający sił witalnych oraz skutecznie przeciwdziałający objawom chorób wywoływanych przez zimno (np. przeziębieniem). Działa napotnie, wspomaga krążenie krwi, przeciwdziała nadmiernemu namnażaniu "złych" bakterii w jelitach, hamuje mdłości i łagodzi ból.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów), ryżu, owsianki, budyniu, pieczonych owoców, musów owocowych i kompotów, gorącej herbaty, kawy, wina, ponczów i likieru, jak również dań mięsnych z baraniny i wołowiny oraz pikantnych potraw kuchni azjatyckiej, orientalnej i arabskiej. Idealnie komponuje się z kaszami (w tym kuskusem) i stanowi ważny element mieszanek przyprawowych takich jak indyjska garam masala lub chińska 5 smaków.

UWAGA: Aby laski cynamonowe w pełni rozwinęły swój aromat, przed użyciem należy je połamać i zagotować w wodzie.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Preparaty wytwarzane na bazie kory cynamonowca (m.in. olejek cynamonowy, wyciągi alkoholowe i wodne z cynamonu, itp.) wykorzystuje się w kuracjach problemów trawiennych oraz wspomagająco w leczeniu trudnych do wyleczenia zakażeń i zapaleń, w tym również infekcji powodowanych przez pierwotniaki i grzyby. W przeszłości sproszkowaną korę uważano za środek skutecznie wspomagający leczenie kolek jelitowych, bólów żołądka, bólów migrenowych oraz malarii. Stosowano go również do regulacji krwawień miesięcznych u kobiet. Natomiast współcześnie prowadzone badania potwierdziły znaczenie cynamonu jako afrodyzjaku dla mężczyzn - zwiększając przepływ krwi w obrębie jamy brzusznej ułatwia i przedłuża erekcję.


PRZECIWWSKAZANIA

Kora cynamonowca wonnego nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar

1-2 łyżeczki sproszkowanej kory zalać 1 szklanką wrzątku. Zostawić do naciągnięcia przez kwadrans. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Aby skutecznie złagodzić objawy przeziębienia (np. kaszel, gorączkę), pić po pół szklanki co 4 godziny. Napar w łagodny sposób pobudza również działanie układu pokarmowego.

Pasta cynamonowa do zębów

1 łyżeczkę sproszkowanej kory cynamonu wymieszać z 3 łyżeczkami sody. Do tak przygotowanej mieszanki dodawać po 1 kropli wody aż do uzyskania gęstej substancji o konsystencji pasty do zębów. Stosować do czyszczenia zębów jako środek wybielający (soda), antybakteryjny i odświeżający oddech (cynamon).

Dane techniczne

Skład Cynamon cejloński 100%
Kraj pochodzenia Indonezja
Zawartość glut. sodu nie
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soji, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl