Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 4,90 zł 4.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI mielony
(Cinnamomum verum)

ang. cinnamon;
hiszp. árbol de la canela;
niem. Zimt, Kaneel;
fran. cannelier de Ceylan;
ros. Корица;


Cynamonowiec cejloński należy do najstarszych znanych roślin leczniczo-przyprawowych. Jak donoszą zachowane dokumenty, dobroczynne działanie kory tego drzewa znano już pięć tysięcy lat temu. Roślina, zaliczana do rodziny wawrzynowatych, wywodzi się z południowo-wschodniej Azji i w stanie dzikim porastała obszary podlegające wpływom ciepłego i wilgotnego klimatu. Obecnie należy do drzew uprawianych na plantacjach - sproszkowana kora cynamonowca to ceniona przyprawa wykorzystywana do aromatyzowania słodkich wypieków, kompotów, przetworów owocowych, wykwintnych sosów oraz win i likierów.


SUROWIEC: kora cynamonu (cortex cinnamomi)

Zawiera kwasy, diterpeny, proantocyjanidy, cukry oraz do 2,5% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest aldehyd cynamonowy, odpowiedzialny za szczególną woń i smak przyprawy nazywanej cynamonem.


DZIAŁANIE

Cynamonowi przypisuje się właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Substancje czynne obecne w cynamonie pobudzają wydzielanie soków trawiennych (m.in. w żołądku i jelitach), przez co ułatwiają przyswajanie pokarmów, a jednocześnie zwiększają ukrwienie narządów wypełniających jamę brzuszną, działając rozgrzewająco i kojąco na całe ciało. W większych dawkach lub w wyższych stężeniach (np. w przypadku olejku cynamonowego) mogą podrażniać tkanki. W Chinach cynamon uważa się za środek silnie energetyzujący, dodający sił witalnych oraz skutecznie przeciwdziałający objawom chorób wywoływanych przez zimno (np. przeziębieniem). Związki obecne w cynamonie działają napotnie, wspomagają krążenie krwi, przeciwdziałają nadmiernemu namnażaniu "złych" bakterii w jelitach, hamują mdłości i łagodzą ból.

Więcej szczegółowych informacji dotyczących rodzaju substancji czynnych obecnych w korze cynamonu oraz sposobu ich oddziaływania na ludzki organizm znaleźć można tutajtutaj i tutaj.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów), ryżu, owsianki, budyniu, pieczonych owoców, musów owocowych i kompotów, gorącej herbaty, kawy, wina, ponczów i likieru, jak również dań mięsnych z baraniny i wołowiny oraz pikantnych potraw kuchni azjatyckiej, orientalnej i arabskiej. Idealnie komponuje się z kaszami (w tym kuskusem) i stanowi ważny element mieszanek przyprawowych takich jak indyjska garam masala lub chińska 5 smaków.

UWAGA: Aby laski cynamonowe w pełni rozwinęły swój aromat, przed użyciem należy je połamać i zagotować w wodzie.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Preparaty wytwarzane na bazie kory cynamonowca (m.in. olejek cynamonowy, wyciągi alkoholowe i wodne z cynamonu, itp.) wykorzystuje się w kuracjach problemów trawiennych oraz wspomagająco w leczeniu trudnych do wyleczenia zakażeń i zapaleń, w tym również infekcji powodowanych przez pierwotniaki i grzyby. W przeszłości sproszkowaną korę uważano za środek skutecznie wspomagający leczenie kolek jelitowych, bólów żołądka, bólów migrenowych oraz malarii. Stosowano go również do regulacji krwawień miesięcznych u kobiet. Natomiast współcześnie prowadzone badania potwierdziły znaczenie cynamonu jako afrodyzjaku dla mężczyzn - zwiększając przepływ krwi w obrębie jamy brzusznej ułatwia i przedłuża erekcję.


PRZECIWWSKAZANIA

Kora cynamonowca wonnego nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar

1-2 łyżeczki sproszkowanej kory zalać 1 szklanką wrzątku. Zostawić do naciągnięcia przez kwadrans. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Aby skutecznie złagodzić objawy przeziębienia (np. kaszel, gorączkę), pić po pół szklanki co 4 godziny. Napar w łagodny sposób pobudza również działanie układu pokarmowego.

Pasta cynamonowa do zębów

1 łyżeczkę sproszkowanej kory cynamonu wymieszać z 3 łyżeczkami sody. Do tak przygotowanej mieszanki dodawać po 1 kropli wody aż do uzyskania gęstej substancji o konsystencji pasty do zębów. Stosować do czyszczenia zębów jako środek wybielający (soda), antybakteryjny i odświeżający oddech (cynamon).

Dane techniczne

Rodzaj kora cynamonu
Postać mielona
Skład 100% kora cynamonowca cejlońskiego
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie
Kraj pochodzenia Sri Lanka

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl