Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

CYNAMON CEJLOŃSKI W LASKACH

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 6,99 zł 6.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Kod produktu: 020100111

Opis

CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI w laskach
(Cinnamomum verum)

ang. cinnamon;
hiszp. árbol de la canela;
niem. Zimt, Kaneel;
fran. cannelier de Ceylan;
ros. Корица;


Cynamonowiec cejloński należy do najstarszych znanych roślin leczniczo-przyprawowych. Jak donoszą zachowane dokumenty, dobroczynne działanie kory tego drzewa znano już pięć tysięcy lat temu. Roślina, zaliczana do rodziny wawrzynowatych, wywodzi się z południowo-wschodniej Azji i w stanie dzikim porastała obszary podlegające wpływom ciepłego i wilgotnego klimatu. Obecnie należy do drzew uprawianych na plantacjach - sproszkowana kora cynamonowca to ceniona przyprawa wykorzystywana do aromatyzowania słodkich wypieków, kompotów, przetworów owocowych, wykwintnych sosów oraz win i likierów.


SUROWIEC: kora cynamonu (cortex cinnamomi)

Zawiera kwasy, diterpeny, proantocyjanidy, cukry oraz do 2,5% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest aldehyd cynamonowy, odpowiedzialny za szczególną woń i smak przyprawy nazywanej cynamonem.


DZIAŁANIE

Cynamonowi przypisuje się właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Substancje czynne obecne w cynamonie pobudzają wydzielanie soków trawiennych (m.in. w żołądku i jelitach), przez co ułatwiają przyswajanie pokarmów, a jednocześnie zwiększają ukrwienie narządów wypełniających jamę brzuszną, działając rozgrzewająco i kojąco na całe ciało. W większych dawkach lub w wyższych stężeniach (np. w przypadku olejku cynamonowego) mogą podrażniać tkanki. W Chinach cynamon uważa się za środek silnie energetyzujący, dodający sił witalnych oraz skutecznie przeciwdziałający objawom chorób wywoływanych przez zimno (np. przeziębieniem). Związki obecne w cynamonie działają napotnie, wspomagają krążenie krwi, przeciwdziałają nadmiernemu namnażaniu "złych" bakterii w jelitach, hamują mdłości i łagodzą ból.

Więcej szczegółowych informacji dotyczących rodzaju substancji czynnych obecnych w korze cynamonu oraz sposobu ich oddziaływania na ludzki organizm znaleźć można tutajtutaj i tutaj.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów), ryżu, owsianki, budyniu, pieczonych owoców, musów owocowych i kompotów, gorącej herbaty, kawy, wina, ponczów i likieru, jak również dań mięsnych z baraniny i wołowiny oraz pikantnych potraw kuchni azjatyckiej, orientalnej i arabskiej. Idealnie komponuje się z kaszami (w tym kuskusem) i stanowi ważny element mieszanek przyprawowych takich jak indyjska garam masala lub chińska 5 smaków.

UWAGA: Aby laski cynamonowe w pełni rozwinęły swój aromat, przed użyciem należy je połamać i zagotować w wodzie.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Preparaty wytwarzane na bazie kory cynamonowca (m.in. olejek cynamonowy, wyciągi alkoholowe i wodne z cynamonu, itp.) wykorzystuje się w kuracjach problemów trawiennych oraz wspomagająco w leczeniu trudnych do wyleczenia zakażeń i zapaleń, w tym również infekcji powodowanych przez pierwotniaki i grzyby. W przeszłości sproszkowaną korę uważano za środek skutecznie wspomagający leczenie kolek jelitowych, bólów żołądka, bólów migrenowych oraz malarii. Stosowano go również do regulacji krwawień miesięcznych u kobiet. Natomiast współcześnie prowadzone badania potwierdziły znaczenie cynamonu jako afrodyzjaku dla mężczyzn - zwiększając przepływ krwi w obrębie jamy brzusznej ułatwia i przedłuża erekcję.


PRZECIWWSKAZANIA

Kora cynamonowca wonnego nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Tynktura

1 część kory cynamonowca zalać 5 częściami spirytusu 70%. Odstawić w ciemne miejsce na 14 dni. Po upływie tego czasu odcedzić i przelać do butelki. Pić 3 razy dziennie po 30 kropli przy niestrawności.

Nalewka
1 laskę kory cynamonowca wymieszać z 10 g sproszkowanego cynamonu i 150 g brązowego cukru. Zalać 1 litrem winiaku i dokładnie wymieszać. Przelać do osobnego naczynia i szczelnie zamknąć. Odstawić na 14 dni w ciemne miejsce, w tym czasie codziennie potrząsać i mieszać. Po dwóch tygodniach przesączyć przez bibułę lub ściereczkę, przelać do butelki, zakorkować i odstawić do dojrzenia na 6 miesięcy. Gotową nalewkę pić 3 razy dziennie po 1 łyżce przy niestrawności.

 Bibliografia

http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.htmlhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3826,aktywnosc-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-wobec-bakterii-beztlenowych.html
https://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
Cinnamomum cassia Blume (Cinnamon): In Vitro Culture and the Production of Condensed Tannins - K. YazakiT. Okuda , Berlin, Heidelberg

Dane techniczne

Rodzaj kora cynamonu
Postać całe laski, długość ok. 8 cm
Skład 100% kora cynamonowca cejlońskiego
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie
Kraj pochodzenia Sri Lanka

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl