Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

CYNAMON W LASKACH

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 2,99 zł 2.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 020100013

Opis

CYNAMONOWIEC WONNY (laski)
(Cinnamomum cassia)

ang. cinnamon;
hiszp. árbol de la canela;
niem. Zimt, Kaneel;
fran. cannelier de Ceylan;
ros. Корица;

Cynamonowiec wonny bywa również nazywany cynamonowcem chińskim lub kasją. Jest rodzajem drzewa z rodziny wawrzynowatych wywodzącego się z południowych Chin, a współcześnie uprawianego na terenie całej Azji Południowej. Podobnie jak cynamonowiec cejloński, również ta roślina dostarcza surowca do produkcji przyprawy znajdującej zastosowanie w gastronomii , a jej kora charakteryzuje się ciemnym, popielatym zabarwieniem i stosunkowo wysokim stopniem szorstkości. Pozyskuje się z niej również olejek eteryczny zwany olejkiem kasjowym, zaś z korzeni produkuje się kamforę. Cynamonowiec wonny już w starożytności używany był do wytwarzania kadzideł i perfum, a o jego obecności na rynku wspominają wybrane fragmenty Biblii. Uważany jest za roślinę leczniczą.


SUROWIEC: kora cynamonu (cortex cinnamomi)

Zawiera kwasy, diterpeny, proantocyjanidy, cukry oraz do 2,5% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest aldehyd cynamonowy, odpowiedzialny za szczególną woń i smak przyprawy nazywanej cynamonem.


DZIAŁANIE

Cynamonowi przypisuje się właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Substancje czynne obecne w cynamonie pobudzają wydzielanie soków trawiennych (m.in. w żołądku i jelitach), przez co ułatwiają przyswajanie pokarmów, a jednocześnie zwiększają ukrwienie narządów wypełniających jamę brzuszną, działając rozgrzewająco i kojąco na całe ciało. W większych dawkach lub w wyższych stężeniach (np. w przypadku olejku cynamonowego) mogą podrażniać tkanki. W Chinach cynamon uważa się za środek silnie energetyzujący, dodający sił witalnych oraz skutecznie przeciwdziałający objawom chorób wywoływanych przez zimno (np. przeziębieniem). Związki obecne w cynamonie działają napotnie, wspomagają krążenie krwi, przeciwdziałają nadmiernemu namnażaniu "złych" bakterii w jelitach, hamują mdłości i łagodzą ból.

Więcej szczegółowych informacji dotyczących rodzaju substancji czynnych obecnych w korze cynamonu oraz sposobu ich oddziaływania na ludzki organizm znaleźć można tutajtutaj i tutaj.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów), ryżu, owsianki, budyniu, pieczonych owoców, musów owocowych i kompotów, gorącej herbaty, kawy, wina, ponczów i likieru, jak również dań mięsnych z baraniny i wołowiny oraz pikantnych potraw kuchni azjatyckiej, orientalnej i arabskiej. Idealnie komponuje się z kaszami (w tym kuskusem) i stanowi ważny element mieszanek przyprawowych takich jak indyjska garam masala lub chińska 5 smaków.

UWAGA: Aby laski cynamonowe w pełni rozwinęły swój aromat, przed użyciem należy je połamać i zagotować w wodzie.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Preparaty wytwarzane na bazie kory cynamonowca (m.in. olejek cynamonowy, wyciągi alkoholowe i wodne z cynamonu, itp.) wykorzystuje się w kuracjach problemów trawiennych oraz wspomagająco w leczeniu trudnych do wyleczenia zakażeń i zapaleń, w tym również infekcji powodowanych przez pierwotniaki i grzyby. W przeszłości sproszkowaną korę uważano za środek skutecznie wspomagający leczenie kolek jelitowych, bólów żołądka, bólów migrenowych oraz malarii. Stosowano go również do regulacji krwawień miesięcznych u kobiet. Natomiast współcześnie prowadzone badania potwierdziły znaczenie cynamonu jako afrodyzjaku dla mężczyzn - zwiększając przepływ krwi w obrębie jamy brzusznej ułatwia i przedłuża erekcję.


PRZECIWWSKAZANIA

Kora cynamonowca wonnego nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Warzywa pieczone z laską cynamonu

2 marchewki
2 ziemniaki
2 buraki
2 liście laurowe
2 małe cebule
1/2 cytryny
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku
zielona część pora
1 laska cynamonu
2 łyżki oleju
5 g czerwonego pieprzu
1/2 łyżeczki rozmarynu
 
Marynata
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sok z połówki cytryny
pieprz mielony do smaku
 
Z podanych składników przygotować marynatę. Warzywa obrać ze skórki, marchew przekroić wzdłuż korzenia na pół, cebulę, ziemniaki i buraczki pokroić w ćwiartki, a cebulę i pora - w plasterki. Ziemniaki i ćwiartki buraków podgotować w lekko osolonej wodzie aż staną się półtwarde. Odsączyć z wody, wymieszać z pozostałymi warzywami i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny.
 
Blachę nasmarować oliwą z oliwek. Nałożyć zamarynowane warzywa. Dołożyć obrane ze skórki ząbki czosnku, listki laurowe, korę cynamonu i całość posypać czerwonym pieprzem. Piec około godziny w temp. 180 st.C. Przed podaniem oprószyć odrobina rozmarynu

 

 Bibliografia

http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.htmlhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3826,aktywnosc-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-wobec-bakterii-beztlenowych.html
https://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
Cinnamomum cassia Blume (Cinnamon): In Vitro Culture and the Production of Condensed Tannins - K. YazakiT. Okuda , Berlin, Heidelberg

 

Dane techniczne

Rodzaj kora cynamonu
Postać całe laski, długość ok. 8 cm
Skład 100% kora cynamonowca wonnego
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie
Kraj pochodzenia Wietnam

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl