CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Opis
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
(Allium ursinum)
ang. amsons, buckrams, wild garlic, broad-leaved garlic, wood garlic, bear leek, bear's garlic;
hiszp. ajo de oso;
niem. Bärlauch;
fran. l'ail des ours, ail sauvage;
ros. Черемша́, Лук медве́жий, Ди́кий чесно́к, Калба́;
Czosnek niedźwiedzi należący do podrodziny czosnkowych (rodzina amarylkowatych) to wieloletnia roślina typowa dla obszarów podgórskich Europy południowej i Kaukazu. W Polsce najczęściej spotkać go można w cienistych i wilgotnych lasach bukowych, w szczególności na terenie pogórza i na obszarach wyżynnych. Coraz powszechniej uprawia się go jednak w przydomowych ogródkach jako roślinę przyprawową, ponieważ w stanie dzikim podlega częściowej ochronie.
SUROWIEC: liść czosnku niedźwiedziego (folium allium ursini)
Liście używane jako surowiec zielarski powinny wyróżniać się intensywną, zielona barwą - przesuszone i żółte tracą swoje właściwości prozdrowotne.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stwierdzono.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżeczkę suchych liści zalać szklanką gorącego mleka, całość wymieszać i zagotować. Pić po schłodzeniu 3-4 razy dziennie po 200 ml w stanach zmęczenia i osłabienia organizmu, przy przeziębieniu i grypie.
Nalewka
50 g liści czosnku niedźwiedziego zalać 500 ml wódki 40% i odstawić na 14 dni w ciemne, ciepłe miejsce. Po upływie dwóch tygodni wymieszać, odcedzić i przelać do butelki. Pić 3 razy dziennie po pół łyżeczki.
Wino czosnkowe
40 g pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego zalać 250 ml wytrawnego, białego wina. Zagotować, odcedzić i ostudzić. Ewentualnie posłodzić do smaku miodem naturalnym. Pić codziennie po 50 ml jako środek ogólnie wzmacniający i prozdrowotny.
Dane techniczne
Nazwa polska | Czosnek niedźwiedzi |
Nazwa łacińska | allium ursinum |
Skład | 100% liści czosnku niedźwiedziego |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,2-0,7 cm |
Wskazania | miażdżyca, cukrzyca, jako ziołowa przyprawa do potraw |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |