CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Opis
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
(Allium ursinum)
ang. amsons, buckrams, wild garlic, broad-leaved garlic, wood garlic, bear leek, bear's garlic;
hiszp. ajo de oso;
niem. Bärlauch;
fran. l'ail des ours, ail sauvage;
ros. Черемша́, Лук медве́жий, Ди́кий чесно́к, Калба́;
Czosnek niedźwiedzi należący do podrodziny czosnkowych (rodzina amarylkowatych) to wieloletnia roślina typowa dla obszarów podgórskich Europy południowej i Kaukazu. W Polsce najczęściej spotkać go można w cienistych i wilgotnych lasach bukowych, w szczególności na terenie pogórza i na obszarach wyżynnych. Coraz powszechniej uprawia się go jednak w przydomowych ogródkach jako roślinę przyprawową, ponieważ w stanie dzikim podlega częściowej ochronie.
SUROWIEC: liść czosnku niedźwiedziego (folium allium ursini)
Zawiera aliinę, cysteinę, ajoeny, witaminę B i C oraz olejki eteryczne. Wśród innych roślin wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością siarki i selenu (ten ostatni niweluje działanie wolnych rodników, dlatego przypisuje mu się właściwości przeciwnowotworowe). W skład czosnku niedźwiedziego wchodzą również saponiny. Liście używane jako surowiec zielarski powinny wyróżniać się intensywną, zielona barwą - przesuszone i żółte tracą swoje właściwości prozdrowotne.
DZIAŁANIE
Czosnek niedźwiedzi działa przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo, ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zmniejsza ciśnienie tętnicze i przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów, ułatwiając przepływ krwi przez tętnice i żyły. Działa silnie przeciwbakteryjnie, zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, pasożyty i grzyby. Odkaża przewód pokarmowy i wspomaga odtruwanie organizmu. Chroni przed rozwojem chorób nowotworowych.
ZASTOSOWANIE
Czosnek niedźwiedzi zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na nadciśnienie, cukrzycę, miażdżycę naczyń krwionośnych, ponadto hipercholesterolemię i hiperlipidemię. W odróżnieniu od czosnku pospolitego, czosnek niedźwiedzi nie pozostawia charakterystycznego zapachu w ustach i na skórze, dlatego spożywać go można bez obaw o dobre samopoczucie osób z bezpośredniego otoczenia. Zalecany jest również przy przeziębieniach, zapaleniach górnych dróg oddechowych i grypie. Pomaga w leczeniu przewlekłych chorób skórnych i wewnętrznych spowodowanych przez bakterie, wspomaga leczenie zakrzepicy i przeciwdziała zapaleniom żył, łagodzi również dolegliwość popularne nazywane "szumem w uszach". Bywa zalecany w arteriosklerozie, bólach migrenowych i po kuracjach antybiotykowych jako środek wspomagający regenerację naturalnej flory bakteryjnej jelit.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stwierdzono.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżeczkę suchych liści zalać szklanką gorącego mleka, całość wymieszać i zagotować. Pić po schłodzeniu 3-4 razy dziennie po 200 ml w stanach zmęczenia i osłabienia organizmu, przy przeziębieniu i grypie.
Nalewka
50 g liści czosnku niedźwiedziego zalać 500 ml wódki 40% i odstawić na 14 dni w ciemne, ciepłe miejsce. Po upływie dwóch tygodni wymieszać, odcedzić i przelać do butelki. Pić 3 razy dziennie po pół łyżeczki.
Wino czosnkowe
40 g pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego zalać 250 ml wytrawnego, białego wina. Zagotować, odcedzić i ostudzić. Ewentualnie posłodzić do smaku miodem naturalnym. Pić codziennie po 50 ml jako środek ogólnie wzmacniający i prozdrowotny.
Dane techniczne
Nazwa polska | Czosnek niedźwiedzi |
Nazwa łacińska | allium ursinum |
Skład | 100% liści czosnku niedźwiedziego |
Rodzaj surowca | liść |
Postać | cięty |
Frakcja | 0,2-0,7 cm |
Wskazania | miażdżyca, cukrzyca, jako ziołowa przyprawa do potraw |
Do użytku | wewnętrznego i zewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Miejsce pochodzenia | Podlasie |
Kraj pochodzenia | Polska |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |