CZOSNEK W PŁATKACH
Opis
CZOSNEK POSPOLITY w płatkach
(Allium sativum)
ang. garlic
hiszp. ajo
niem. Knoblauch
fran. l'Ail, ail commun, ail cultivé
ros. Чесно́к
W stanie dzikim bylina, w uprawie - bulwiasta roślina jedno- lub dwuroczna, wywodząca się prawdopodobnie z Azji Centralnej i wykorzystywana jako przyprawa od ponad pięciu tysięcy lat. Jej właściwości lecznicze, potwierdzone współcześnie wieloma badaniami (również klinicznymi), znane były już starożytnym Egipcjanom, którzy na bazie czosnku przygotowywali swoje medykamenty. Obecnie czosnek jest jedną z najpowszechniejszych i najchętniej używanych przypraw na świecie, a lekarze zalecają jego stałą (codzienną) obecność w jadłospisie.
SUROWIEC: cebula czosnku (bulbus allii renens)
Świeże ząbki czosnku wyróżniają się ostrym i piekącym smakiem. Zawierają, prócz wody, liczne węglowodany i białka, w tym substancje nazywane fitocydami, ponadto witaminy (C i z grupy B) oraz potas, żelazo, magnez, fosfor i siarkę. Ważnym składnikiem czosnku jest olejek lotny o charakterystycznym zapachu, na który składa się m.in. allina (substancja o działaniu bakteriobójczym) oraz salicyna.
DZIAŁANIE
Czosnek słynie ze swoich właściwości bakterio- i grzybobójczych oraz przeciwwirusowych. Jest uniwersalnym środkiem odkażającym przewód pokarmowy - zwalcza liczne szczepy chorobotwórczych drobnoustrojów (w tym pierwotniaków) oraz pasożyty. Wzmacnia organizm, dodaje sił witalnych, zdecydowanie łagodzi dolegliwości związane z zaawansowanym wiekiem (uważany jest za specyfik przywracający młodość). Wykazuje właściwości hipotensyjne (obniża ciśnienie tętnicze krwi), przeciwdziała hipercholesterolemii, normalizuje pracę serca i działa przeciwzakrzepowo. Ponadto stabilizuje działanie układu pokarmowego i łagodzi bóle reumatyczne.
ZASTOSOWANIE
Czosnek znajduje najczęściej zastosowanie wewnętrzne. Jego regularne spożywanie zaleca się w chorobach dróg oddechowych, schorzeniach płuc i oskrzeli, przy przeziębieniach i ogólnym osłabieniu organizmu. Wspomaga leczenie nadciśnienia, miażdżycy naczyń krwionośnych oraz hamuje rozwój choroby wieńcowej. Dzięki swojemu odkażającemu działaniu pomaga w nieżycie żołądka, łagodzi skutki biegunki (poprzez zmniejszenie fermentacji jelitowej), jednocześnie zwiększa wydzielanie żółci i soków trawiennych. Oczyszcza organizm i wspomaga wydalanie toksyn, ułatwia również walkę z pasożytami wewnętrznymi i … cukrzycą. Czosnek może być z powodzeniem stosowany zewnętrznie jako środek odkażający trudno gojące się rany, owrzodzenia, czyraki i inne uszkodzenia skóry.
PRZECIWWSKAZANIA
Preparatów czosnkowych nie powinny zażywać osoby uskarżające się na niskie ciśnienie krwi oraz cierpiące na nieżyt żołądka. Nie należy mieszać czosnku z alkoholem etylowym, lekami przeciwzakrzepowymi i niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi. Spożycie nadmiernej ilości surowych bulw może spowodować podrażnienie błony śluzowej żołądka. Nieprzyjemny zapach związany z trawieniem czosnku zniwelować można przegryzając świeżą nać pietruszki lub jabłko.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Napar
1-2 zmiażdżone ząbki świeżego czosnku zalać 1 szklanką gorącego mleka. Zostawić pod przykryciem na kwadrans. Po schłodzeniu wypić jako środek wspomagający walkę z przeziębieniami, zapaleniami górnych dróg oddechowych oraz specyfik ogólnie wzmacniający organizm i zapobiegający chorobom układu krążenia.
Wyciąg bezwonny
30 ząbków czosnku utrzeć na miazgę. Dodać 1 litr chłodnej wody i sok wyciśnięty z pół kilograma cytryn. Dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki. Pić codziennie po 1 łyżce stołowej na godzinę przed posiłkiem jako środek przeciwprzeziębieniowy i wzmacniający.
Nalewka
10 dag świeżego czosnku utrzeć na miazgę i zalać 1 szklaną spirytusu 70%. Odstawić na tydzień. Przecedzić przez płótno i zlać do butelki. Pić 2-3 razy dziennie po 20 kropli jako środek ogólnie wzmacniający, łagodnie przeciwbólowy w reumatyzmie oraz zmniejszający dolegliwości stawowe.
Sok
30 ząbków czosnku włożyć do słoiczka i zasypać solą (tak jak zasypuje się cukrem owoce na sok). Odstawić w ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie przecedzić i zlać płyn do małego naczynia. Używać zewnętrznie jako środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny do przemywania skóry.
Do okładów leczniczych
10 dag świeżego czosnku utrzeć na miazgę. Stosować jako środek odkażający do okładów zewnętrznych.
Lewatywa
1 łyżeczkę (do herbaty, ok. 4 ml) nalewki czosnkowej wymieszać ze szklanką letniej wody. Użyć do wykonania lewatywy. Należy stosować 3-4 dni z rzędu w walce z pasożytami krańcowego odcinka przewodu pokarmowego (np. przeciwko robakom jelitowym).
Mieszanki ziołowe
Bakteriobójcza
50 g ziela dziurawca wymieszać z 50 g liścia mięty pieprzowej, 50 g liści szałwii i 50 g kłącza tataraku. Pół łyżki mieszanki zalać jedną szklanką gorącej wody i odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 20 minut. Odcedzić, schłodzić i dodać utarty ząbek czosnku. Pić po pół szklanki rano i wieczorem przez dwa tygodnie. Następnie zrobić tydzień przerwy i można ponownie stosować jako kurację przeciwprzeziębieniową i ogólnie wzmacniającą.
Dane techniczne
Rodzaj | bulwa czosnku |
Postać | krojona w płatki, suszona |
Skład | 100% czosnek |
Zawartość glutaminianu sodu | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonanych |
Zastosowanie | przyprawa kulinarna |
Wskazania | wzmocnienie odporności, do doprawiania potraw mięsnych i sałatek |
Kraj pochodzenia | Chiny |