CZUBRYCA CZERWONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010200043

Opis

CZUBRYCA CZERWONA


ang. red seasoning of winter savory;
hiszp. especia roja de ajedrea;
niem. rot Gewürze mit Winter-Bohnenkraut;
fran. épicée rouge de Satureja montana;
ros. красный специи Чабер горный;


Czubryca (lub czubrica) jest aromatyczną przyprawą bazującą na cząbrze górskim (Staureja montana), blisko spokrewnionym z rodzimym cząbrem ogrodowym. Powstaje poprzez zmieszanie wysuszonego ziela z solą oraz regionalnymi roślinami przyprawowymi, m.in. czosnkiem i pietruszką (czubryca zielona) lub słodką papryką (czubryca czerwona) oraz solą kamienną. Jest szalenie popularna w kuchni bułgarskiej i rumuńskiej, gdzie wykorzystuje się ją jako uniwersalny dodatek do zup, dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin. Czubryca doskonale komponuje się z potrawami pieczonymi, smażonymi i zapiekanymi, podkreśla smak kanapek, dań jajecznych, potraw na bazie pomidorów oraz sałatek sezonowych. 

Olbrzymią zaletą czubrycy jest jej prozdrowotny charakter. Stosowana w większych ilościach zwiększa wydzielanie żółci, a tym samym ułatwia trawienie nawet tłustych, ciężkostrawnym potraw i przyspiesza wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Chroni wątrobę i rozkurcza mięśnie gładkie z których zbudowane są narządy trawienne, zapobiegając bólom brzucha. 


SKŁAD:
 sól, papryka czerwona słodka, cukier, czosnek, cząber, bazylia, tymianek, papryka chili;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Placki z kalafiora z czubrycą

1 mały kalafior
1 łyżka suszonej naci pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki czerwonej czubrycy
1 jajko
sól, pieprz


Kalafior ugotować na pół twardo. Różyczki podzielić na mniejsze fragmenty, dodać jedno całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czubrycę czerwoną i pietruszkę, po czym zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać namoczoną w odrobinie zimnej wody bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką cienką warstwę masy kalafiorowej i smażyć jak placki do zrumienienia.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład jak w opisie
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania kuchnia gruzińska, potrawy mięsne
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl