PRZYPRAWA CZUBRYCA CZERWONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2,00 zł 2.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010200043

Opis

CZUBRYCA CZERWONA


ang. red seasoning of winter savory;
hiszp. especia roja de ajedrea;
niem. rot Gewürze mit Winter-Bohnenkraut;
fran. épicée rouge de Satureja montana;
ros. красный специи Чабер горный;


Czubryca (lub czubrica) jest aromatyczną przyprawą bazującą na cząbrze górskim (Staureja montana), blisko spokrewnionym z rodzimym cząbrem ogrodowym. Powstaje poprzez zmieszanie wysuszonego ziela z solą oraz regionalnymi roślinami przyprawowymi, m.in. czosnkiem i pietruszką (czubryca zielona) lub słodką papryką (czubryca czerwona) oraz solą kamienną. Jest szalenie popularna w kuchni bułgarskiej i rumuńskiej, gdzie wykorzystuje się ją jako uniwersalny dodatek do zup, dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin. Czubryca doskonale komponuje się z potrawami pieczonymi, smażonymi i zapiekanymi, podkreśla smak kanapek, dań jajecznych, potraw na bazie pomidorów oraz sałatek sezonowych. 

Olbrzymią zaletą czubrycy jest jej prozdrowotny charakter. Stosowana w większych ilościach zwiększa wydzielanie żółci, a tym samym ułatwia trawienie nawet tłustych, ciężkostrawnym potraw i przyspiesza wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Chroni wątrobę i rozkurcza mięśnie gładkie z których zbudowane są narządy trawienne, zapobiegając bólom brzucha. 


SKŁAD:
 sól, papryka czerwona słodka, cukier, czosnek, cząber, bazylia, tymianek, papryka chili;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Placki z kalafiora z czubrycą

1 mały kalafior
1 łyżka suszonej naci pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki czerwonej czubrycy
1 jajko
sól, pieprz


Kalafior ugotować na pół twardo. Różyczki podzielić na mniejsze fragmenty, dodać jedno całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czubrycę czerwoną i pietruszkę, po czym zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać namoczoną w odrobinie zimnej wody bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką cienką warstwę masy kalafiorowej i smażyć jak placki do zrumienienia.

Dane techniczne

Postać mielona
Skład jak w opisie
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania kuchnia gruzińska, potrawy mięsne
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl