CZUBRYCA ZIELONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,50 zł 2.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010200053

Opis

CZUBRYCA ZIELONA

ang. green seasoning of winter savory;
hiszp. especia verde de ajedrea;
niem. grün Gewürze mit Winter-Bohnenkraut;
fran. épicée vert de Satureja montana;
ros. зеленые специи Чабер горный;


Czubryca (lub czubrica) jest aromatyczną przyprawą bazującą na cząbrze górskim (Staureja montana), blisko spokrewnionym z rodzimym cząbrem ogrodowym. Powstaje poprzez zmieszanie wysuszonego ziela z solą oraz regionalnymi roślinami przyprawowymi, m.in. czosnkiem i pietruszką (czubryca zielona) lub słodką papryką (czubryca czerwona) oraz solą kamienną. Jest szalenie popularna w kuchni bułgarskiej i rumuńskiej, gdzie wykorzystuje się ją jako uniwersalny dodatek do zup, dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin. Czubryca doskonale komponuje się z potrawami pieczonymi, smażonymi i zapiekanymi, podkreśla smak kanapek, dań jajecznych, potraw na bazie pomidorów oraz sałatek sezonowych. 

Olbrzymią zaletą czubrycy jest jej prozdrowotny charakter. Stosowana w większych ilościach zwiększa wydzielanie żółci, a tym samym ułatwia trawienie nawet tłustych, ciężkostrawnym potraw i przyspiesza wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Chroni wątrobę i rozkurcza mięśnie gładkie z których zbudowane są narządy trawienne, zapobiegając bólom brzucha. 


SKŁAD:
  sól, cukier, cebula, cząber górski, czosnek, por, bazylia, papryka czerwona, tymianek, pietruszka, kozieradka, ryboflawina;

SKALA OSTROŚCI:
 ,,,,,



PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Nadziewane dynie

1 pierś kurczaka
1 cebula
1 żółta papryka
1 pomidor
4 plasterki boczku wędzonego
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżeczka czubrycy zielonej
1 łyżeczka parmezanu
sól, pieprz
4 małe dynie


Dynie (każda wielkości sporej pięści) umyć pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i obciąć górną część owocu. Wydrążyć środek – pestki wyrzucić, a miąższ bardzo drobno pokroić w kostkę (w sumie odłożyć około pół szklanki).  Wnętrza owoców sparzyć wrzątkiem.

Mięso z kurczaka, paprykę i boczek pokroić w kostkę, cebulę w talarki, a pomidor – w ósemki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę i zrumienić mięso, po czym dodać paprykę, boczek i dynię, doprawić do smaku zieloną czubrycą i dusić przez 15 minut. W tym czasie ciasto francuskie pokroić w kwadraty, wyłożyć nim wydrążone dynie i zapiekać przez kwadrans w temp. 180 st.C. Następnie dynie wyjąć z piekarnika, na ciasto francuskie nałożyć mięsno-warzywny farsz i całość zapiekać jeszcze 5-10 minut. Podawać posypane parmezanem. 

Dane techniczne

Postać mielona
Skład sól, cukier, cebula, cząber górski, czosnek, por, bazylia, papryka czerwona, tymianek, pietruszka, kozieradka, ryboflawina
Zawartość soli TAK
Zawartość glut. sodu NIE
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania kuchnia gruzińska, potrawy mięsne
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl