Cynamon wonny - chiński - kasja - w laskach

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,85 zł 4.85
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020100013

Opis

Cynamon wonny - chiński - kasja - całe laski
(Cinnamomum cassia)

ang. chinese cassia, chinese cinnamon;
hiszp. canela de la China, canela de la India, casia acanelada;
niem. Zimtkassie, Chinesischer Zimtbaum;
fran. cannelier de Chine;
ros. коричник китайский, кассия;


Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzew należących do różnych gatunków cynamonowców – egzotycznych roślin porastających tropikalne obszary południowej Azji. Należy do najstarszych znanych surowców przyprawowo-zielarskich stosowanych przez ludzi – wielokrotnie wymieniany jest w Biblii, pojawia się również w papirusach chińskich, gdzie już 2700 lat p.n.e. określano go słowem „kwei” oznaczającym najstarsze zioło państwa środka. Obecna nazwa przyprawy wywodzi się z greki, w której znaczy dosł. „słodkie drewno”. Do Europy cynamon trafił wraz z kupcami fenickimi – kosztowny, korzenny surowiec wykorzystywano początkowo do produkcji wonnych kadzideł i balsamów, a gdy z czasem poznano jego korzystny wpływ na zdrowie, stał się ważnym składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych przez zachodnią medycynę ludową.


   Co to jest cynamon wonny? Opis przyprawy – informacje ogólne

Cynamon wonny, nazywany również kasją, to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca chińskiego (kasji)  – wiecznie zielonego drzewa z rodziny wawrzynowatych, w stanie naturalnym występującego w Chinach, a współcześnie uprawianego także w Indiach, Indonezji, Malezji, Wietnamie, Laosie i Birmie oraz introdukowanego na tropikalne obszary Afryki. Do produkcji przyprawy wykorzystuje się trzyletnie pędy rośliny o średnicy ok. 2,5 cm, które po ścięciu poddaje się fermentacji, a następnie oczyszcza z zewnętrznej korowiny i wewnętrznego łyka. Wysuszone na słońcu zwijają się w charakterystyczny dla danego gatunku sposób tworząc tzw. laski. Laski kasji wyróżniają się unikalną strukturą, dzięki czemu już na pierwszy rzut oka można ocenić, że nie pochodzą z innego gatunku cynamonowca. Zbudowane są z pojedynczej warstwy kory o dużej mięsistości i grubości przekraczającej 1-2 mm, której brzegi po obu stronach pozostają delikatnie zawinięte do wewnątrz, tworząc pojedyncze lub podwójne rurki.


   Surowiec kulinarny:

kora cynamonu (cinnamomi cassiae cortex) 100%

Skład

Kora cynamonu zawiera kwasy (m.in. kwas hydroksybenzoesowy i hydroksycynamonowy), diterpeny, proantocyjanidy, cukry (L-arabino-D-ksylan, D-glukan, skrobia) oraz do 2,5% olejku eterycznego, stanowiącego główną substancję czynną odpowiedzialną m.in. za charakterystyczny zapach i smak przyprawy. Olejek zawiera w głównej mierze aldehyd cynamonowy (do 75%), uzupełniony przez aldehyd o-metoksycynamonowy, alkohol cynamonowy, eugenol, pinen, felandren, kariofilen, benzoesan benzylu, aldehyd benzoesowy, octan cinnamylu, cymen i safrol. Kora cynamonowca cejlońskiego zawiera do 0,02% kumaryny.

Właściwości

Laski cynamonu chińskiego różnią się od siebie średnicą i gramaturą. Grubsze tworzą zazwyczaj pojedyncze rurki, podczas gdy cieńsze – po wysuszeniu zwijają się po obu bokach tworząc rurki podwójne. Po wysuszeniu mają zdecydowanie brązową lub ciemnobrązową barwę i wydzielają intensywny zapach właściwy dla przyprawy. Laski są mięsiste, twarde i trudne do przełamania, mają słodko-cierpki i wyraźnie pikantny smak.


   Działanie

Jak cynamon wpływa na organizm? - czytaj na naszym blogu!

 

   Zastosowanie

Cynamon wonny w gastronomii

Cynamon to nieoceniony składnik wszelkiego rodzaju słodkich potraw, w tym wypieków (ciast ciasteczek, pierników, keksów) oraz deserów owocowych, w szczególności zawierających pieczone owoce (jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki,mango) lub musy owocowe. Stanowi doskonałe dopełnienie śmietankowych budyniów oraz domowego kompotu. W tradycjach kulinarnych Bliskiego Wschodu wykorzystywany jest jako dodatek do ryżu i kasz (w szczególności kuskusu), jak również stanowi ważny składnik aromatyzujący herbatę i kawę. Z kolei w kuchni zachodniej wykorzystuje się jego korzenną, balsamiczną woń do podkreślenia smaku napojów alkoholowych, zwłaszcza tzw. grzańców, likierów i ponczów, jak również rozgrzewających naparów herbacianych serwowanych głównie zimą. 

Cynamon dobrze komponuje się również z potrawami mięsnymi. Stanowi kluczowy składnik mieszanek przyprawowych takich jak chińska „5 smaków”, indyjskie curry lub mieszanki typu masala (garam masala) czy arabska Ras el Hanou, wykorzystywanych do komponowania potraw wegetariańskich lub z dodatkiem drobiu, jagnięciny, baraniny bądź owoców morza. Doskonale podkreśla również smak pilawów na bazie wołowiny.

Cynamon znajduje również zastosowanie w ziołolecznictwie. O sposobach jego wykorzystania w fitoterapii - czytaj na naszym blogu!



   Sposób przechowywania

Zaleca się przechowywanie surowca w przewiewnej, papierowej torebce lub szklanym naczyniu, w miejscu zacienionym, suchym, wolnym od obcych zapachów oraz niedostępnym dla dzieci.

 

   Przepis kulinarny z cynamonem

Nalewka pomarańczowo-cynamonowa

1 litr spirytusu
75 dag cukru
5 pomarańczy
1 cytryna
1/2 laski wanilii
2 laski cynamonu chińskiego
5 goździków
5 szklanek wody

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć pod strumieniem bieżącej wody. Pokroić w ćwiartki, wsypać do wysokiego słoja. Dodać wanilię, cynamon i goździki, zalać spirytusem i 2 szklankami wody. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 14 dni. Po upływie dwóch tygodni zlać nalew. Owoce odcisnąć przez gazę, a sok dodać do nalewu. Cukier rozpuścić w 3 szklankach wody. Przygotowany syrop wymieszać ze spirytusem pomarańczowym. Słój zamknąć, odstawić na 6-12 miesięcy do dojrzenia

 

   Bibliografia

http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.htmlhttp://www.czytelniamedyczna.pl/3826,aktywnosc-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-wobec-bakterii-beztlenowych.html
https://rozanski.li/1152/kora-cynamonowca-cortex-cinnamomi-w-medycynie-i-hodowli-zwierzat/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
Cinnamomum cassia Blume (Cinnamon): In Vitro Culture and the Production of Condensed Tannins - K. YazakiT. Okuda , Berlin, Heidelberg

Dane techniczne

Rodzaj kora cynamonu
Postać całe laski, długość ok. 8 cm
Skład 100% kora cynamonowca wonnego
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania do ciast i deserów, na rozgrzanie, przeziębienie
Kraj pochodzenia Wietnam

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl