DYNIA PESTKI ŁUSKANE
Opis
PESTKI DYNI ŁUSKANE
(Cucurbita pepo semen)
ang. pumpkin seeds;
hiszp. semillas de calabaza;
niem. Gartenkürbiskern;
fran. graines de citrouille;
ros. семена тыквы, кабачока;
Dynie należą do rozpowszechnionych na całym świecie jednorocznych roślin warzywnych z rodziny dyniowatych, uprawianych w tysiącach odmian spożywczych, pastewnych i ozdobnych dla pozyskania smacznych owoców. Owoce dyni, będące w rzeczywistości jagodami, różnią się kształtem (od owalnego, przez kulisty po wydłużony i dyskowaty) i barwą (od jasnej zieleni po ciemny pomarańcz), wszystkie jednak składają się z twardej, grubej skórki okrywającej jadalny miąższ z dużą ilością ziaren. Dynie pozostają szeroko wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, stanowiąc ważny surowiec do produkcji dżemów, soków, odżywek dla niemowląt i mrożonek. Cenione pozostają również ich nasiona, wykorzystywane m.in. do tłoczenia oleju lub jako bakalie.
SUROWIEC: pestki dyni (semen cucurbitae)
Pestki dyni zawierają znaczne ilości wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwas linolowy, witaminy z grupy B, witaminy A, C, D i E, ponadto magnez, fosfor i cynk.
DZIAŁANIE
Dzięki obecności kwasów tłuszczowych pestki dyni pomagają zachować prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu hormonalnego, wzmacniają kości oraz zapewniają właściwą dystrybucję enzymów odpowiedzialnych za przebieg procesów metabolicznych. Witaminy zawarte w pestkach dyni wzmacniają ściany komórkowe, usprawniają działanie systemu nerwowego, ułatwiają koncentrację, przyspieszają przekazywanie impulsów w obrębie tkanki mózgowej, jak również pomagają ustabilizować ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie oraz uregulować poziom cholesterolu. U mężczyzn zwiększają sprawność seksualną i przyspieszają produkcję plemników, u kobiet regulują popęd seksualny. Wzmacniają odporność organizmu, przeciwdziałają skurczom mięśni spowodowanym niedoborem magnezu i korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto pestki dyni wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze, w szczególności ułatwiają walkę z pasożytami przewodu pokarmowego.
ZASTOSOWANIE
Regularne spożywanie niewielkich ilości pestek dyni gwarantuje pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na takie mikroelementy jak magnez, fosfor i cynk. Zalecane jest w niedoborach wymienionych pierwiastków, osobom cierpiącym na anemię, ogólne osłabienie lub narażonym na intensywny wysiłek fizyczny. Ponadto w przypadku kłopotów z cerą, łojotoku, przy łamliwości paznokci i włosów. Wspomagająco w kurczach mięśni, leczeniu miażdżycy i nadciśnienia oraz do regulacji działania hormonów płciowych u osób obu płci. Pestki dyni uważane są za skuteczne w przypadku kuracji przeciwrobaczych i przeciwpasożytniczych – w takim przypadku zaleca się ich spożywanie na czczo w ilości około 100 sztuk dziennie w połączeniu ze środkami przeczyszczającymi.
PRZECIWWSKAZANIA
Uczulenie na produkt.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2327 kJ / 556 kcal | 28% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
45,8 g 8,5 g |
66% 43% |
Węglowodany - w tym cukry |
18 g 1,1 g |
7% 1% |
Błonnik | 5,3 g | - |
Białko | 24,5 g | 49% |
Sól | 0,05 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Chrupiące bułki razowe z dynią i słonecznikiem
350 g mąki razowej
50 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
3 łyżki oliwy
1-2 łyżki miodu (można zastąpić cukrem)
50 g pestek słonecznika
100 g pestek dyni
ok. 1,5 szklanki letniej, przegotowanej wody
Mąkę, drożdże i sól dokładnie wymieszać. Dodać pestki słonecznika oraz połowę pestek dyni, wlać miód i oliwę. Mieszając stopniowo dolewać wody, aż do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta. Wyrabiać do chwili, gdy masa zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wykroić krążki i uformować z nich bułki. Posypać pozostałą częścią pestek dyni. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C, następnie wyłączyć piekarnik, lecz bułki pozostawić w środku jeszcze przez kilka minut.
Dane techniczne
Rodzaj | pestka dyni |
Postać | suszone, łuskane |
Skład | dynia 100% |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | dodatek do sałatek, do wypieku pieczywa |
Kraj pochodzenia | Chiny |