ESTRAGON

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,25 zł

Cena regularna:

5.25
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020150113

Opis

BYLICA ESTRAGON
(Artemisia dracunculus)

ang. tarragon;
hiszp. estragón;
niem. Estragon, Dragon, Dragun;
fran. estragon, herbe dragon, armoise âcre;
ros. Полынь эстрагонная, Эстрагон, Тархун;


To roślina z rodziny astrowatych typowa dla cieplejszych regionów Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce w stanie dzikim występuje dość rzadko, najczęściej na skrajach dróg, rumowiskach i w pobliżach ludzkich domów. Znacznie łatwiej spotkać ją w tradycyjnych ogródkach, ponieważ należy do chętnie uprawianych bylin ozdobnych, znajdujących jednocześnie zastosowanie w kuchni i w ziołolecznictwie. W przypadku prowadzenia uprawy ogrodowej należy pamiętać, by rośliny przesadzać co 2-3 lata, ponieważ w przeciwnym razie tracą swój naturalny aromat.


SUROWIEC: ziele bylicy estragon (herba dranculi)

Ziele zbierać można przez cały okres wegetacji rośliny. Zawiera do 1% olejku eterycznego, związki kumarynowe, flawonoidy, fitosterowe, węglowodory nasycone i garbniki. Olejek estragonowy obfituje w związek nazywany estragolem, ponadto w limonen, kapilen, ocymen, nerol i tujon. Dobrej jakości surowiec charakteryzuje się przyjemnym zapachem siana zmieszanym z lekką nutą anyżu.


DZIAŁANIE

Bylica estragon wspomaga procesy trawienia zachodzące w organizmie. Wzmaga wydzielanie żółci, ogranicza wzdęcia, łagodzi napięcie mięśni gładkich i zapobiega ich nadmiernej kurczliwości. Łagodzi bóle pochodzenia wątrobowego, ponadto posiada właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, wspomagając organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Nieznacznie przyspiesza diurezę oraz zmniejsza napięcie nerwowe wywołane przez stres. Podobnie jak inne rośliny z rodzaju bylic pobudza krwawienia miesiączkowe. Bywa również zalecana jako środek wykrztuśny.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Roślina doskonale nadaje się jako przyprawa w diecie bezsolnej, ponieważ uwydatnia smak potraw niezawierających chlorku sodu, a ponadto ułatwia trawienie poprzez przyspieszenie wydzielania soków żołądkowych. Idealnie łączy się z produktami kwaśnymi (np. ocet, musztarda, wino, sok z cytryny), ponieważ wraz z nimi rozwija swój smak. Stosowana jest jako dodatek do sałatek, potraw z ryb, owoców morza i drobiu, dań z jajek, zup, masła i sosów na bazie tłuszczu. Podkreśla aromat mięsa (w szczególności dziczyzny) oraz  warzyw, przede wszystkim szparagów, marchewki, rzepy, ziemniaków i grzybów. Jest nieocenionym składnikiem marynat i kiszonek.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Spożywanie bylicy estragonu zaleca się osobom cierpiącym na dolegliwości gastryczne, niedostateczne wydzielanie żółci, refluks, chorobę lokomocyjną, nadmierne wiatry i częste wzdęcia. Wykazuje działanie antyseptyczne, szczególnie w postaci olejku eterycznego, którego wdychanie zalecane jest w zapaleniu gardła, oskrzeli, przy przeziębieniach i anginie. Walory aromaterapeutyczne i związki czynne zmniejszają stres i napięcie, działając kojąco na nerwy, dlatego wyciąg z estragonu zalecany jest do picia wieczorami jako środek ułatwiający zasypianie i gwarantujący spokojny sen. Ponadto estragon zalecany jest w bolesnym miesiączkowaniu i w ciężkich stanach napięcia przedmiesiączkowego. Olejek estragonowy przyjmowany na czczo ułatwia pozbywanie się pasożytów z przewodu pokarmowego, a wcierany bezpośrednio w ciało - odstrasza owady.


PRZECIWWSKAZANIA

Nie stwierdzono.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci. 


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
1 łyżkę ziela estragonu zalać 250 ml wrzącej wody, następnie parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Odstawić do przestygnięcia i odcedzić. Pić w dolegliwościach żołądkowych i chorobach układu oddechowego (wówczas zamiast wody użyć można mleka z czosnkiem lub miodem i malinami). Wodnego naparu w większym stężeniu używać można do przemywania opuchniętych kończyn dla poprawy mikrokrążenia

Domowy ocet estragonowy
50 g ziela bylicy estragon zalać 250 ml octu jabłkowego, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny lub limonki i pozostawić do maceracji na około 2 tygodnie. Następnie odcedzić i zlać do butelki. Używać jako przyprawy do mięs, marynat oraz potraw z galaretą oraz jako środek leczniczy: 1 łyżka na 1 litr wody do płukania włosów w celu nadania im połysku i ochrony przez chorobami skóry owłosionej głowy, 1 łyżka na 250 ml wody jako środek do przemywania twarzy zaatakowanej przez trądzik lub płukanka do ust w zapaleniu dziąseł.

Nalewka
1 część świeżego estragonu zalać 5 częściami alkoholu (wódki 40-50%) Odstawić na co najmniej 7 dni. Następnie przecedzić i zlać do butelki. Zażywać 1-2 razy dziennie po małym kieliszeczku jako środek na przeziębienia i nieżyt oskrzeli.
 

Dane techniczne

Rodzaj przyprawa ziołowa
Postać suszony, otarty
Skład 100% ziele bylicy estragon
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonanych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania problemy trawienne, problemy z wydzielaniem żółci
Kraj pochodzenia Polska

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl