Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

FASOLA MUNG

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 7,90 zł 7.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 060400127

Opis

FASOLA MUNG
(Vigna radiata)

ang. mung bean, green gram;
hiszp. el poroto chino, la judía mungo;
niem. Mungbohne;
fran. haricot mungo ou ambérique verte;
ros. маш, или бобы́ мунг;


Fasola mung (złota) jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych wywodzącą się z Indii, gdzie powszechnie uprawiano ją już 3500 lat temu. Obecnie największymi producentami światowymi są Chiny i państwa południowej Azji. Drobne ziarna fasoli mung, o barwie wahającej się od jasnego złota do ciemnej zieleni, zamknięte są w strąkach. Stanowią ważny składnik kuchni orientalnej i podstawę wielu tradycyjnych potraw chińskich, indyjskich, koreańskich i filipińskich, nie tylko solonych, lecz również przyrządzanych z dodatkiem cukru. Są produktem o zdecydowanie uniwersalnym charakterze, bywają gotowane w całości, lecz również suszone i ścierane do postaci mąki wykorzystywanej do wypieku pieczywa i słodkich ciast oraz produkcji makaronu sojowego. Fasola mung bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków (w Polsce znanych pod nazwą kiełków sojowych).

Fasola mung zawiera znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka, ponadto węglowodany dostarczające organizmowi energii, błonnik pokarmowy oraz niewielkie ilości cukru i tłuszczów. Obfituje w witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B (w szczególności tiaminę i kwas foliowy), jak również wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk. Można ją gotować i podawać jako samodzielne danie, może jednak stanowić podstawę złożonych potraw takich jak mięsne i warzywne gulasze, pożywne zupy, zapiekanki, indyjskie curry, jak również farsze i nadzienia do pierogów i wegetariańskich krokietów. Ugotowana na miękko fasola mung doskonale nadaje się do przygotowania wegetariańskich past, kotletów i pulpetów, może być podawana zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. 



SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.

Wartość odżywcza produktu w 100 g  % RWS* w 100 g 
 Wartość energetyczna  1453 kJ / 347 kcal  18%
 Tłuszcz
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 
 6,04 g
 0,6 g
2%
 2% 
 Węglowodany
- w tym cukry
62,62 g
6,6 g
24%
8%
 Błonnik  16,3 g
 Białko 23,86 g  48% 
 Sól 0,04 g  1%

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Dane techniczne

Rodzaj owoc fasoli
Postać cały, suszony
Skład 100% fasola mung
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Wskazania oczyszczanie organizmu, redukcja stresu
Kraj pochodzenia Chiny

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl