

![]() |
![]() |

![]() |
![]() |
![]() |
FASOLA MUNG
Opis
FASOLA MUNG
(Vigna radiata)
ang. mung bean, green gram;
hiszp. el poroto chino, la judía mungo;
niem. Mungbohne;
fran. haricot mungo ou ambérique verte;
ros. маш, или бобы́ мунг;
Fasola mung (złota) jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych wywodzącą się z Indii, gdzie powszechnie uprawiano ją już 3500 lat temu. Obecnie największymi producentami światowymi są Chiny i państwa południowej Azji. Drobne ziarna fasoli mung, o barwie wahającej się od jasnego złota do ciemnej zieleni, zamknięte są w strąkach. Stanowią ważny składnik kuchni orientalnej i podstawę wielu tradycyjnych potraw chińskich, indyjskich, koreańskich i filipińskich, nie tylko solonych, lecz również przyrządzanych z dodatkiem cukru. Są produktem o zdecydowanie uniwersalnym charakterze, bywają gotowane w całości, lecz również suszone i ścierane do postaci mąki wykorzystywanej do wypieku pieczywa i słodkich ciast oraz produkcji makaronu sojowego. Fasola mung bywa również uprawiana dla pozyskania smacznych i odżywczych kiełków (w Polsce znanych pod nazwą kiełków sojowych).
Fasola mung zawiera znaczne ilości łatwo przyswajalnego białka, ponadto węglowodany dostarczające organizmowi energii, błonnik pokarmowy oraz niewielkie ilości cukru i tłuszczów. Obfituje w witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B (w szczególności tiaminę i kwas foliowy), jak również wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk. Można ją gotować i podawać jako samodzielne danie, może jednak stanowić podstawę złożonych potraw takich jak mięsne i warzywne gulasze, pożywne zupy, zapiekanki, indyjskie curry, jak również farsze i nadzienia do pierogów i wegetariańskich krokietów. Ugotowana na miękko fasola mung doskonale nadaje się do przygotowania wegetariańskich past, kotletów i pulpetów, może być podawana zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 1453 kJ / 347 kcal | 18% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,04 g 0,6 g |
2% 2% |
Węglowodany - w tym cukry |
62,62 g 6,6 g |
24% 8% |
Błonnik | 16,3 g | - |
Białko | 23,86 g | 48% |
Sól | 0,04 g | 1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Rodzaj | owoc fasoli |
Postać | cały, suszony |
Skład | 100% fasola mung |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | oczyszczanie organizmu, redukcja stresu |
Kraj pochodzenia | Chiny |