FASOLA ZWYCZAJNA naowocnia
(Phaseolus vulgaris)
ang. common Bean;
hiszp. alubias, fabes, chícharos, fríjoles, frejoles, habas, habichuelas, judías, pochas, porotos;
niem. Gartenbohne, Fisole, Grüne Bohne;
fran. haricot, haricot commun;
ros. Фасо́ль обыкнове́нная;
Fasola jest jednoroczną rośliną zaliczaną do rodziny bobowatych wywodzącą się z Ameryki Południowej, skąd przywędrowała do Europy wraz z hiszpańskimi konkwistadorami. W naszej ojczyźnie praktycznie nie jest spotykana w stanie dzikim – należy do typowych roślin uprawowych. Dzieli się na gatunki pnące (gdy wijące się pędy dorastają nawet do długości 4 m) i karłowate, nie wymagające podpierania. Prócz odmian typowo spożywczych wyhodowano również liczne rodzaje ozdobne, wyróżniające się pięknymi, nierzadko ładnie pachnącymi kwiatami.
SUROWIEC: owocnia (naowocnia) fasoli (pericarpium phaseoli)
W suchych łuskach zawierają się pochodne guanidyny, trój terpeny, flawonoidy, kwasy organiczne, glikoproteidy, cholina, liczne aminokwasy oraz witaminy C, E, sole mineralne (m.in. chrom i potas) i łatwo rozpuszczalna krzemionka.
DZIAŁANIE
Owocnia fasoli wykazuje działanie moczopędne i nieznacznie hipoglikemiczne. Wzmocnienie diurezy jest proporcjonalne do stopnia upośledzenia czynności nerek, ponadto surowiec dobrze komponuje się z innymi ziołami zwiększającymi wydzielanie moczu (np. korzeń mniszka lekarskiego, liść pokrzywy, liść brzozy, liść borówki czernicy, itp.), stąd uważany jest za szczególnie skuteczny środek na opuchlizny. Wodne wyciągi z surowca wykazują działanie przeciwcukrzycowe poprzez obniżenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto pomagają w detoksykacji organizmu i pozbywaniu się szkodliwych produktów przemiany materii.
ZASTOSOWANIE
Preparaty na bazie owocni fasoli zalecane są osobom cierpiącym na cukrzycę jako środek wspomagający regulację poziomu glukozy we krwi. Szczególnie dobre rezultaty odnotowano w lekkich, początkowych stadiach choroby rozwijającej się u osób młodych (warto skonsultować wspomaganie terapii z lekarzem prowadzącym). Sprawdzają się również w chorobach autoimmunologicznych spowodowanych zaburzeniami przemiany materii – łagodzą skutki trądziku i łuszczycy oraz dolegliwości reumatyczne. Wzmagając wydzielanie moczu ułatwiają walkę z obrzękami spowodowanymi zastojem wody w organizmie, pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych i kamicy nerkowej (w szczególności fosforanowej).
PRZECIWWSKAZANIA
Przy zachowaniu zalecanych dawek nie stwierdzono efektów ubocznych. Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są jednak zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
2 łyżki rozdrobnionej owocni fasoli zalać 250 ml ciepłej, przegotowanej wody i pozostawić na 4 godziny. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 3- minut. Zestawić z ognia i zaparzać przez kwadrans. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.
Napar
2 łyżki rozdrobnionej owocni fasoli zalać 250 ml chłodnej, przegotowanej wody i pozostawić na kilka godzin. Następnie zagotować, po czym odstawić pod przykryciem na kolejne 30 minut. Odcedzić. Pic rano i wieczorem po 1 szklance. Napar można również stosować jako środek nawilżający i odżywczy do twarzy – 2 razy w tygodniu przykładać w formie okładów na skórę (każdy po 45 minut).
Wyciąg wodno-alkoholowy
50 g rozdrobnionej owocni fasoli zalać 50 ml wody i pozostawić na 6 godzin. Po upływie tego czasu dodać 100 ml wódki 40%, wymieszać i odstawić na tydzień. Po upływie 7 dniu przecedzić i zlać do butelki. Pić dwa razy dziennie po 1 łyżeczce jako środek moczopędny i obniżający poziom glukozy we krwi
Mieszanki ziołowe
Na kamicę
50 g strąków fasoli wymieszać z 50 g liści borówki czernicy, 20 g liści mącznicy lekarskiej, 20 g ziela fiołka trójbarwnego, 20 g znamion kukurydzy i 20 g kwiatów wrzosu. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 1 szklanką gorącej wody i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na kwadrans, po czym odcedzić. Pic po 1 szklance ciepłego odwaru 2 razy dziennie jako środek moczopędny.
Na dnę moczanową
50 g rozdrobnionych strąków fasoli wymieszać z 50 g ziela pierwiosnka, 50 g słomy owsianej, 50 g liści brzozy i 50 g liści czarnej porzeczki. 2 łyżki gotowej mieszanki zalać 500 ml ciepłej wody i odstawić na pół godziny do zaparzania w ciepłe miejsce (najlepiej na parze). Odcedzić i schłodzić. Pić małymi porcjami przez cały dzień w bólach reumatycznych i stawowych spowodowanych przez dnę moczanową.