FIGA SUSZONA TURECKA
Opis
FIGA SUSZONA turecka
(Morus alba)
ang. syconium of common fig;
hiszp. sicono de higuera;
niem. Feigen;
fran. Sycones du Figue;
ros. СикóнийФиги;
Figi to owocostany figowca pospolitego - drzewa lub krzewu zaliczanego do rodziny morwowatych, którego rodzimym obszarem występowania były ciepłe kraje basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzują się specyficzną budową, powstając przez zrośnięcie osi kwiatostanu, który zawija się do środka zamieniając w rodzaj worka skrywającego liczne nasiona. Ich walory smakowe cenili już Sumerowie: pestki fig odnaleziono na stanowiskach archeologicznych datowanych na 5 tys. lat p.n.e., lecz tajniki uprawy figowców posiedli dopiero mieszkańcy starożytnej Grecji. Dzięki ich wielowiekowym wysiłkom udało się wyhodować drzewa rodzące duże, miękkie i słodkie owoce, będące prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych.
SUROWIEC: owoc figowca(fructus fici)
Zawierają cukry proste (glukozę i fruktozę), białka, pektyny, witaminę C, PP, witaminy z grupy B oraz karoten. Obfitują w liczne kwasy organiczne (w tym cytrynowy, oksalowy i jabłkowy) oraz sole mineralne, m.in. potas, magnez, wapń i fosfor.
DZIAŁANIE
Prócz oczywistych walorów smakowych figi cechują się wysoką zawartością cukrów prostych, dlatego polecane są jako szybko działający środek energetyzujący dla sportowców i osób narażonych na wzmożony wysiłek fizyczny. Uzupełniają niedobory witamin i substancji mineralnych, wspomagają produkcję czerwonych ciałek krwi oraz regulują pracę serca. Wykazują właściwości delikatnie przeczyszczające, uwalniające od zaparć, kolek i nieprzyjemnych wzdęć. Jednocześnie wzmagają diurezę i odkażają drogi moczowe, działają przeciwskurczowo i rozluźniająco na mięśnie gładkie.
ZASTOSOWANIE
Owoce figowca pospolitego zalecane są w chorobach serca, przy arytmii i tachykardii jako środek regulujący działanie układu krążenia. Wspomagająco przy anemii i osłabieniu, podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych i urazach skutkujących dużą utratą krwi. Pomagają przy problemach trawiennych takich jak zaparcia i wzdęcia, uwalniają od bolesnych skurczów jelit i bólów menstruacyjnych. Pomocniczo bywają również zalecane w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego i nerek.
Oczywiście suszone figi to również wyśmienity dodatek kulinarny do słodkich wypieków, ciast, deserów i mieszanek bakaliowych. Można je dodawać do konfitur i dżemów, jak również przygotowania słodkich kompotów
PRZECIWWSKAZANIA
Niewskazane spożycie przez osoby chore na cukrzycę, będących na diecie niskosodowej lub przyjmujące leki antydepresyjne z grupy inhibitorów MAO.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
Wartość odżywcza produktu | W 100g | % RWS* w 100g |
Wartość energetyczna | 1119 kJ / 267 kcal | 14% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,9 g 0,17 g |
2% 2% |
Węglowodany - w tym cukry |
57 g 50 g |
22% 256% |
Błonnik | 12,5 g | - |
Białko | 4,4 g | 10% |
Sól | 0,16 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Mazurek figowy
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia od Aromatiki
Masa figowa:
200 g suszonych fig
200 g cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki octu spirytusowego (6-proc.)
2 cytryny
50 g świeżej skórki pomarańczowej
100 g orzechów włoskich od Aromatiki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotową masę wyłożyć do natłuszczonej formy w taki sposób, aby brzegi ciasta były wyższe niż środek. Piec 20 minut w temp. 150 st.C. Przygotować nadzienie figowe: cytryny obrać ze skórki i wraz z figami zmielić w maszynce lub w blenderze. Orzechy drobno posiekać, skórkę pomarańczy pokroić w kostkę lub paseczki. Z wody, cukru i octu przygotować syrop. Dodać orzechy, zmielone owoce i skórkę pomarańczową. Smażyć na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje i stanie się jednolita. Zdjąć z ognia, schłodzić. Nałożyć na spód z upieczonego wcześniej ciasta. Można ozdobić lukrem, czekoladą i zblanszowanymi migdałami.
Polędwiczki wieprzowe z figami na winie
2 polędwiczki wieprzowe
200 g suszonych fig
250 ml czerwonego wytrawnego wina
1 duży batat
1 łyżka cukru
3 łyżki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy od Aromatiki
1/4 łyżeczki mielonego chili od Aromatiki
sól, pieprz czarny
Batat obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ugotować na miękko w lekko posolonej wodzie. W tym samym czasie figi pokroić na połówki. Do niewielkiego naczynia wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić figi i gotować 5 minut. Owoce wyjąć, a pozostały płyn podgrzewać aż się zredukuje tworząc gęsty sos.
Polędwiczki pokroić na plastry, rozbić dłonią i usmażyć na drugiej patelni na złoty kolor. Oprószyć solą i pieprzem do smaku. Batat odcedzić, cukier skarmelizować. Do blendera włożyć ugotowane warzywo, dodać karmel, śmietankę, kurkumę i chili. Zmielić na gładką masę. Poędwiczki podawać na sosie winnym, z połówkami fig i z kleksem batatowego puree.
Dane techniczne
Rodzaj | owoce |
Postać | suszone, naturalnie scukrzone |
Skład | 100% owoców figowca |
Zawartość dwutlenku siarki SO2 | brak |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych |
Wskazania | choroby serca, arytmia, tachykardia, jako energetyki dla sportowców |
Kraj pochodzenia | Turcja |