Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 5,20 zł 5.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010100033

Opis

GAŁKA MUSZKATOŁOWA MIELONA
(Myristica fragrans Houtt)

ang. nutmeg;
hiszp. nuez moscada;
niem. Muskatnussbaum;
fran. noix de muscade;
ros. Мускатный орех, Мускатник, Мускатное дерево, Миристик


Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca (lub drzewa muszkatowego), którego ojczyznę stanowi południowo-wschodnia Azja. Drzewo dorastające do 20 m wysokości wydaje żółto-pomarańczowe owoce, które po pełnym dojrzeniu pękają, ukazując poprzecinaną bruzdami pestkę otoczoną czerwoną osnówką. Miąższ spożywa się w formie konfitury (smażony w syropie), osnówkę stosuje jako przyprawę znaną pod nazwą kwiatu muszkatołowca, zaś pestki – suszy i oferuje w handlu jako gałkę muszkatołową. Podczas procesu obróbki pestka zmienia zabarwienie z intensywnej czerni na buro-szary kolor. Ma owalny kształt i długość dochodzącą do 3 cm. Obecnie muszkatołowce uprawa się na wyspach Moluckich, Jawie, Sumatrze, Celebesie, Borne oraz na terenie państw leżących w strefie tropikalnej: Indiach i Brazylii.


SUROWIEC: 
owoc muszkatołowca (semen miristicae)

Gałka muszkatołowa zawiera około 30% tłuszczu, w którym głównym składnikiem jest kwas muszkatołowy.  Dlatego z nasion gorszej jakości wytłacza się olej, znany w handlu jako "masło muszkatołowe" znajdujące zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym. Ponadto występują w niej olejki eteryczne (do 16%), pektyny, barwniki, kwas oleanowy, saponozydy i katechiny. Owoce muszkatołowca charakteryzują się bardzo silnym aromatem wynikającym z wysokiego stężenia olejków eterycznych. Posiadają korzenny, słodko- gorzki i delikatnie ostry smak.


DZIAŁANIE

Substancje czynne zawarte w gałce muszkatołowej działają silnie rozkurczowo na mięśnie gładkie. Eliminują bóle brzucha spowodowane silnymi skurczami żołądka i jelit, przez co ułatwiają uregulowanie procesów trawiennych. Ponadto wpływają na działanie układu nerwowego poprzez zwiększenie uwalniania serotoniny do mózgu, dzięki czemu polepsza nastrój, a w niektórych wypadkach może nawet wywoływać stan radości i wylewności. Jednocześnie redukują apetyt, ponieważ blokują ośrodek głodu. Sprawdzają się jako środek wywołujący miesiączkę u kobiet, i jednocześnie zmniejszający krzepliwość krwi. Przyprawa stosowana zewnętrznie do nacierania ciała wykazuje właściwości rozgrzewające, zaś przez medycynę ludową uznawana jest za środek o działaniu przeciwreumatycznym i odkażającym..


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

W kuchni wykorzystuje się zarówno owoce, jak i kwiaty muszkatołowca. Mogą występować w postaci pełnej (pełnego nasiona) lub mielonej, jednak mielone pestki trzeba wykorzystywać dość szybko, bowiem długo przechowywane tracą naturalny aromat. Owoce drzewa muszkatowego stanowią główny składnik sosu beszamelowego, pasztetów, mięs i francuskiego ragout. Gałka podkreśla smak pasztetów i farszów mięsnych dobrze komponuje się z daniami warzywnymi na bazie szpinaku, białej kapusty, kalafiora i dyni oraz nadanie wymyślny aromat potrawom z dziczyzny, drobiu i jagnięciny. Dodaje się ją do zup i sosów oraz deserów: świątecznych wypieków, ciast, kompotów, sałatek owocowych, grzanego wina, ponczu i likierów. Gałka dobrze komponuje się również z żółtym serem i potrawami ze skorupiaków.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Preparaty ziołowe na bazie gałki muszkatołowej zalecane są w bolesnych kurczach żołądka, przy nadmiernych wzdęciach i biegunce jako środek regulujący trawienie. Ponadto w stanach obniżonej samooceny, złego samopoczucia psychicznego i depresji. Pomocniczo w diecie odchudzającej jako składnik potraw redukujący łaknienie i związane z nim przykre doznania.


PRZECIWWSKAZANIA

Wyciągi alkoholowe spożywane w nadmiernych ilościach mogą powodować halucynacje i stany euforyczne podobne do występujących po zażyciu niektórych narkotyków. Preparaty na bazie wody w nadmiarze działają wymiotnie. Gałki muszkatołowej nie powinny spożywać dzieci ani kobiety karmiące piersią. U kobiet ciężarnych gałka może prowadzić do poronienia lub ciężkiego uszkodzenia płodu.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Proszek
1 g mielonej gałki muszkatołowej wymieszać z łyżeczką miodu. Tak przygotowaną mieszankę spożywać 2 razy dziennie dla regulacji trawienia i lepszego samopoczucia.

Napar
2 g (pół łyżeczki) mielonej gałki muszkatołowej zalać 300 ml wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 10-15 minut. Pić 3 x dziennie po 100 ml. Sprawdza się jako środek hamujący łaknienie, regulujący trawienie oraz wspomagający walkę organizmu z przeziębieniem. Można używać zewnętrznie jako środek odkażający skórę.

Nalewka
10 g mielonej gałki muszkatołowej wymieszać z 10 g kwiatów dziurawca i 10 g mielonej kurkumy (kłącza ostryżu długiego). Zalać 200 ml spirytusu 60-70%. Odstawić do maceracji na 4 tygodnie. Po upływie miesiąca wymieszać z 500 ml wódki 40%. Pić 3 razy dziennie po 4 ml przed jedzeniem.


Korzenny dorsz z grilla

1 kg filetów z dorsza
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonego kminku
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
2 utłuczone goździki
sok z 1 cytryny
sól, cukier

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wymieszać z niewielką ilością soli i szczyptą cukru. Dodać mielone przyprawy i całość dokładnie zalać sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Rybę sprawić i podzielić na filety. Gotową marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Filety opiekać na grillu w kieszonkach z folii aluminiowej.

Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnej literatury fachowej.
 

Dane techniczne

Rodzaj owoc muszkatołowca
Postać mielony
Skład 100% owocu muszkatołowca
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania problemy trawienne, złe samopoczucie psychiczne
Kraj pochodzenia Granada

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl