GŁÓG DWUSZYJKOWY kwiat
(Crataegus laevigata)
ang. midland hawthorn, woodland hawthorn, mayflower
hiszp. espino navarro, majuelo de dos huesos;
niem. weigriffelige Weißdorn;
fran. Aubépine lisse, Aubépine à deux styles, Aubépine épineuse;
ros.Боя́рышник обыкнове́нный, Боярышник колю́чий;
Głóg dwuszyjkowy to dorastający do 5 m wysokości ciernisty krzew, na wiosnę obsypujący się białym, różowym lub intensywnie czerwonym kwieciem. Porasta całą Europę, a w naszym kraju jest gatunkiem pospolitym - spotkać go można na obrzeżach lasów, pól, miedzach, górskich zboczach i polanach, a coraz częściej również w parkach i ogrodach, gdzie pełni funkcje dekoracyjne. Odpowiednio przycięty tworzy gęste zarośla pozostające praktycznie nie do przebycia przez zwierzęta, co czyni go odpowiednim na żywopłoty. Na jesieni owocuje wydając intensywnie czerwone jagody o dwóch pestkach. Surowcem zielarskim pozostają kwiaty i owoce tej rośliny, choć owoce wykazują działanie wyraźnie słabsze niż kwiaty.
SUROWIEC: kwiat z liściem głógu (Crataegi folium cum flore)
Zawierają liczne flawonoidy, garbniki, fitosterole, olejki eteryczne, witaminę C, kwas cytrynowy, kawowy, chlorogenowy, ursolowy i kraterowy natomiast w owocach dodatkowo występują hiperozyd, beta-karoten, witaminy grupy B, witamina P, kwas winowy, cukry oraz mikroelementy takie jak żelazo czy fosfor.
DZIAŁANIE
Związki zawarte w głogu dwuszyjkowym już w starożytności stosowane były do leczenia chorób serca oraz zwiększania odporności na krwawienia i wylewy wewnętrzne. Głóg rozszerza naczynia wieńcowe i poprawia stopień dotlenienia serca, przy okazji zapobiegając występowaniu arytmii. Wzmacnia siłę skurczu i poprawia wydajność tego organu. Działa łagodząco, tonizująco na emocje, wyciszająco i uspokajająco. Rozkurcza mięśnie, usprawnia trawienie i łagodzi skórne objawy alergii. W postaci nalewki alkoholowej wykazuje właściwości bakteriobójcze nawet w stosunku do tak złośliwych drobnoustrojów jak Escherichia coli. Zpobiegają atakom duszności i paniki w okresie klimakterium u kobiet.
ZASTOSOWANIE
Preparaty na bazie głogu zalecane są w chorobach serca (w szczególności chorobie niedokrwiennej serca), przy skłonności do krwotoków oraz udarów. Doskonale sprawdzają się jako środek na nerwice, bezsenność oraz stany wzmożonego napięcia mięśni spowodowane przez przewlekły stres. Głóg pomaga się wyciszyć, przeciwdziała nadciśnieniu oraz rozwojowi arteriosklerozy, ułatwia również walkę z nadmiernym poziomem złego cholesterolu we krwi. Zlecany jest osobom otyłym, cierpiącym na cukrzycę oraz pozostałe choroby cywilizacyjne, jak również problemy z zachowaniem prawidłowego metabolizmu. Doskonale sprawdza się u rekonwalescentów po zawale, operacjach kardiologicznych, jak również u pań ciężko przechodzących okres menopauzy. Podawany osobom w zaawansowanym wieku opóźnia pojawienie się objawów otępienia starczego.
PRZECIWWSKAZANIA
Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Odwar
1 łyżeczkę kwiatów głogu zalać 200 ml ciepłej wody. Przykryć i powoli ogrzewać doprowadzając do wrzenia. Gotować 2 minuty, po czym gorący odcedzić. Pić zanim ostygnie po 200 ml dwa razy dziennie przy nadciśnieniu, miażdżycy, arytmii oraz chorobie wieńcowej.
Napar
1 łyżkę stołową kwiatów głogu zalać 200 ml wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na około 20 minut. Po przestygnieciu odcedzić, podsłodzić ciemnym miodem (najlepiej gryczanym lub wrzosowym). Pić 2 x dziennie po 100 ml - codziennie przez 3 miesiące.
Intakt
300 g kwiatów lub owoców zalać 1,5 litrem gorącego alkoholu 30%. Naczynie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 14 dni. Po tym czasie przecedzić, przelać do docelowej butelki. Pić raz lub dwa razy dziennie po 1-2 łyżeczki do herbaty (w sumie do 15 ml dziennie). Intakt przygotowany wg. podanych wyżej proporcji wystarczy na przeprowadzenie jednej kompletnej kuracji trwającej 3 miesiące.
Nalewka
1 część kwiatów lub owoców głogu zalać 3 częściami ciepłego alkoholu 40-45%. Naczynie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 14 dni. Po tym czasie przecedzić, przelać do docelowej butelki. Pić raz lub dwa razy dziennie po 1-2 łyżeczki do herbaty. Można dosłodzić naturalnym miodem.
Mieszanki ziołowe
Na nadciśnienie
50 g rozdrobnionych owoców lub kwiatów głogu wymieszać z 50 g ziela jemioły, 50 g ziela skrzypy oraz 25 g ziela glistnika. 1 łyżkę tak przygotowanej mieszanki zalać 200 ml gorącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić. Pić po 200 ml trzy razy dziennie między posiłkami.