Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

GLUTAMINIAN SODU

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 1,70 zł 1.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 060700035

Opis

GLUTAMINIAN SODU
(-) 


ang. glutamic acid, monosodium glutamate;
hiszp. glutamato monosódico;
niem. Mononatriumglutamat;
fran. glutamate monosodique;
ros. Глутамат натрия

Glutaminian sodu stosowany jest w azjatyckiej kuchni od tysięcy lat. W przeszłości, do chwili odkrycia produkcji tego aminokwasu na skalę przemysłową, pozyskiwano go z listownicy japońskiej – wysokobiałkowych wodorostów serwowanych w postaci tzw. kombu. Nadawał on potrawom wyjątkowego, mięsno-grzybowego aromatu podkreślającego naturalne walory składników użytych podczas gotowania oraz doskonale komponował się z wszelkiego rodzaju sosami oraz mieszankami przypraw, których smak wyraźnie potęgował. Chińczycy uważali, że odpowiada on za „umami” - piąty smak stanowiący dopełnienie słodyczy, słoności, goryczy i kwasku. Wbrew powszechnemu przekonaniu, glutaminian sodu jest substancją naturalną, występującą w niewielkich ilościach w mięsie, serze i produktach nabiałowych oraz niektórych warzywach.


SUROWIEC: glutaminian sodu 

Posiada postać drobnych, białych kryształków. Ze względu na bardzo silne działanie wystarczy znikoma ilość do uzyskania pożądanego efektu. Uważany jest za nieszkodliwy dla zdrowia człowieka (badania naukowe nie dowiodły niedogodnego wpływu na zdrowie) i dopuszczony do obrotu w krajach Unii Europejskiej jako dodatek do żywności określony symbolem E 621.


DZIAŁANIE

Po wymieszaniu z chlorkiem sodu (solą kuchenną) wydatnie wzmacnia smak potrawy redukując jednocześnie ilość zużywanej do tego samego celu soli. Z tego powodu może być stosowany zamiennie w dietach bezsolnych lub wymagających ograniczenia spożycia NaCl. Podkreśla naturalny aromat, wzmacnia apetyt i sprawia, że wysokoprzetworzone produkty spożywcze odzyskują smak utracony podczas obróbki.  Przez receptory rozmieszczone na języku odbierany jest jako „rosołowy” i pozostawia w ustach wrażenie tłustości, a jednocześnie balansuje pozostałe bodźce smakowe i zapachowe docierające do organizmu.


ZASTOSOWANIE

Glutaminian sodu ma charakter absolutnie uniwersalny. Może być dodawany do wszystkich rodzajów potraw i dla pozyskania pożądanego efektu wystarczy już znikoma ilość tej substancji. Najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi, z dodatkiem ryżu i makaronu oraz wędlin, można go dodawać do zup i sosów (w szczególności grzybowego, pieczarkowego, sojowego i rybnego). Podkreśla walory smakowe owoców morza i warzyw, jak również doskonale współgra z żółtym serem i nabiałem. Dopełnia walory smakowe i aromatyczne wszelkich dań.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na glutaminian sodu.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Nadziewane kieszonki z kurczaka po wietnamsku

2 podwójne piersi z kurczaka
10 dag mielonej wieprzowiny
5 dag grzybów lub pieczarek
5 dag makaronu ryżowego
1 duża cebula
1 kieliszek białego wina
sok z cytryny
sól, pieprz

szczypta glutaminianu sodu

Piersi z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami, następnie skropić winem i posolić. Pieczarki obrać, obgotować w osolonej wodzie i posiekać lub zetrzeć na tarce. W osolonej wodzie ugotować makaron. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mielone mięso wymieszać z grzybami, cebulą, makaronem oraz szczyptą glutaminianu sodu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Za pomocą ostrego noża w każdym z filetów wykroić kieszonkę, wypełnić ją nadzieniem i zaszyć. Mięso polać sokiem z cytryny i piec w żaroodpornym naczyniu w temp. 180 st. C przez około godzinę. Jeśli to konieczne, podczas pieczenia podlać niewielką ilością białego wina.

Dane techniczne

Rodzaj wzmacniacz smaku, E621
Postać sproszkowany
Skład 100% glutaminian sodu
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie dodatek do żywności
Wskazania kuchnia azjatycka, dania 6 smaków, wzmacniacz smaku
Kraj pochodzenia Indonecja

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl