GORCZYCA BIAŁA MIELONA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,70 zł

Cena regularna:

3.70
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Producent: Aromatika
Kod produktu: 010100044

Opis

GORCZYCA BIAŁA MIELONA
(Sinapis alba)

ang. white musztard;
hiszp. mostaza Blanca;
niem. Weißer Senf;
fran. moutarde blanche, sénevé,  sanve;
ros. Горчи́ца бе́лая, Горчица англи́йская;


Gorczyca biała to roślina z rodziny kapusiowatych, nazywana również kapustą sarepską lub ognichą, wywodząca się z Europy Południowej i współcześnie uprawiana w państwach na całym świecie (m.in. w Afryce Północnej, Azji Zachodniej i Pakistanie). Wyróżnia się stosunkowo wyrazistymi, żółtymi kwiatostanami zebranymi w kiście, zapylanymi przez pszczoły i trzmiele. Ze względu na szybki wzrost i krótki okres wegetacji bywa wysiewana jako poplon. Spotkać ją można również w niektórych przydomowych ogródkach. Jej niewielkie, jasne nasiona stanowią podstawowy składnik popularnej przyprawy stołowej – musztardy.


SUROWIEC: 
nasiona gorczycy (semen sinapis albae)

Zawierają 22-35% oleju, 15-18% śluzu, glikozyd synalbinę, białka, sole mineralne i olejki eteryczne. Mają jasną, kremową barwę, okrągły lub owalny kształt, gładką powierzchnię i wymiary nie przekraczające 2 do 2,5 mm. Wyróżniają się ostrym, piekącym smakiem i charakterystycznym aromatem, za który odpowiada wspomniana synalbina. W pełni właściwości smakowe i zapachowe surowca rozwijają się po połączeniu nasion z płynem.


DZIAŁANIE

Nasiona gorczycy białej wykazują przede wszystkim działanie powlekające, typowe dla innych substancji ziołowych uważanych za leki śluzowe. Chronią błony wyściełające narządy wewnętrzne przed podrażnieniem, a przyjmowane w odpowiednich ilościach ułatwiają wypróżnianie. Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych ułatwiając trawienie i zmniejszając bóle tego narządu. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Gorczyca biała jest nieodzownym dodatkiem wszelkiego rodzaju marynat, grillowanych potraw mięsnych i rybnych, wędlin oraz potraw z jaj i sera. Podkreśla smak gotowanej kapusty, czerwonej rzepy oraz sosów na bazie majonezu (np. dipów i dressingów do sałatek podawanych na ciepło i na zimno) Stanowi jeden z podstawowych składników popularnych mieszanek przyprawowych: musztardy i pieprzu ziołowego. Ponadto z ziaren pozyskuje się olej przypominający smakiem i składem olej rzepakowy.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Przyjmowanie nasion gorczycy białej zalecane jest w chorobie wrzodowej żołądka, nieżycie tego narządu oraz podatności na podrażnienie układu trawiennego. Okazuje się skuteczna w łagodnych zaparciach, sprawdza się również jako środek regulujący wypróżnienia. Zewnętrznie gorczyca może być wykorzystana do napełniania płóciennych woreczków przykładanych do bolących stawów i miejsc reumatycznych. Łagodzi bóle artretyczne i stosowana jest jako środek do wypełniania materaców leczniczych. Napar z ziaren gorczycy można używać do płukania gardła w zapaleniu migdałków.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. W zalecanych dawkach nie powodują żadnych skutków ubocznych.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 łyżkę ziaren gorczycy zalać 250 ml ciepłej wody, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie odstawić do schłodzenia. Pić 2-3 razy dzienne po pół szklanki (razem z ziarnami) jako środek powlekający błony śluzowe żołądka.

Macerat
1 łyżkę mielonej gorczycy lub rozdrobnionych ziaren (np. w moździerzu) zalać 200 ml letniej wody i pozostawić 12 godzin do maceracji. Pić po pół szklanki przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie i pobudzający ruchu robaczkowe jelit.


Domowa musztarda


100 g mielonej gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
100 ml białego octu winnego
100 g oliwy
1 łyżeczka mielonego rozmarynu
1 łyżeczka rozdrobnionego tymianku
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Gorczycę wmieszać z kurkumą. Zalać 1 łyżką zimnej wody i octem winnym. Odstawić do naciągnięcia na 15-20 minut. Następnie dodać miód, doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie z mieszaniną ustawić na parze lub w kąpieli wodnej i ubijać ogrzaną masę aż uzyska konsystencję gładkiego kremu. Pozostawić do przestygnięcia. Ucierać z olejem (dodawanym stopniowo), pod koniec dodając zioła. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić na dwa tygodnie dla nabrania smaku.


Pikantna pasta z twarożku

250 g półtłustego twarogu
3 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżka mielonej gorczycy
1 łyżeczka soku z gorczycy
sól, pieprz, cukier

Mieloną gorczycę wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Ucierając stopniowo dodawać twarożek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Pasta doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek oraz zapiekanek ziemniaczanych.

Dane techniczne

Postać mielona
Zawartość glut. sodu brak
Zastosowanie przyprawa
Linia jakościowa PREMIUM
Kraj pochodzenia Polska
Rodzaj owoc białej gorczycy
Postać mielona
Skład 100% ziarno gorczycy
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa
Wskazania do przyprawiania marynat, wędlin, maseł ziołowych, majonezów, surówek
Kraj pochodzenia Indie / Rosja

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl