GORYCZKA ŻÓŁTA - korzeń goryczki - cięty

Dostępność: produkt chwilowo niedostępny
Cena: 13,20 zł 13.20
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Producent: Aromatika
Kod produktu: 020110063

Opis

GORYCZKA ŻÓŁTA 
(Gentiana lutea)

ang. great yellow gentian;
hiszp. Genciana amarilla;
niem. Gelbe Enzian;
fran. gentiane jaune;
ros. Горечавка жёлтая
midland hawthorn, woodland hawthorn, mayflower


Ojczyzną goryczki żółtej są Alpy. Jest to surowiec zielarski powszechnie znany już starożytnym, choć współcześnie na rynku dość rzadko spotykany - głównie za sprawą bardzo trudnej uprawy w hodowlach. W Polsce goryczka w stanie naturalnym (jako gatunek introdukowany) występuje wyłącznie w okolicach Babiej Góry, zaś w sprzedaży dostępny jest głównie surowiec importowany z państw, gdzie roślina nie podlega ochronie prawnej (a w większości Europy pozostaje chroniona ze względu na bardzo długi czas rozwoju - od rozwinięcia pierwszych liści do momentu wypuszczenia kwiatów mija niekiedy aż 15 lat). Ze względu na swój niezwykły smak, zaliczany do najbardziej gorzkich substancji znanych na świecie, najczęściej stosowana jest do sporządzania wyciągów i ekstraktów alkoholowych.


SUROWIEC: korzeń goryczki  (radix gentianae luteae)

Zawierają gencjopikrynę, cukry (do 50%, w tym trój sacharydy i fruktozę), tłuszcze, fitosterole, alkaloidy oraz, odpowiedzialny na szczególnie gorzki smak, związek o nazwie amarogentyna. Ponadto śluz, pektyny, olejki eteryczne i sole mineralne.


DZIAŁANIE

Gorycze zawarte w roślinie pobudzają działanie układu trawiennego poprzez nasilenie wydzielania śliny, soku żołądkowego, trzustkowego oraz żółci. Usprawniają również procesy metaboliczne zachodzące w jelitach, przyspieszając wchłanianie substancji odżywczych. Korzystnie wpływają na perystaltykę, redukują takie dolegliwości jak wzdęcia, niestrawność czy brak apetytu.  Chronią wątrobę przed działaniem szkodliwych substancji wprowadzonych do organizmu. Wyraźnie polepszają apetyt oraz powodują przypływ energii i sił witalnych. Goryczka żółta działa żółciopędnie i ogólnie wzmacniająco, zmniejsza również poziom kwasowości w żołądku, zapobiegając zgadze. Niektóre badania wskazują na właściwości surowca zmniejszające pociąg do alkoholu. W stężeniach stosowanych w ziołolecznictwie i przyjmowana na czczo wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze.


ZASTOSOWANIE

Goryczka wykazuje skuteczność w leczeniu nerwicy żołądka oraz nadkwasoty objawiającej się uciążliwą zgagą. Zalecana jest niejadkom i osobom uskarżającym się na brak apetytu, osłabienie i brak motywacji do działania. Może być zażywana przy niedostatecznym wytwarzaniu soków trawiennych i spowolnionej perystaltyce jelit, jak również przez rekonwalescentów po długich i wyniszczających chorobach pragnących szybko odzyskać dawną formę. Reguluje procesy wypróżniania i zapobiega zaparciom. Może być używana przez osoby walczące z chorobą alkoholową do łatwiejszego opanowania głodu alkoholowego. W postaci roztworu wodnego można ją również stosować jako płukankę do ust w chorobach zębów i dziąseł.  Wspomagająco przy niedociśnieniu i niedoczynności tarczycy.


PRZECIWWSKAZANIA

Goryczki żółtej nie powinny stosować kobiety w ciąży, osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy. Duże dawki mogą wywołać przekrwienie błony śluzowej żołądka, nudności i wymioty .


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 g (pół łyżeczki) korzenia goryczki zalać 250 ml wrzącej wody po czym gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 minut. Następnie przykryć garnek odstawić zioło do zaparzenia na 10-15 minut. Po schłodzeniu pić 1 szklankę dziennie w podziale na kilka mniejszych porcji .

Napar
0,5 g rozdrobnionego korzenia zalać 50 ml wrzącej wody i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 10 minut. Schłodzić. Pić 1-2 łyżki na czczo około 30 minut przed jedzeniem. Napar można posłodzić naturalnym miodem.

Nalewka
25 g korzenia goryczki zalać 250 ml alkoholu o stężeniu 45-50%. Wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Codziennie wstrząsać. Po upływie 14 dni odcedzić i przelać do docelowego naczynia. Pić dwa razy dziennie 1 łyżkę nalewki rozcieńczonej 100 ml wody.

Wino
15 g goryczki, 15 g skórki pomarańczowej, 15 g kłącza tataraku i 10 g anyżu owoców anyżu biedrzeńca zalać 1 litrem czerwonego, wytrawnego wina. Odstawić do naciągnięcia na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Codziennie wstrząsnąć. Po odcedzeniu pić na czczo po 3 łyżki stołowe (15 ml) na pobudzenie trawienia, przyspieszenie przemiany materii oraz zapobieganie zaparciom
.

Dane techniczne

Nazwa polska Goryczka żółta
Nazwa łacińska gentiana lutea
Skład 100% korzenia goryzki
Rodzaj surowca korzeń
Postać cięty
Frakcja 0,5-1cm
Wskazania zaburzenia trawienia
Do użytku wewnętrznego
Zbiór z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego
Miejsce pochodzenia -
Kraj pochodzenia Polska
Podmiot odpowiedzialny Aromatika Adam Iwańczuk

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl