GORZKIE JĄDRA PESTEK MORELI
Opis
JĄDRA PESTEK MORELI
(Semen Armeniacae Amarum)
ang. Bitter Apricot Kernel;
hiszp. amarga semilla de albaricoque;
niem. Bittere Aprikosensamen;
fran. Amande d'Abricot;
ros. Горький абрикос (миндаль)
Odkrywcą i propagatorem idei, wedle której zawarta w jądrach pestek owoców amigdalina działa antyrakowo, był amerykański biochemik Ernest Krebs. Opracował syntetyczny odpowiednik tej naturalnej substancji, znany pod nazwą handlową „letril”, który jednak, podczas oficjalnych badań prowadzonych przez amerykańską agencję ds. żywności i leków uznano za nieskuteczny (w pierwszej wersji - za toksyczny dla ludzi) i wycofano z obiegu. Eksperymenty kontynuowane poza granicami USA (przede wszystkim w Meksyku) przez zwolenników teorii Krebsa miały jednak ostatecznie potwierdzić lecznicze właściwości amigdaliny. Do dziś trwa spór na ten temat. Obecnie w Europie syntetyczna postać amigdaliny nie jest dostępna, można ją jednak pozyskać z naturalnego źródła – jąder pestek owoców owocowych.
SUROWIEC: jądro pestki moreli (semen armeniacae amarum)
Zawierają magnez, wiele związków mineralnych oraz amigdalinę, znaną również pod nazwą witaminy B17, występującą w pestkach wielu popularnych owoców. Substancja nadaje im specyficzny aromat i gorzki smak.
DZIAŁANIE
Lecznicze działanie amigdaliny polega na reakcji zawartych w niej substancji czynnych z enzymami wydzielanymi w dużych ilościach przez komórki rakowe. Produkują one duże ilości betaglukozydazy, natomiast prawie nie wytwarzają hamującej jej działanie rodanazy. Gdy amigdalina zetknie się z betaglukozydazą, pod jej wpływem rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cząsteczkę cyjanowodoru (HCN, nazywanego również kwasem pruskim). Silnie toksyczny cyjanowodór niszczy komórkę rakową, a aldehyd benzoesowy powoduje, że proces ten pozostaje bezbolesny. Przy tym reakcja wytworzenia cyjanowodoru zachodzi wyłącznie w chorych komórkach organizmu bogatych w betaglukozydazę – w zdrowych, które nie wytwarzają tego enzymu, za to obfitują w działającą przeciwnie rodanazę, amigdalina zostaje zneutralizowana i wydalona wraz z moczem. Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem UE amigdalina nie posiada żadnych właściwości prozdrowotnych, a prowadzone badania dowodzą, ze poziom betaglukozydazy w komórkach rakowych uznać należy za śladowy.
ZASTOSOWANIE
Zwolennicy tezy o czynnym działaniu jąder pestek moreli zalecają ich stosowanie codzienne w ramach profilaktyki antyrakowej (do 2-3 pestek dziennie) oraz intensywną terapię (do 35-50 pestek dziennie) w przypadku czynnej, rozwijającej się choroby nowotworowej. Nie ma przy tym znaczenia rodzaj ani typ nowotworu, jak również stopień jego zaawansowania. Uważa się, że pozytywne działanie leku ujawnia się najszybciej u osób, których organizm nie został osłabiony przez konwencjonalne terapie antynowotworowe (np. naświetlania, chemię, itp.).
PRZECIWWSKAZANIA
Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem Unii Europejskiej, zawarty w pestkach moreli kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bez nieprzyjemnych efektów ubocznych, wynosi dwie - trzy sztuki. Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Nie należy stosować u osób przyjmujących jednocześnie wysokie dawki witaminy C.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA
Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.
PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA
Pestki moreli zjadać w całości lub odmierzoną ilość sztuk przeznaczonych do dziennego spożycia zmielić na proszek, który dodawać do potraw (wyłącznie chłodnych lub letnich), koktajli owocowych, przetworów domowych, soków, cukru lub miodu.
W przypadku guzów umiejscowionych płytko pod skórą zmielone pestki zawinąć w gazę, nasączyć wodą i stosować w formie okładów / kompresów na ciało. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej - przerwać okłady. Nie stosować na otwarte rany.
Dawkowanie
Zawarty w pestkach moreli kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bez nieprzyjemnych efektów ubocznych, wynosi dwie - trzy sztuki. Według zaleceń alternatywnych wobec oficjalnego stanowiska Unii Europejskiej zalecana dzienna dawka jąder pestek moreli (w przypadku trwającej choroby nowotworowych) wynosi 35 sztuk dziennie.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | % RWS* w 100 g |
Wartość energetyczna | 2539 kJ / 614 kcal | 30% |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
51 g 4,3 g |
72% 22% |
Węglowodany - w tym cukry |
13 g 0 g |
6% 0% |
Błonnik | 0,8 g | - |
Białko | 25 g | 50% |
Sól | <0,01 g | <1% |
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Dane techniczne
Nazwa polska | Gorzkie jądra pestek moreli |
Nazwa łacińska | Semen Armeniacae Amarum |
Skład | 100% gorzkie jądra pestek moreli |
Rodzaj surowca | jądra pestek |
Postać | całe |
Frakcja | nie dotyczy |
Wskazania | profilaktyka nowotworów |
Do użytku | wewnętrznego |
Zbiór | z upraw konwencjonalnych / ze stanu naturalnego |
Miejsce pochodzenia | - |
Kraj pochodzenia | Uzbekistan |
Podmiot odpowiedzialny | Aromatika Adam Iwańczuk |