Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Płatności on-line
Dostawy realizowane przez

Szanowni Państwo! 

Uprzejmie informujemy, że w związku z koniecznością wypełnienia wszelkich zaleceń i dyspozycji GIS-u dotyczących profilaktyki minimalizującej ryzyko zakażenia się koronawirusem, czas realizacji zamówień składanych w sklepie www.aromatika.com.pl uległ nieznacznemu wydłużeniu.

Dziękujemy za wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę.

Zespół Aromatiki

GOŹDZIK MIELONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 4,70 zł 4.70
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Kod produktu: 010100053

Opis

GOŹDZIK MIELONY
(Syzygium aromaticum) 

 

ang. clove;
hiszp. clavo de olor, girofle;
niem. Gewürznelken-Baum;
fran. giroflier, girofle;
ros. Гвоздика (пряность)


Goździki to suszone, nierozwinięte pączki kwiatowe czapetki pachnącej (nazywanej również goździkowcem korzennym) – niewielkiego drzewa lub krzewu z rodziny mirtowatych występującego na Molukach w Indonezji i współcześnie uprawianych w krajach leżących w strefie wpływu klimatu równikowego (m.in. w Zanzibarze, Indonezji, na Madagaskarze, komorach, Seszelach  i Sri Lance). Zbierane ręcznie przed pełnym rozkwitnięciem, gdy płatki osiągną intensywnie czerwony kolor, podlegają wysuszeniu, podczas którego uzyskują jednolicie ciemną, brunatną barwę, przekształcając się w przyprawę kulinarną. Przedwcześnie lub zbyt późno zerwane, co poznać można po szarym lub niejednolitym odcieniu surowca, wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym do produkcji olejku goździkowego.


SUROWIEC: pączek kwiatowy (flos caryophilli)

Wyróżniają się długością dochodzącą do 1,8 cm, ciemną, brązowo-brunatną barwą i ostrym, piekącym, mocno korzennym smakiem, który zawdzięczają obecności olejku eterycznego (do 20%). Jego głównym składnikiem jest eugenol i acetyl, uzupełnione o terpeny i ketony. Ponadto w goździkach obecne są garbniki, związki azotowe, tłuszcze, popiół i włókno surowe.


DZIAŁANIE

Substancje czynne zawarte w goździkach posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki wysokiej procentowej zawartości olejku eterycznego działają miejscowo znieczulająco. Wzmagają apetyt i zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, a następnie samoistnie je redukują, zapobiegając przykrym następstwom przejedzenia (np. zmniejszają wzdęcia, rozkurczają mięśnie gładkie jelit likwidując bolesne skurcze brzucha, itp.). Jednocześnie odkażają jamę ustną i odświeżają oddech. Działają moczopędnie i odkażająco na układ moczowy, pobudzają krążenie krwi. Stosowane zewnętrznie (np. w formie olejku lub maści) rozgrzewają mięśnie i stawy, odstraszają owady i pasożyty oraz wspomagają leczenie grzybicy. Przeciwdziałają również procesom gnilnym.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Goździki używać można jako przyprawę zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. Doskonale podkreślają smak potraw mięsnych, z dziczyzny, ryb oraz białej i słodkiej kapusty, stanowią składnik mieszanek przyprawowych używanych do pasztetów i farszów. Wykorzystywane do wyrobu mieszanek przyprawowych takich jak garam masala, curry lub 5 smaków. Idealnie komponują się ze słodkim ryżem, pieczywem, ciastami (przede wszystkim piernikiem i keksem), składnik kompotów, grzanego wina i piwa, likierów i kawy. Aromat goździkowy należy do szczególnie trwałych i odpornych na działanie wysokiej temperatury, dlatego przyprawę należy stosować z umiarem. W przeciwnym razie jej smak potrafi zdominować całą potrawę.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

W przeszłości goździki znalazły zastosowanie jako środek przeciwbólowy. Wysuszone pąki goździkowca żuto jako remedium w chorobach zębów i dziąseł, a zawarte w nich substancje nie tylko zmniejszały cierpienia, lecz również redukowały opuchliznę i przyspieszały gojenie stanów zapalnych jamy ustnej. Współcześnie zalecane są do odświeżania oddechu, pomocniczo w walce z pasożytami wewnętrznymi, jak również grzybicą skóry. Wykorzystywane do przecierania ran zagrożonych zakażeniem zapobiegają rozwojowi procesów gnilnych. Inhalacje z goździków zalecane są przy silnym katarze i przeziębieniach (zawarte w nim olejki udrażniają górny odcinek dróg oddechowych) oraz przy nieżycie nosa na tle alergicznym (przeciwdziała wydzielaniu histaminy w organizmie).


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar
1 łyżkę stołową (ok. 5g) goździków zalać 250 ml wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na około 30 minut – w tym czasie napar powinien zyskać ciemną barwę. Po ostudzeniu wypić całą szklankę. Stosować jako ziołowy środek na biegunkę i problemy twaiwnne. Przez kolejne 24 godziny zachować lekkostrawną dietę.

Nalewka
100 g goździków zalać 500 ml spirytusu spożywczego 70%. Zamieszać i odstawić do maceracji na 7 dni. Codziennie wstrząsać. Po upływie tygodnia przefiltrować i zlać do butelki. Pić do 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przy kaszlu, przeziębieniu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, itp. Profilaktycznie w chorobie lokomocyjnej i dla odświeżenia oddechu. 


Śledzie w białym winie

500 g filetów śledziowych
3 całe goździki
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
szczypta cukru
1 szklanka wytrawnego białego wina
1 garść rodzynek
3 cebule

Filety śledziowe namoczyć w wodzie lub w mleku. Pokroić na małe cząstki. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Cebulę obrać , posiekać i przelać wrzątkiem. Przygotować marynatę do ryby: do garnka wlać 250 ml wody, dodać goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i szczyptę cukru i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu dla uwolnienia aromatu ziół. Następnie odcedzić, dolać białe wino i ponownie zagotować. Schłodzić. Do szklanego naczynia wkładać na przemian warstwę śledzi, cebuli  i rodzynek. Całość zalać chłodną marynatą, zakręcić i odstawić do lodówki na 24-48 h.


Ciasto gruszkowo-imbirowe

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
20 dag schłodzonego masła
15 dag brązowego cukru + 2 łyżki do posypania wierzchu ciasta
1 łyżka świeżo startego kłącza imbiru
3-4 twarde gruszki
3 jajka
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, połową mielonych goździków i połową cynamonu, dodać pokrojone na małe kawałki masło i całość posiekać nożem. Jajka ubić z cukrem i wymieszać z mąką, dodać imbir i mikserem wyrobić gładkie ciasto. Gruszki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plastry. Masę wyłożyć na natłuszczoną blachę, na wierzch ułożyć owoce, oprószyć brązowym cukrem i resztą mielonych przypraw korzennych. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Podawać na zimno z bitą śmietaną.

Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnej literatury fachowej.
 

 Bibliografia

https://rozanski.li/1267/flos-caryophylli-kwiat-gozdzikowca-gozdziki/
http://www.czytelniamedyczna.pl/2411,ocena-dzialania-przeciwbakteryjnego-olejku-gozdzikowego-oleum-caryophylli.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/4799,przeciwgrzybicze-dzialanie-olejku-gozdzikowego.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/2577,efekty-wprowadzenia-przypraw-orientalnych-do-polskiej-diety.html
Syzygium aromaticum L. (Myrtaceae): Traditional Uses, Bioactive Chemical Constituents, Pharmacological and Toxicological Activities

  

Dane techniczne

Rodzaj pęczek kwiatowy goździka
Postać mielony
Skład 100% goździk
Zawartość glutaminianu sodu brak
Zbiór z upraw konwencjonalnych
Zastosowanie przyprawa kulinarna
Wskazania na poprawę apetytu
Kraj pochodzenia Madagaskar

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl